Elon Musk a venit cu o propunere pentru a pune capăt acestei crize bancare

Sectorul bancar trece în prezent prin probabil cel mai dificil test din 2008, când am avut Marea Depresiune. Peste tot sunt lansate tot felul de propuneri pentru a preveni contagiunea în sectorul bancar. Iar Elon Musk nu a fost lăsat în urmă și a venit și el cu o soluție.

Actuala criză de încredere din sectorul bancar a dus la prăbușirea mai multor bănci mari, ceea ce l-a determinat pe miliardarul Elon Musk să ceară guvernului federal să garanteze toate depozitele pentru a opri fuga băncilor. Turbulențele actuale au fost comparate cu marea criză financiară din 2008, existând temeri de contagiune, deoarece industria financiară încă se resimte de pe urma acelor evenimente.

Cum a început totul?

Silicon Valley Bank $SIVB, instituția aflată în centrul crizei, a suferit o pierdere netă uluitoare de 1,8 miliarde de dolari în portofoliul său de obligațiuni. Pierderea s-a datorat incapacității băncii de a anticipa creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce a dus la o fugă la SVB, care a încercat să strângă 2,25 miliarde de dolari prin retrageri de numerar de la clienții afectați.

https://www.youtube.com/watch?v=YUCEms8KMkA

Investitorii sunt din ce în ce mai îngrijorați de un potențial efect de domino în întregul sector financiar, deoarece se crede că multe bănci regionale ar fi putut face pariuri similare cu SVB. Această teamă s-a manifestat printr-un declin rapid al acțiunilor bancare și prin retrageri masive de depozite de la băncile percepute ca fiind fragile.

Una dintre victimele crizei este gigantul bancar elvețian Credit Suisse, care s-a confruntat cu o retragere impresionantă de 10 miliarde de dolari într-o singură zi. Acest lucru a determinat autoritățile elvețiene să forțeze banca rivală UBS să achiziționeze banca cu probleme pentru doar 3,24 miliarde de dolari, o mișcare care a lăsat unii investitori și deținători de obligațiuni de la Credit Suisse cu pierderi semnificative.

Deci, unde este problema?

În centrul problemei se află limita actuală a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) privind depozitele asigurate, care este de 250.000 de dolari. Această limită a fost identificată ca fiind un factor cheie care determină fuga băncilor, deoarece clienții cu depozite care depășesc această sumă se tem să nu-și piardă economiile în cazul falimentului unei bănci. Acest lucru este deosebit de problematic pentru băncile regionale, care joacă un rol-cheie în acordarea de credite comerciale și industriale, precum și în finanțarea proiectelor imobiliare rezidențiale.

Musk solicită oprirea fugilor din bănci.

Elon Musk, CEO al Tesla și fondator al SpaceX, a propus ca guvernul federal să garanteze toate depozitele și să ridice limita de 250.000 de dolari impusă de FDIC pentru a combate criza actuală și a împiedica băncile să oprească finanțarea esențială pentru întreprinderi și consumatori. Musk spune că o astfel de măsură este vitală pentru a opri cursele bancare și pentru a restabili stabilitatea sectorului financiar.

Propunerea miliardarului urmează unei serii de măsuri de urgență luate de autoritățile de reglementare în încercarea de a restabili calmul și de a proteja deponenții. Printre aceste măsuri se numără garantarea tuturor depozitelor pentru clienții SVB și Signature Bank din New York, care a fost de asemenea închisă de autoritățile de reglementare după o fugă anterioară a băncilor. În plus, Rezerva Federală a înființat o nouă facilitate pentru a oferi finanțare de urgență băncilor aflate în dificultate pentru a evita o criză de lichidități.

În condițiile în care industria financiară este încorsetată și efectele crizei încă se manifestă, rămâne de văzut dacă guvernul federal va ține cont de apelul la acțiune al lui Musk și va adopta soluția propusă de acesta pentru a stopa cursele bancare și a restabili încrederea în sectorul bancar.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


No comments yet
Timeline Tracker Overview