Илон Мъск излезе с предложение за прекратяване на банковата криза

В момента банковият сектор преминава през вероятно най-трудното изпитание от 2008 г. насам, когато преживяхме Голямата депресия. Навсякъде се правят различни предложения за предотвратяване на разпространението на проблемите в банковия сектор. И Елон Мъск не остана по-назад и също предложи решение.

Продължаващата криза на доверието в банковия сектор доведе до срива на няколко големи банки, което накара милиардера Елон Мъск да призове федералното правителство да гарантира всички депозити, за да се спре масовото източване на банките. Сегашните сътресения се сравняват с голямата финансова криза от 2008 г., като се изразяват опасения от разпространение на заразата, тъй като финансовата индустрия все още се възстановява от последиците от тези събития.

Как започна всичко?

Silicon Valley Bank $SIVB, институцията в основата на кризата, претърпя зашеметяваща нетна загуба от 1,8 млрд. долара в портфейла си от облигации. Загубата се дължи на неспособността на банката да предвиди повишаването на лихвените проценти, което доведе до масово теглене на пари в брой от засегнатите клиенти на SVB, която се опита да събере 2,25 млрд. долара.

https://www.youtube.com/watch?v=YUCEms8KMkA

Инвеститорите са все по-загрижени за потенциалния ефект на доминото в целия финансов сектор, тъй като се смята, че много регионални банки може да са направили подобни залози като SVB. Този страх се изразява в бърз спад на банковите акции и масово теглене на депозити от банки, възприемани като нестабилни.

Една от жертвите на кризата е швейцарският банков гигант Credit Suisse, който се сблъска със зашеметяващ отлив на 10 млрд. долара в рамките на един ден. Това накара швейцарските власти да принудят конкурента си UBS да придобие закъсалата банка само за 3,24 млрд. долара - ход, който остави някои инвеститори и облигационери на Credit Suisse със значителни загуби.

И така, къде е проблемът?

В основата на проблема е сегашният лимит на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) за застрахованите депозити, който е 250 000 USD. Този лимит е определен като ключов фактор за масово набиране на средства от банките, тъй като клиентите с депозити над тази сума се страхуват да загубят спестяванията си в случай на фалит на банката. Това е особено проблематично за регионалните банки, които играят ключова роля в търговското и индустриалното кредитиране, както и във финансирането на проекти за жилищни имоти.

Мъск призовава за спиране на масовото изтегляне на средства от банките.

Елон Мъск, главен изпълнителен директор на Tesla и основател на SpaceX, предложи федералното правителство да гарантира всички депозити и да отмени лимита от 250 000 USD на FDIC, за да се пребори с продължаващата криза и да предотврати спирането на основното финансиране на бизнеса и потребителите от страна на банките. Мъск твърди, че подобен ход е от жизненоважно значение за спиране на масовото източване на банкови депозити и за възстановяване на стабилността на финансовия сектор.

Предложението на милиардера следва поредица от спешни мерки, предприети от регулаторните органи в опит да възстановят спокойствието и да защитят вложителите. Тези мерки включват гарантиране на всички депозити на клиентите на SVB и Signature Bank в Ню Йорк, която също беше затворена от регулаторите след по-ранно масово източване на банкови сметки. Освен това Федералният резерв създаде нов механизъм за предоставяне на спешно финансиране на банки в затруднено положение, за да се предотврати ликвидна криза.

При положение че финансовата индустрия е на ръба и последиците от кризата все още се проявяват, предстои да видим дали федералното правителство ще се вслуша в призива на Мъск за действие и ще приеме предложеното от него решение за спиране на масовите изтегляния на банкови депозити и възстановяване на доверието в банковия сектор.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Не съм финансов съветник и този материал не служи като финансова или инвестиционна препоръка. Съдържанието на този материал е чисто информационно.


No comments yet
Timeline Tracker Overview