Elon Musk egy javaslattal állt elő a bankválság megszüntetésére

A bankszektor jelenleg valószínűleg a legnehezebb próbatételen megy keresztül 2008 óta, amikor a nagy gazdasági világválság volt. Mindenhol mindenféle javaslatok születnek a bankszektor fertőzésének megakadályozására. Elon Musk sem maradt le, és ő is előállt egy megoldással.

A bankszektorban jelenleg is tartó bizalmi válság több nagybank összeomlásához vezetett, ami arra késztette a milliárdos Elon Muskot, hogy felszólítsa a szövetségi kormányt, hogy garantáljon minden betétet, hogy megállítsa a bankrohamokat. A jelenlegi zűrzavart a 2008-as nagy pénzügyi válsághoz hasonlították, és a fertőzéstől tartanak, mivel a pénzügyi ágazat még mindig az akkori események következményeitől szenved.

Hogyan kezdődött?

A Silicon Valley Bank $SIVB, a válság középpontjában álló intézmény megdöbbentő, 1,8 milliárd dolláros nettó veszteséget szenvedett el kötvényportfólióján. A veszteség abból adódott, hogy a bank nem tudta előre jelezni az emelkedő kamatlábakat, ami az SVB-nél rohamot váltott ki, mivel az érintett ügyfelek 2,25 milliárd dolláros készpénzfelvételei révén próbálták meg felvenni.

https://www.youtube.com/watch?v=YUCEms8KMkA

A befektetők egyre inkább aggódnak az egész pénzügyi szektorra kiterjedő potenciális dominóhatás miatt, mivel úgy vélik, hogy számos regionális bank az SVB-hez hasonló fogadásokat köthetett. Ez a félelem a banki részvények gyors csökkenésében és a sérülékenynek ítélt bankoktól való tömeges betétkivonásban nyilvánult meg.

A válság egyik áldozata a svájci bankóriás Credit Suisse, amely egyetlen nap alatt 10 milliárd dolláros kiáramlással szembesült. A svájci hatóságok emiatt arra kényszerítették a rivális UBS-t, hogy mindössze 3,24 milliárd dollárért megvásárolja a bajba jutott bankot, ami miatt a Credit Suisse egyes befektetői és kötvénytulajdonosai jelentős veszteségeket szenvedtek el.

Hol van tehát a probléma?

A probléma középpontjában a Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) által biztosított betétekre vonatkozó jelenlegi limit áll, amely 250 000 dollár. Ezt a limitet a banki roham egyik fő tényezőjeként azonosították, mivel az ezt az összeget meghaladó betétekkel rendelkező ügyfelek attól tartanak, hogy bankcsőd esetén elveszítik megtakarításaikat. Ez különösen problémás a regionális bankok számára, amelyek kulcsszerepet játszanak a kereskedelmi és ipari hitelezésben, valamint a lakóingatlan-projektek finanszírozásában.

Musk a bankrohamok leállítását követeli.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója és a SpaceX alapítója azt javasolta, hogy a szövetségi kormány garantáljon minden betétet, és emelje fel az FDIC 250 000 dolláros limitjét a jelenlegi válság leküzdése és annak megakadályozása érdekében, hogy a bankok leállítsák a vállalkozások és a fogyasztók számára nélkülözhetetlen finanszírozást. Musk szerint egy ilyen lépés létfontosságú a bankrohamok megállításához és a pénzügyi szektor stabilitásának helyreállításához.

A milliárdos javaslata a szabályozó hatóságok által a nyugalom helyreállítása és a betétesek védelme érdekében hozott sürgősségi intézkedések sorát követi. Ezen intézkedések közé tartozik az SVB és a New York-i Signature Bank ügyfeleinek valamennyi betétjének garantálása, amelyet a szabályozó hatóságok egy korábbi bankrohamot követően szintén bezártak. Ezen túlmenően a Federal Reserve új eszközt hozott létre a bajba jutott bankok sürgősségi finanszírozásának biztosítására, hogy elkerüljék a likviditási válságot.

Mivel a pénzügyi ágazat feszült, és a válság hatásai még mindig nem értek véget, nem tudni, hogy a szövetségi kormány megfogadja-e Musk felhívását, és elfogadja-e az általa javasolt megoldást a bankrohamok megállítására és a bankszektorba vetett bizalom helyreállítására.

FIGYELEM: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


No comments yet
Timeline Tracker Overview