Economistul britanic care a prezis criza din 2008 avertizează asupra pericolului în care ne îndreptăm

Toată lumea urmărește acum cu atenție situația din sectorul bancar. O mulțime de critici la adresa băncilor centrale, în frunte cu Fed, ies acum la suprafață. Unul dintre cei mai vocali critici este Ann Pettifor, care a prezis criza din 2008 în cartea sa. Așadar, haideți să privim situația prin ochii celor care o critică.

Băncile centrale din întreaga lume, în frunte cu Rezerva Federală a SUA (Fed), au avut ca prioritate reducerea inflației, chiar dacă aceasta provoacă suferință persoanelor fizice și juridice. Această strategie a atras critici din diverse părți, inclusiv din partea economiștilor și a personalităților politice, care susțin că țintirea inflației în acest mod ar putea avea consecințe socio-economice dăunătoare.

Piețe ale forței de muncă tensionate, salarii mari și inflație

Piețele de forță de muncă tensionate și salariile ridicate au fost principalele cauze ale inflației. Cu toate acestea, încercările de a reduce acești factori ar putea duce la concedieri, șomaj și o potențială recesiune. Această abordare a fost criticată pe scară largă, guvernatorul Băncii Angliei și președintele Fed, Jerome Powell, întâmpinând opoziție.

Economista britanică Ann Pettifor, cunoscută pentru previziunile sale precise privind criza financiară din 2008, acuză băncile centrale că acordă prioritate "luptei de clasă în detrimentul stabilității financiare". Pettifor susține că dorința acestora de a risca falimentul băncilor și instabilitatea financiară globală reprezintă o problemă semnificativă.

Fed a fost implicată în recenta prăbușire a Silicon Valley Bank, fiind acuzată că a blocat informații despre deficiențele de reglementare care ar fi putut contribui la prăbușirea băncii. Acest lucru a ridicat întrebări cu privire la rolul Fed în menținerea stabilității financiare, încercând în același timp să reducă inflația. Într-adevăr, mulți critici subliniază faptul că majorările nesăbuite ale dobânzilor de către Fed au fost cele care au pus sub presiune băncile mai mici și că era doar o chestiune de timp până la apariția primelor probleme.

În ciuda colapsurilor recente ale băncilor din SUA și Europa, Banca Centrală Europeană (BCE) continuă să majoreze ratele în mare măsură. Pettifor critică persistența BCE și sugerează că aceasta ar putea contribui la o instabilitate financiară suplimentară.

Critici politice la adresa politicilor de inflație ale băncilor centrale

Personalități politice progresiste din SUA, cum ar fi senatorii Elizabeth Warren și Bernie Sanders, l-au criticat pe Powell și Fed pentru că riscă recesiunea și creșterea șomajului. Aceștia susțin că urmărirea unei inflații scăzute poate avea consecințe socio-economice grave.

Creșterea ratelor dobânzii tinde să afecteze în mod disproporționat lucrătorii cu salarii mici, declanșând concedieri și încetinind creșterea salariilor. Acest lucru exacerbează inegalitatea veniturilor și ar putea duce la o instabilitate socială și economică suplimentară.

Un studiu realizat în 2022 de către Economic Policy Institute a constatat că mai mult de jumătate din creșterea prețului bunurilor și serviciilor a fost atribuită marjelor de profit mai mari în rândul întreprinderilor, în timp ce doar 8% din inflație a fost asociată cu costuri salariale mai mari. Acest lucru ridică semne de întrebare cu privire la faptul că accentul pus de băncile centrale pe piețele forței de muncă ca principal motor al inflației este deplasat.

Unii economiști susțin că ținta de inflație de 2% a Fed este depășită și că o rată de inflație stabilă mai ridicată, de aproximativ 3%-4%, ar fi mai potrivită. Acest lucru ar însemna regândirea abordării actuale a țintelor de inflație și luarea în considerare a implicațiilor socio-economice mai largi ale acesteia.

Concluzie

În timp ce băncile centrale din întreaga lume continuă să ducă un război împotriva inflației, rămâne incert dacă recentele eșecuri bancare și criticile venite din partea stângii vor afecta determinarea acestora de a reduce inflația cu orice preț. Dezbaterea dintre stabilitatea financiară și potențiala durere provocată populației și întreprinderilor va continua, fără îndoială, să determine deciziile de politică monetară în anii următori.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


No comments yet
Timeline Tracker Overview