Az Annaly Capital Management elemzése: fenntartható ez a monstre osztalék?

Az Annaly Capital Management egy amerikai befektetési társaság, amely jelzáloggal fedezett értékpapírokba és egyéb kötvényekbe történő befektetésekre specializálódott. Rendkívül magas osztalék jellemzi. Meg lehet tartani?

Alapvető áttekintés

Az Annaly Capital Management $NLY+0.3% az elmúlt években ingadozó pénzügyi teljesítményt mutatott. A vállalat 2020-ban 1,9 milliárd dolláros nettó veszteséget könyvelt el, ami a COVID-19 világjárvány piacokra gyakorolt hatásának volt köszönhető. A vállalat azonban erős pénzügyi pozícióval rendelkezik, az adósság/saját tőke aránya 1 alatt van, és magas osztalékfizetést biztosít.

Kisebb visszaesést tapasztalt

Az Annaly Capital Management jelzálogfedezetű értékpapírokba és egyéb kötvényekbe történő befektetésekre specializálódott. Stratégiája magában foglalja ezen értékpapírok megvásárlását és kezelését, hogy magas hozamot érjen el a befektetők számára. A vállalat portfóliójának diverzifikálására és magas hozamok elérésére összpontosít viszonylag alacsony kockázat mellett.

Az Annaly Capital Management versenykörnyezetben működik, ahol más befektetési társaságokkal versenyez. Legnagyobb versenytársai közé tartozik az American Capital Agency, az AGNC Investment Corp és a Two Harbors Investment Corp. A verseny befolyásolhatja a Társaság teljesítményét és azt, hogy képes-e magas hozamot termelni a befektetők számára.

Háttér

Az Annaly Capital Managementhez hasonló befektetési társaságokat az Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC ) szabályozza, és szigorú szabályokat kell követniük a befektetések és a kockázati korlátok tekintetében. Ez befolyásolhatja a társaság képességét bizonyos befektetések megtételére, és korlátozhatja növekedési potenciálját.

A jelzálogfedezetű értékpapírok és kötvények piaca egyre inkább versenyzővé válik. Az Annaly Capital Management igyekszik lépést tartani a piaci trendekkel, és innovatív termékekbe és szolgáltatásokba fektet be, hogy a piac előtt járjon.

Jelenlegi helyzet és osztalék

Az Annaly Capital Management a közelmúltban tartott eredménybeszámolóján bejelentette, hogy csökkenteni tervezi az osztalékát, amely jelenleg hihetetlenül magas, mintegy 15%-os hozamot biztosít. A menedzsment közölte, hogy az osztalékot várhatóan egy "fenntarthatóbb hozamra", 11%-12%-ra csökkenti.

Ez várható volt. Egy ilyen osztalék már önmagában is túl magas. Ehhez jön még a jelenlegi környezet. A kamatlábak erőteljes emelkedése nagyon nehézzé tette a környezetet az mREIT-ek számára. De vajon a közelgő osztalékcsökkentés csak a kezdet? Következik még több is? Míg az állami vagy ügynökségi fedezetű MBS-ek nagyon biztonságosak hitelezési szempontból (azaz a jelzáloghitelek elmaradt kifizetése), addig a kamatkockázatnak ki vannak téve. Amikor a jelzálogkamatok az egekbe szöktek, és messze meghaladták a kincstári hozamokat, az MBS-ek értéke összeomlott, ami hatalmas nem realizált veszteségekhez és az Annaly könyv szerinti értékének csökkenéséhez vezetett, vagyis ahhoz a tőkéhez, amelyben az mREIT-ek kereskednek. Például 2021 végén az Annaly teljes nem realizált nyeresége több mint 958 millió dollár volt. A 2022-es év végén a vállalatnak több mint 3,7 milliárd dollárnyi nem realizált vesztesége volt.

Az Annaly eredményére azért is nyomás nehezedik, mert az emelkedő kamatlábak magasabb finanszírozási költségeket eredményeznek az eszközvásárlások, például az ügynökségi MBS-ek esetében. A finanszírozási költségek csak a negyedik negyedévben több mint 65%-kal emelkedtek, és bár az Annaly értékpapírjain és hitelein elért hozamok is emelkednek, ez nem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a finanszírozási költségek meredek emelkedését. Mint látjuk, a Fed nem enged az infláció csökkentésére irányuló erőfeszítéseiből, és tovább emeli a kamatlábakat.

A kamatlábakat továbbra is történelmi szintre emelik. Forrás


Az Annaly nemrégiben tartott eredménybeszámolóján a vezetőség elmondta, hogy az EAD-ra továbbra is nyomás nehezedik. Ennek egyik fő oka, hogy a Fed által már végrehajtott kamatemelések miatt a finanszírozási költségek még nem érték el a csúcsot. A finanszírozási költségek általában enyhe késéssel mozognak felfelé, és a Fed tavaly március óta nem állt le a kamatemelésekkel. Ha lesznek kamatemelések, az NLY számára továbbra is nehéz lesz fedezni még a körülbelül 12%-os osztalékot is.

Osztaléktörténet. Forrás:

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból származó adatok alapján. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.


No comments yet
Timeline Tracker Overview