Pripravite se na 50-odstotni padec in S&P okoli 2000, opozarja Jeremy Grantham, strokovnjak za gospodarske mehurčke.

Znani finančni veteran in vlagatelj je zaskrbljen, da bodo dolgoročne divje razmere na trgu povzročile super zlom, zaradi katerega bi lahko znani indeks padel na polovico svoje vrednosti in povzročil vlagateljem ogromno bolečine. Na čem temelji njegova zaskrbljenost?

Kdo je Jeremy Grantham?

Jeremy Grantham je britansko-ameriški vlagatelj in ustanovitelj podjetja GMO (Grantham, Mayo in van Otterloo), investicijskega podjetja, specializiranega za delnice in obveznice. Znan je po svojih pesimističnih napovedih o trgih in svetovnem gospodarstvu. Grantham se je rodil v Angliji in študiral matematiko na univerzi v Sheffieldu ter menedžersko ekonomijo na univerzi Harvard. Nato je delal v različnih investicijskih podjetjih, preden je leta 1977 ustanovil svoje podjetje GMO.

Grantham je znan po svojih dolgoročnih pogledih na trge in napovedih morebitnih tržnih balonov in kriz. Leta 2000 je napovedal, da bo tehnološki tržni balon kmalu počil, kar se je tudi zgodilo. Leta 2007 je opozoril na svetovno finančno krizo in njene posledice za svetovno gospodarstvo. Grantham je znan tudi po svojem zanimanju za ohranjanje narave in okolja. Leta 2011 je na London School of Economics ustanovil Granthamov raziskovalni inštitut za podnebne spremembe in okolje, ki se osredotoča na raziskave podnebnih sprememb in njihovih učinkov na gospodarstvo. Leta 2018 je bil Grantham uvrščen na seznam 100 najvplivnejših ljudi na svetu revije Time.

Vendar to zdaj ni pomembno. Pomembno je, da je človek, ki zna napovedati mehurčke, ponovno opozoril.

Jeremy Grantham trdi, da bi lahko razpočitev tako imenovanega " mehurčka vsega" povzročila padec indeksa S&P 500 za do 50 % in pahnila ameriško gospodarstvo v bolečo recesijo.

Padec za 50 %? To bi bilo res boleče.

Po Granthamovih besedah so se cene delnic, obveznic, nepremičnin, umetnin in drugih naložb med pandemijo povzpele na nevzdržno raven. Sedanji balon je v primerjavi s prejšnjimi pretirano velik, po velikosti pa presega tako dot-com kot tudi balon iz leta 2008, je dejal Grantham.

https://www.youtube.com/watch?v=1AWraBm51tc

"Ne pozabite, da ne govorim o blagem upadu, kot je bil leta 2000," je nadaljeval Grantham in napovedal, da bi se lahko bearmarket obdržal tudi v naslednje leto. Opozoril je, da je zlom podjetja dot-com povzročil le blago recesijo, vendar je kljub temu indeks Nasdaq v tem obdobju padel za 82 %, indeks S&P 500 pa je prepolovil svojo vrednost. Strokovnjak za mehurčke je napovedal, da bi lahko indeks S&P 500, če bi imele ZDA srečo, padel za približno 24 % na raven približno 3 000 točk. Če se bodo dogodki odvijali slabo, bi lahko referenčni indeks padel pod pandemično najnižjo vrednost na približno 2.000 točk, je opozoril.

Po Granthamovih besedah je recesija neizogibna, ko se razpoči superbublina, in nadaljnji padec je še hujši, če špekulativna norost vključuje več razredov premoženja. Kot problem vidi tudi sedanjo bančno krizo in opozoril, da se lahko ameriški kreditni trgi znajdejo pod pritiskom zaradi visoke ravni dolga in naraščajočih obrestnih mer. To bi po njegovih besedah lahko še poslabšalo učinke razpočenja balona na trgu premoženja.

Po drugi strani pa Grantham tako kot Michael Burry še vedno opozarja in čaka, da se njegova napoved uresniči. O superbubnu je govoril že pred šestimi meseci.

https://www.youtube.com/watch?v=-Ap-6xZjzFY

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Imate račun? Nato se prijavite . Ali pa ustvarite novo .

No comments yet
Timeline Tracker Overview