S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Stanislav Cícha: Acțiunile Genmab sunt subevaluate cu aproximativ 40-50%, dar mă aștept la o îmbunătățire și la o…

Alin Rusu
29. 3. 2023
11 min read

Invitatul meu pentru interviul de astăzi este Stanislav Cîțcă, arhitect financiar la Benefee International, cu care vom discuta despre investiții, investiții alternative și cele două acțiuni preferate ale sale.

Colegii Dagmar Rožánková și Stanislav Cícha

Ați putea să vă prezentați?

Bună ziua dumneavoastră și cititorilor, în viața personală sunt în primul rând soț al soției mele și tată a doi copii, cu care trăim fericiți la granița dintre Orașul Mic și Smichov din Praga. Am o pregătire în economie și în tehnologia informației, ceea ce se dovedește a fi o combinație perfectă care îmi permite o gamă largă de activități. În afară de o muncă foarte variată, sunt pasionat de sport, caut muzică bună și sunet de calitate și sunt interesat de știință și cercetare, non-ficțiune, arhitectură, artă și design. Iubesc umorul de toate felurile și îmi place să descopăr vinuri excepționale și farmecul coniacului francez.

Probabil că veți fi primul arhitect financiar pe care îl voi intervieva. Puteți detalia puțin despre ceea ce face un arhitect financiar?

În primul rând, aș dori să o menționez pe cealaltă jumătate a echipei, minunata mea colegă Dasha Rozankova, a cărei experiență vastă și simț situațional completează perfect abordarea mea analitică și lunga mea experiență în sfera IT.

Am dezvoltat o metodologie pentru clienții noștri, care stă la baza analizei și selecției celei mai potrivite strategii pentru a obține beneficiul maxim sau cel dorit. Combinăm elemente care creează sinergii, îmbinând plăcutul cu utilul. Elementele nu trebuie doar să stea ferm pe pământ, ci trebuie să se sprijine reciproc, iar noi acordăm o atenție deosebită acestui aspect. De multe ori mă simt un pic ca un medic de familie, munca noastră nu se termină în momentul în care clientul părăsește "cabinetul" nostru, este o cursă lungă, necesită o cunoaștere perfectă a "terenului" și încredere maximă, apoi vine maximul și rezultatele.

Este necesar să ne amintim că niciodată nu construiești pe un teren viran, nimeni nu este o foaie albă, nici măcar un copil nou născut, întotdeauna există legături și conexiuni, adesea foarte fundamentale, iar acestea fie le poți trece cu vederea, ignora, fie le poți lua în considerare și le poți lua în considerare.

Soluțiile noastre tind să fie sofisticate, dar, în același timp, cât mai clare și mai ușor de înțeles pentru ca clientul să se simtă confortabil cu ele. Știți basmul despre cei trei purceluși care construiesc case? Noi suntem al treilea :-) Suntem perfecționiști, avem pretenții mari de la noi înșine și de la clienții noștri, de aceea ne caută.

Vă ocupați de gestionarea portofoliilor clienților, așa că aș vrea să știu cum credeți că ar trebui să arate un portofoliu de investiții ideal?

Da, noi proiectăm și implementăm portofolii pentru clienți, dar clienții mai experimentați vin în mod natural cu un portofoliu de bază sau cu un portofoliu mare de care fie nu sunt mulțumiți, fie situația lor s-a schimbat și este oportun să răspundem la acest lucru.

Unele dintre ele sunt într-adevăr concepute greșit pentru nevoile lor, altele sunt doar încărcate la momentul creării și nu corespund situației actuale. Așadar, pentru a vorbi concret de tot, ar trebui mai întâi să selectăm investitorul ideal; răspunsul ar avea sens doar în această combinație.

Cu toate acestea, voi încerca, poate un pic mai general. Lucrăm cu o gamă foarte largă de instrumente, de la ETF-uri de acțiuni, la obligațiuni, la datorii, la proprietăți imobiliare, la metale prețioase/mărfuri și criptomonede. Un portofoliu ideal ar trebui să fie bine acoperit în primul rând, adică nu ar trebui să fie singurele fonduri de care dispune clientul și ar trebui să aibă un plan în cazul în care portofoliul eșuează din orice motiv - Covid, război în Ucraina, criză energetică sau spirală inflaționistă.

Nu este posibil să intru în detalii aici, dar pentru investitorul imaginar, bine finanțat pe termen lung, aș recomanda să investească 30% din fonduri pe piața bursieră în prezent, în special în ETF-uri de tehnologie inovatoare și biotehnologie, care sunt încă foarte profitabile în acest moment în corecția post-Covid. Nu ar trebui să lipsească nici companiile alimentare stabile și utilitățile, adică energia, apa și gestionarea deșeurilor. Având în vedere situația geopolitică actuală, aș include, de asemenea, industriile militare și de apărare în componenta de acțiuni. Desigur, este posibil să vă mulțumiți cu o strategie de indici dovedită, dar noi preferăm să ținem lucrurile mai mult sub control. Aș dori să subliniez aici că, în cazul acțiunilor, este importantă și investiția regulată pentru a compensa volatilitatea acestora.

Eu aș repartiza întreaga cotă de 50% în fonduri de investiții calificate, dovedite și cu performanțe pe termen lung, unde investitorul este mult mai aproape de investiția sa decât în cazul acțiunilor, are posibilitatea de a vedea mediul de producție, de a vedea tehnologia, de a întâlni oamenii din spatele fondurilor individuale și de a vedea calitatea proiectelor care îi vor aduce profituri în anii următori.

Restul de 20% este rezervat pentru o combinație de metale prețioase și criptomonede, în funcție de fundația clientului. Pentru metale prețioase recomand o combinație aur/argint/platină, pentru criptomonede în prezent doar Bitcoin, aici, ca și în cazul acțiunilor, se aplică o recomandare puternică pentru investiții regulate.

Am văzut pe Linkedin că scrieți și despre investiții alternative. Dar sunt acestea de interes și pentru investitorul obișnuit de retail? Sau ar trebui să fie luate în considerare deloc?

În general, orice investiție bine gândită este interesantă, iar lumea de astăzi se schimbă atât de repede încât investițiile conservatoare și cele alternative încep să se întrepătrundă semnificativ în ambele direcții.

În ultimii ani, investițiile cele mai conservatoare au fost cele mai proaste - fie că mă uit la depozitele bancare asigurate, la strategiile conservatoare de economisire suplimentară pentru pensie sau la obligațiunile de stat, pe care le-aș recomanda unui client doar în cazuri foarte specifice, adică investiții alternative. Nu este prea diferit în cazul proprietăților imobiliare, unde, datorită împrumuturilor scumpe, a prețurilor ridicate la energie și a viitoarelor modificări fiscale, nici stabilitatea valorii de piață nu este pe deplin sigură, ca să nu mai vorbim de lichiditate.

Dacă vă referiți la criptomonede, se fac din nou comparații cu omologul lor conservator, moneda de stat. În cazul coroanei cehe de stat, ca și în cazul monedei euro sau al dolarului american, deprecierea continuă cu mult peste țintele de inflație ale băncii centrale este practic garantată pentru următorii câțiva ani. Criptomoneda este deja un concept larg în prezent și, personal, sunt foarte sceptic cu privire la majoritatea proiectelor, văd sens doar în BTC, mai ales pe termen lung, deoarece cred că în viitor va sta la baza unui sistem de plată global extins.

Putem lua în considerare, de asemenea, fondurile de capital privat ca o alternativă, există multe pe piață în prezent și nu este deloc ușor să separăm grâul de neghină. Cu toate acestea, dacă este aleasă corect, o astfel de investiție este mai sigură și mai profitabilă decât, de exemplu, acțiunile, pentru care sentimentul imprevizibil al pieței garantează o volatilitate considerabilă.

Așadar, ce este cel mai interesant din punct de vedere al randamentelor în investițiile alternative?

După cum am menționat mai devreme, Bitcoin poate fi cu siguranță atractiv în ceea ce privește randamentele, dar prezintă, de asemenea, un risc semnificativ, motiv pentru care nu este recomandabil ca majoritatea investitorilor de retail să îi aloce mai mult de 10% din fondurile lor de investiții.

În momentul de față, cele mai interesante mi se par a fi fondurile pentru investitori calificați (QIF), care oferă opțiuni foarte interesante cu un raport performanță/risc favorabil. Suntem puternici în acest domeniu de mult timp, avem o perspectivă, cunoaștem contextul, știm cine se află în spatele proiectelor și putem asigura oportunități de top. Nu voi da detalii, dar în prezent ne concentrăm pe energie și surse regenerabile, inginerie cu valoare adăugată mare, datorii de risc și un grup restrâns de fonduri imobiliare de calitate.

Sunt sigur că, în calitate de strateg de investiții și manager de portofoliu, aveți și câteva acțiuni. De exemplu, ne puteți spune care sunt cele 2 acțiuni preferate și să ne dați motivele pentru care sunt atractive, ce potențial vedeți etc.?

Inima mea este în biotehnologie. Acest domeniu va aduce probabil inovații în cursul acestui deceniu care au potențialul de a schimba semnificativ modul de viață al majorității societății. Aceasta va aduce profituri uriașe multor acționari, dar majoritatea vor pleca cu un profit net zero. Așadar, biotehnologia este cu siguranță o industrie interesantă, dar provocatoare și oarecum plină de adrenalină.

Așadar, pentru noi toți, aleg din această cutie compania daneză Genmab, care dezvoltă medicamente cu anticorpi pentru a lupta împotriva cancerului și a altor boli grave. Genmab nu este un startup, având mai multe medicamente aprobate, venituri solide și peste două duzini de produse în curs de dezvoltare pentru mari companii farmaceutice de renume. Pe lângă faptul că acțiunile Genmab sunt subevaluate cu aproximativ 40-50% în acest moment, mă aștept la o creștere a veniturilor de 10-20% în următorii ani.

$GMAB-2.4%

Celălalt titlu popular este cel al companiei norvegiene Kongsberg Gruppen, care este inițial o companie de armament, dar care acum are un domeniu de activitate mult mai larg. Pe lângă producerea de sisteme de apărare sofisticate, dezvoltă tehnologii pentru transportul maritim autonom, se implică în explorarea spațială și oceanică și operează un ecosistem digital bazat pe cloud, permițând clienților să proceseze eficient cantitatea mare de informații care este generată în timpul funcționării acestor sisteme sofisticate. Veniturile companiei cresc cu aproximativ 10% pe an, creștere care se preconizează că va continua și în acest an. Personal, văd un mare potențial în expansiunea transportului maritim fără echipaj uman, mai multe astfel de nave există deja, iar tendința este clară. Domeniul tradițional al companiei, industria de armament, pare, de asemenea, promițător, unde mă aștept la vânzări stabile sau în creștere datorită eforturilor membrilor europeni ai NATO de a deveni mai puțin dependenți de capacitățile SUA. Ca o cireașă de pe tort, Kongsberg plătește un dividend de aproximativ 3% din prețul actual al acțiunilor.

Când vedeți situația actuală a pieței, în care băncile se prăbușesc, vă schimbați în vreun fel strategia de investiții? Vă adaptați portofoliul la această situație?

Strategiile noastre țin cont de faptul că un sector va da temporar faliment sau va avea probleme, așa cum se întâmplă acum în sectorul bancar sau acum un an cu titlurile din domeniul tehnologiei. Pentru investitorii pe termen lung, astfel de recesiuni pot fi, în mod paradoxal, o oportunitate de acumulare profitabilă. Complicația poate fi pentru cei care au un obiectiv specific pe termen scurt pe care intenționează să îl ducă la bun sfârșit. Acolo, bineînțeles, analizăm cazuri specifice și încercăm să minimizăm pierderile.

În acest moment, nu considerăm că situația legată de prăbușirea băncilor este drastică. Băncile falimentare au funcționat într-un mod foarte specific, cu o proporție mare de active riscante. Credit Suisse din Elveția și-a tăiat gâtul timp de mai mulți ani, iar eventualitatea sfârșitului său fără glorie a fost în mare parte evaluată de piață.

  • V-a plăcut interviul de astăzi? Dacă da, nu uitați să ne urmăriți pentru a nu mai pierde conținut unic. Invitatul meu de astăzi a fost Stanislav Cícha.

Vă rugăm să rețineți că acesta nu este un sfat financiar.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.