Stanislav Cícha: Pričakujem izboljšanje in dvomestno rast dobička.

Moj gost v današnjem intervjuju je Stanislav Cícha, finančni arhitekt iz podjetja Benefee International, s katerim se bomo pogovarjali o naložbah, alternativnih naložbah in njegovih dveh najljubših delnicah.

Sodelavca Dagmar Rožánková in Stanislav Cícha

Ali se lahko predstavita?

Pozdravljeni vi in bralci, v zasebnem življenju sem predvsem mož svoje žene in oče dveh otrok, s katerima srečno živimo na meji praškega Malega mesta in Smihova. Po izobrazbi sem ekonomist in informatik, kar se je izkazalo za odlično kombinacijo, ki mi omogoča širok spekter dela. Poleg zelo raznolikega dela se ukvarjam s športom, iščem dobro glasbo in kakovosten zvok, zanimajo me znanost in raziskave, neleposlovje, arhitektura, umetnost in oblikovanje. Obožujem humor vseh vrst ter uživam v odkrivanju izjemnih vin in čarov francoskega konjaka.

Verjetno boste prvi finančni arhitekt, s katerim bom opravil intervju. Ali lahko malo pojasnite, kaj počne finančni arhitekt?

Najprej bi rad omenil drugo polovico ekipe, mojo čudovito sodelavko Dašo Rozankovo, ki s svojimi bogatimi izkušnjami in občutkom za situacijo odlično dopolnjuje moj analitični pristop in dolgoletno izkušnjo na področju IT.

Za naše stranke smo razvili metodologijo, ki je podlaga za našo analizo in izbiro najprimernejše strategije za doseganje največje ali želene koristi. Združujemo elemente, ki ustvarjajo sinergije, pri čemer združujemo prijetno s koristnim. Elementi ne smejo le trdno stati na tleh, temveč se morajo med seboj podpirati, čemur posvečamo veliko pozornosti. Pogosto se počutim nekoliko kot družinski zdravnik, naše delo se ne konča v trenutku, ko stranka zapusti našo "ordinacijo", to je tek na dolge proge, zahteva popolno poznavanje "terena" in maksimalno zaupanje, nato pa pride maksimum in rezultati.

Zavedati se je treba, da nikoli ne gradiš na zeleni veji, nihče ni prazen list papirja, niti novorojen otrok, vedno obstajajo povezave in povezovanja, pogosto zelo temeljna, in ta lahko bodisi spregledaš, prezreš ali pa upoštevaš in upoštevaš.

Naše rešitve so običajno prefinjene, hkrati pa čim bolj jasne in razumljive, da se stranka z njimi dobro počuti. Poznate pravljico o treh prašičkih, ki so gradili hišice? Mi smo tretji :-) Smo perfekcionisti, imamo visoke zahteve do sebe in do svojih strank, zato nas iščejo.

Ukvarjate se z upravljanjem portfeljev strank, zato me zanima, kako naj bi bil po vašem mnenju videti idealen naložbeni portfelj?

Da, oblikujemo in izvajamo portfelje za stranke, vendar bolj izkušene stranke seveda pridejo z osnovnim ali velikim portfeljem, s katerim niso zadovoljne ali pa se je njihov položaj spremenil in je primerno, da se na to odzovemo.

Nekateri so res napačno oblikovani glede na njihove potrebe, drugi pa so zgolj obremenjeni s časom oblikovanja in ne ustrezajo trenutnim razmeram. Da bi torej sploh lahko govorili konkretno, bi morali najprej izbrati idealnega vlagatelja; odgovor bi bil smiseln le v tej kombinaciji.

Kljub temu bom poskusil, morda nekoliko bolj na splošno. Delamo z zelo širokim naborom instrumentov, od delniških ETF-ov, obveznic, dolžniških instrumentov, nepremičnin do plemenitih kovin/sredstev in kriptovalut. Idealen portfelj bi moral biti predvsem dobro zavarovan, kar pomeni, da ne bi smel biti edino sredstvo, ki ga ima stranka na voljo, in bi moral imeti načrt za primer, da portfelj iz kakršnega koli razloga propade - Covid, vojna v Ukrajini, energetska kriza ali inflacijska spirala.

Na tem mestu se ni mogoče spuščati v podrobnosti, vendar bi namišljenemu, dobro financiranemu dolgoročnemu vlagatelju priporočil, da 30 % sredstev danes investira na delniški trg, zlasti v inovativne tehnološke in biotehnološke ETF-je, ki so v tem trenutku v korekciji po Covidu še vedno zelo donosni. Prav tako ne bi smeli spregledati stabilnih živilskih podjetij in komunalnih storitev, tj. energije, vode in ravnanja z odpadki. Glede na trenutne geopolitične razmere bi v delniško komponento vključil tudi vojaško in obrambno industrijo. Seveda se je mogoče zadovoljiti s preverjeno indeksno strategijo, vendar imamo stvari raje bolj pod nadzorom. Pri tem bi rad poudaril, da je pri delnicah pomembno tudi redno vlaganje, da bi nadomestili njihovo nestanovitnost.

Polnih 50 % bi razporedil v preverjene in dolgoročno uspešne sklade kvalificiranih vlagateljev, kjer je vlagatelj veliko bližje svoji naložbi kot pri delnicah, ima možnost videti proizvodno okolje, tehnologijo, spoznati ljudi, ki stojijo za posameznimi skladi, in se prepričati o kakovosti projektov, ki mu bodo v prihodnjih letih prinašali dobiček.

Preostalih 20 % je rezerviranih za kombinacijo plemenitih kovin in kriptovalut, odvisno od sklada stranke. Za plemenite kovine priporočam kombinacijo zlato/srebro/platina, za kriptovalute trenutno le Bitcoin, pri čemer tu, tako kot pri delnicah, velja odločno priporočilo za redno vlaganje.

Na Linkedinu sem zasledil, da pišete tudi o alternativnih naložbah. Toda ali so tudi te zanimive za povprečnega malega vlagatelja? Ali pa bi jih bilo treba sploh upoštevati?

Na splošno je vsaka dobro premišljena naložba zanimiva, današnji svet pa se tako hitro spreminja, da se konservativne in alternativne naložbe začenjajo pomembno prepletati v obe smeri.

V zadnjih letih so se najslabše odrezale prav najbolj konservativne naložbe - pa naj gre za zavarovane bančne vloge, konservativne strategije dodatnega pokojninskega varčevanja ali državne obveznice, ki bi jih stranki priporočil le v zelo posebnih primerih, torej za alternativne naložbe. Nič drugače ni z nepremičninami, kjer zaradi dragih posojil, visokih cen energentov in prihajajočih davčnih sprememb tudi stabilnost tržne vrednosti ni povsem zanesljiva, da ne govorimo o likvidnosti.

Če govorimo o kriptovalutah, se spet ponuja primerjava z njihovo konservativno ustreznico, državno valuto. V primeru državne češke krone, pa tudi eura ali ameriškega dolarja, je v prihodnjih nekaj letih praktično zagotovljeno stalno padanje vrednosti precej nad inflacijskimi cilji centralne banke. Kriptovaluta je danes že širok pojem in osebno sem do večine projektov zelo skeptičen, smisel vidim le v BTC, zlasti dolgoročno, saj verjamem, da bo v prihodnosti osnova razširjenega globalnega plačilnega sistema.

Kot alternativo lahko upoštevamo tudi sklade zasebnega kapitala, ki jih je danes na trgu veliko in še zdaleč ni lahko ločiti zrna od plev. Vendar je ob pravilni izbiri takšna naložba varnejša in donosnejša kot na primer delnice, za katere nepredvidljivo razpoloženje na trgu zagotavlja precejšnjo nestanovitnost.

Kaj je torej najbolj zanimivo z vidika donosov pri alternativnih naložbah?

Kot sem že omenil, je lahko bitcoin z vidika donosov vsekakor privlačen, vendar predstavlja tudi precejšnje tveganje, zato večini malih vlagateljev ni priporočljivo, da bi zanj namenili več kot 10 % svojih naložbenih sredstev.

Trenutno se mi zdijo najbolj zanimivi kvalificirani investicijski skladi, ki ponujajo zelo zanimive možnosti z ugodnim razmerjem med donosnostjo in tveganjem. Na tem področju smo že dolgo časa močni, imamo vpogled, poznamo ozadje, vemo, kdo stoji za projekti, in lahko zagotovimo najboljše priložnosti. Ne bom navajal podrobnosti, vendar smo trenutno osredotočeni na energetiko in obnovljive vire energije, inženiring z visoko dodano vrednostjo, tvegani dolg in ozko skupino kakovostnih nepremičninskih skladov.

Prepričan sem, da imate kot naložbeni strateg in upravitelj portfelja tudi nekaj delnic. Nam lahko na primer poveste, kateri dve delnici sta vaši najljubši, in navedete razloge, zakaj sta privlačni, kakšen potencial vidite itd.

Moje srce je v biotehnologiji. To področje bo verjetno še v tem desetletju prineslo inovacije, ki lahko bistveno spremenijo način življenja večine družbe. Številnim delničarjem bo prineslo velike dobičke, vendar bo večina odšla z neto ničlo. Zato je biotehnologija vsekakor zanimiva, a zahtevna in nekoliko adrenalinska panoga.

Zato za vse nas iz te škatle izbiram dansko podjetje Genmab, ki razvija zdravila s protitelesi za boj proti raku in drugim resnim boleznim. Genmab ni nobeno zagonsko podjetje, saj ima več odobrenih zdravil, solidne prihodke in več kot dva ducata izdelkov v razvoju za ugledna velika farmacevtska podjetja. Poleg tega, da so delnice Genmaba trenutno približno 40-50 % podcenjene, pričakujem, da se bo dobiček v naslednjih nekaj letih povečal za 10-20 %.

$GMAB-0.8%

Drugi priljubljeni naslov je norveška družba Kongsberg Gruppen, ki je bila prvotno podjetje za proizvodnjo orožja, zdaj pa ima veliko širše področje delovanja. Poleg proizvodnje zapletenih obrambnih sistemov razvija tudi tehnologije za avtonomni pomorski promet, se ukvarja z raziskovanjem vesolja in oceanov ter upravlja digitalni ekosistem v oblaku, ki strankam omogoča učinkovito obdelavo velike količine informacij, ki nastajajo pri delovanju teh zapletenih sistemov. Prihodki podjetja rastejo po približno 10-odstotni letni stopnji, ki se bo po pričakovanjih nadaljevala tudi letos. Osebno vidim velik potencial v širjenju ladijskega prometa brez posadke, več takšnih ladij že obstaja in trend je jasen. Obetavna je tudi tradicionalna domena podjetja, oborožitvena industrija, kjer pričakujem stabilno ali rastočo prodajo zaradi prizadevanj evropskih članic Nata, da bi postale manj odvisne od zmogljivosti ZDA. Kot češnjo na torti Kongsberg izplačuje dividende v višini približno 3 % trenutne cene delnice.

Ali ob trenutnih razmerah na trgu, ko propadajo banke, kakor koli spreminjate svojo naložbeno strategijo? Ali temu prilagajate svoj portfelj?

Naše strategije upoštevajo, da bo sektor začasno propadel ali se znašel v težavah, kot se je zdaj zgodilo v bančništvu ali pred letom dni pri tehnoloških naslovih. Za dolgoročne vlagatelje so lahko takšni padci paradoksalno priložnost za donosno akumulacijo. Za tiste, ki imajo določen kratkoročni cilj, ki mu nameravajo slediti, pa lahko predstavljajo zaplet. Tam seveda analiziramo konkretne primere in poskušamo zmanjšati izgube.

Trenutno razmer v povezavi s propadom bank ne vidimo kot drastičnih. Propadle banke so delovale na zelo specifičen način, z visokim deležem tveganih sredstev. Švicarska banka Credit Suisse si je že več let rezala vrat, trg pa je možnost njenega neslavnega konca v veliki meri že ocenil.

  • Ali vam je bil današnji intervju všeč? Če je tako, nam sledite, da ne zamudite več edinstvene vsebine. Moj današnji gost je bil Stanislav Cícha.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


No comments yet
Timeline Tracker Overview