S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

SEC varuje investory: Vaše kryptoaktiva jsou v tuto chvíli vystavena obrovským rizikům

Pavel Botek
30. 3. 2023
3 min read

SEC v minulém týdnu varovala investory, že kryptoaktiva jsou ohrožena významnými ztrátami. Především varují před mnoha společnostmi a říkají, že by každý investor měl být maximálně obezřetný. Proč?

Komise pro cenné papíry a burzy varuje investory, že investice do kryptoměn jsou spojeny s extrémními riziky. SEC upozorňuje, že kryptoaktiva jsou spekulativní a velmi riskantní a investoři by měli být obezřetní. Trh s kryptoměnami v poslední době zaznamenal velké výkyvy a mnoho platforem pro nákup kryptoměn může být ohroženo a může být mimo soulad s platnými zákony.

Podvody v krypto průmyslu jsou běžné a podvodníků je zde mnoho. Varování od SEC přichází více než rok poté, co kryptotrh ztratil tržní hodnotu ve výši 2 bilionů dolarů, když se bitcoin $BTCUSD+0.8%, ethereum $ETHUSD-0.2% a tisíce dalších krypto tokenů propadly z důvodu zvýšení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem. Investoři by tak měli být opatrní a riskovat pouze peníze, které si mohou dovolit úplně ztratit.

"Investice do kryptoaktiv mohou být mimořádně volatilní a platformy, kde investoři nakupují, prodávají, půjčují si nebo půjčují tyto cenné papíry, mohou postrádat důležitou ochranu investorů. Riziko ztráty pro jednotlivé investory, kteří se účastní transakcí zahrnujících kryptoaktiva, včetně cenných papírů kryptoaktiv, zůstává významné," varovala SEC.

Toto riziko se naplno projevilo koncem loňského roku po velkolepé implozi FTX, která vedla ke ztrátám v miliardách dolarů pro uživatele, kteří drželi své tokeny na platformě.

A varování přichází jen pár dní poté, co SEC poslala oznámení společnosti Coinbase, které naznačuje, že největší americká burza kryptoměn by mohla být agenturou žalována za potenciální porušení pravidel u cenných papírů související s výpisy aktiv a produkty stakingu.

"Žádný z hlavních subjektů kryptoaktiv není registrován u SEC jako makléř-dealer, burza nebo investiční poradce - takže investoři nemusí získat ochranu poskytovanou pravidly platnými pro tyto subjekty," uvedla SEC.

Skutečnost, že u SEC nejsou registrovány žádné kryptoburzy, znamená, že investoři do kryptoměn "nemusí mít prospěch z pravidel, která chrání před podvody, manipulací, front-runningem a dalšími pochybeními," varovala SEC.

Nakonec SEC varovala, že podvody zůstávají v krypto průmyslu nekontrolovatelné, protože "podvodníci nadále využívají rostoucí popularitu kryptoaktiv, aby nalákali drobné investory."

"Jediné peníze, které byste měli riskovat při jakékoli spekulativní investici, jsou peníze, které si můžete dovolit zcela ztratit," uzavřela SEC.

Je jasné, že vládní zásah proti kryptoprůmyslu bude pravděpodobně pokračovat po oznámení společnosti Coinbase, zatčení Do Kwona a nedávných obviněních proti Justinu Sunovi a celebritám, jako jsou Lindsay Lohan a Jake Paul.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství.


Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.