Vojna za kavo. Ta obrat s hitro prehrano želi ugnati Starbucks, kar lahko vlagatelji odlično izkoristijo.

Starbucks je absolutni kralj prodaje kave, zato ga vlagatelji cenijo. Zdaj pa je prišlo do nepričakovanega partnerstva, ki združuje dva izjemno močna igralca, ki se bosta spopadla s tem velikanom.

Starbucks Corporation $SBUX-1.4% je ameriško podjetje, specializirano za proizvodnjo in prodajo kave, čaja in drugih pijač ter peciva in sendvičev. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1971 v Seattlu in se je od takrat razširilo v svetovno mrežo kavarn.

Starbucksova finančna uspešnost je bila v zadnjih letih razmeroma stabilna in dobičkonosna. Leta 2020 je podjetje doseglo skupno prodajo v višini 23,5 milijarde dolarjev, kar je za 11 % manj kot leto prej zaradi pandemije COVID-19. Vendar je podjetje še vedno ohranilo pozitivno raven in doseglo čisti dobiček v višini 928 milijonov dolarjev. Leta 2021 je družba Starbucks objavila načrt, da bo vložila 100 milijonov dolarjev v program za pomoč lokalnim skupnostim ter izboljšala njihov dostop do izobraževanja, poklicnega razvoja in drugih storitev.

Eden od izzivov, s katerimi se Starbucks sooča, je prehod na bolj trajnostni način delovanja svojih kavarn in zmanjšanje vpliva na okolje. V zadnjih letih je podjetje uvedlo ukrepe, kot so zmanjšanje porabe energije, recikliranje odpadkov in spodbujanje lokalne oskrbe s hrano.

Starbucks $SBUX-1.4% ima daleč največji delež na trgu kave. Kljub temu je eden njegovih največjih konkurentov na področju kave podjetje Dunkin' $DNKN

Dunkin' se morda ne zdi pomemben igralec na področju kave, vendar pravi, da ima v Združenih državah Amerike več kot 8 500 poslovalnic. Starbucks jih ima po vsem svetu več kot 35.000. Podjetje Dunkin' se je odločilo, da bo to izkoristilo.

Število poslovalnic Starbucks. Vir:

Odpiranje njihovih lokacij je nerealno. Vendar ima Dunkin' v mislih nekaj drugega, in sicer da se združi z velikim konkurentom in premaga Starbucks. In to s konkurenti, ki so zelo nepričakovani. In s konkurenco, ki je vredna $KO+0.0%. Združitev dveh na videz močnih konkurentov je torej edinstvena priložnost za obe podjetji, da poskušata odvzeti tržni delež skupnemu konkurentu, ki prevladuje na trgu kave.

Sodelovanje med obema velikanoma je že na policah Dunkinih trgovin in poslovalnic v ZDA. Kava v pločevinki, ki jo podjetje $KO+0.0% proizvaja in distribuira v trgovine Dunkin'.

Objava sodelovanja je poskrbela za dvig cene delnice. Vir:

"Cenimo svoje zveste stranke in želeli smo počastiti njihove najljubše pekovske izdelke na okusen način, ki ga zmore le Dunkin'," je v izjavi povedal Dunkin' podpredsednik za razvoj maloprodaje Brian Gilbert. "Navdušeni smo, da lahko v sodelovanju z družbo The Coca-Cola Company predstavimo serijo pekarn in ponudimo pivcem ledene kave novo okusno možnost kave Dunkin'."

In kaj sploh je Dunkin'?

Dunkin' Brands Group, Inc. je ameriško podjetje, ki upravlja verigi kavarn Dunkin' Donuts in Baskin-Robbins. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1950 v Quincyju v Massachusettsu in je od takrat zraslo v svetovno mrežo kavarn in sladoledarn . Leta 2020 je podjetje Dunkin' napovedalo načrte za prodajo in prevzem podjetja Inspire Brands Inc, kar bi lahko privedlo do sprememb v strategiji in delovanju kavarn.

Eden od izzivov, s katerimi se sooča podjetje Dunkin', je konkurenca na trgu kave in hrane. Podjetje poskuša ostati konkurenčno s ponudbo novih izdelkov in inovativnih storitev, kot sta mobilno naročanje in dostava, ali pa samo s partnerstvom z drugimi močnimi igralci.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak mora vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Imate račun? Nato se prijavite . Ali pa ustvarite novo .

No comments yet
Timeline Tracker Overview