Analiza petega največjega ameriškega letalskega prevoznika, ki bo po napovedih strokovnjakov dosegel spodobno rast…

Skupina Alaska Air Group, peti največji letalski prevoznik v ZDA, si prizadeva opomoči od pandemije in je videti kot prilagodljiv in kakovosten letalski prevoznik z dobro razvito mrežo destinacij. Čeprav je imelo podjetje zahtevno leto 2020, se pričakuje, da bo naslednje leto znatno povečalo čisti dobiček in dobiček na dobiček. Ali je to dober čas za naložbo?

Skupina Alaska Air Group je letalski holding. Vključuje družbe Alaska Airlines, Horizon Air in McGee Air Services. Alaska Airlines je peti največji letalski prevoznik v ZDA in opravlja lete na več kot 115 destinacij v ZDA, Kanadi, Mehiki in Kostariki. Družba Horizon Air opravlja regionalne lete na severozahodu Pacifika, družba McGee Air Services pa zagotavlja zemeljske storitve za Alaska Airlines in druge letalske družbe. Skupina Alaska Air Group je tudi članica letalske zveze Oneworld.

Glavni trgi so ZDA, Kanada in Mehika 👇

Glede na poročilo za zadnje četrtletje podjetje meni, da ima možnosti za nadaljnjo rast 👇

Konkurenčne prednosti

Mreža destinacij: Alaska Airlines ima razvito mrežo destinacij, ki vključuje tako večja letališča kot manjša regionalna letališča. S tem se razlikuje od konkurenčnih letalskih družb, ki se osredotočajo predvsem na večja letališča.

Kakovost storitev : Družba Alaska Airlines je znana po visokih standardih kakovosti storitev, kot so udobni sedeži, kakovostna hrana in pijača ter odlična podpora strankam.

Prilagodljivost : Alaska Airlines se trudi biti zelo prilagodljiv, ko gre za spremembe voznega reda in cen. To vključuje možnost zamenjave leta brez pristojbine, možnost vnaprejšnje izbire sedeža in možnost zamenjave vozovnice brez pristojbine.

Program za pogoste potnike : Alaska Airlines ima zelo priljubljen program za pogoste potnike, ki strankam omogoča zbiranje točk za nakup vozovnic in druge storitve. Te točke lahko nato uporabite za dodatne nakupe vozovnic ali druge ugodnosti.

Varnost : Alaska Airlines ima visoke varnostne standarde in se redno uvršča med najvarnejše letalske družbe v ZDA. To je lahko pomemben dejavnik za stranke, ki želijo potovati varno in brez skrbi.

Finance

Kot lahko vidite, je bilo leto 2020 za podjetje precej kritično, saj so odmevi pandemije znatno zmanjšali prihodke in dobiček. Vendar se je podjetje od takrat uspelo pobrati in ponovno je na svoji liniji rasti.

Na splošno vse kaže, da podjetje ustvarja spodobne prihodke in dobro obvladuje svoje stroške. Vendar pa po vseh stroških, vključno z davki in odhodki za obresti, ne ustvarja znatnega dobička, kar mi ni preveč všeč.

Če pogledamo bilanco stanja, vidimo, da so se skupna sredstva podjetja v zadnjem letu povečala na 14,2 milijarde USD. Večino sredstev podjetja predstavljajo nepremičnine, tovarne in oprema, kar predstavlja več kot 6 milijard dolarjev skupnih sredstev.

Povečale so se tudi skupne obveznosti podjetja, ki so v zadnjem letu znašale 10,4 milijarde dolarjev. Največja obveznost je dolgoročni dolg, ki znaša 3,8 milijarde dolarjev, neto dolg pa 1,8 milijarde dolarjev - Podjetje si je v zadnjih letih prizadevalo za zmanjšanje dolga, kar mu je tudi uspelo.

Da, razmerje P/E je vsekakor strašljivo, vendar je treba pogledati tudi terminski P/E in pričakovanja za naslednje leto, ko si podjetje obeta večji zagon rasti dobička in prihodkov.

Podjetje ima za seboj težko leto, še posebej zadnje leto, v katerem se je dobiček na delnico zmanjšal za 87,6 %. Vendar pa se pričakuje, da bo podjetje naslednje leto zabeležilo 20,38-odstotno rast dobička na dobiček, v naslednjih petih letih pa 19,43-odstotno.

Razmerje med ceno in knjigovodsko vrednostjo podjetja je 1,36, kar pomeni, da se delnica trenutno trguje po razumni ceni glede na knjigovodsko vrednost. Razmerje med dolgom in lastniškim kapitalom družbe je razmeroma nizko in znaša 0,57, kar kaže na to, da ima družba obvladljivo količino dolga, vendar je to višje povprečje, kot ga je mogoče najti med njihovimi konkurenti.

Kar pa mi res ni všeč, je pogled na marže in donose (ROA, ROE in ROI), tako nizkih številk morda še nisem videl, zato je vsekakor potreben podrobnejši pregled podjetja in razlogov, zakaj je temu tako.

Z moje strani torej cena 40 USD ni videti tako slaba, vendar mi ni všeč uspešnost v zadnjih letih in nizke marže. Vendar pa ima podjetje kot celota veliko za ponuditi in verjetno se ne bi branil dati jim priložnost in jih dodatno raziskati.

Napovedi analitikov

13 analitikov, ki ponujajo 12-mesečne cenovne napovedi za družbo Alaska Air Group Inc, ima srednjo ciljno vrednost 62,00, z visoko oceno 91,00 in nizko oceno 58,50. Srednja ocena pomeni povečanje za +52,60 % glede na zadnjo ceno 40,63.

  • Kako je podjetje všeč vam? 🤔

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsaka naložba mora iti skozi temeljito analizo.


No comments yet
Timeline Tracker Overview