Criza datoriilor SUA va veni mai devreme decât se așteaptă, spune un cunoscut economist

Fed pune în pericol economia prin faptul că nu acordă prioritate stabilității băncilor, a declarat Mark Zandi de la Moody's. Acesta a spus că majorarea ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază de către Fed a contribuit la înăsprirea condițiilor de creditare la bănci, astfel încât criza datoriilor va veni mult mai devreme.

Mark Zandi

Fed nu acordă prioritate stabilității sistemului bancar american - iar acest lucru pune în pericol economia, susține Mark Zandi, economistul șef al Moody's.

Într-un interviu acordat joia trecută, acesta a estimat că înăsprirea condițiilor de creditare de la prăbușirea Silicon Valley Bank echivalează cu două sau trei creșteri ale ratei dobânzii cu 25 de puncte de bază . În plus, bancherii centrali au majorat ratele de referință cu încă 25 de puncte de bază în cadrul reuniunii lor.

Fed a mai majorat ratele cu încă 25 de puncte, până la 4,75%-5% în martie 2023, împingând costurile de împrumut la noi maxime (cele mai mari din 2007), în condițiile în care inflația rămâne ridicată. Decizia a venit în concordanță cu așteptările majorității investitorilor, deși unii au considerat că banca centrală ar trebui să întrerupă ciclul de înăsprire pentru a susține stabilitatea financiară.

"Acest lucru duce ținta pentru rata fondurilor federale mai aproape de 6%. Cred că este o creștere destul de semnificativă a ratelor dobânzilor și cred că pune economia în pericol", a avertizat Zandi.

Rata fondurilor federale este acum ținta oficială de 4,75-5%, după ce bancherii centrali au majorat deja ratele cu 1.700% anul trecut pentru a controla inflația.

Dar acest lucru a provocat pierderi masive în portofoliile de obligațiuni ale băncilor, declanșând prăbușirea SVB și punând alte bănci regionale sub presiunea deponenților care caută siguranță la băncile mai mari.

Comentatori de pe piață, precum Paul Krugman și Bill Ackman, au îndemnat Fed să suspende sau să renunțe complet la regimul de creștere a ratelor, deoarece îngrijorările legate de sistemul bancar s-au intensificat.

De asemenea, Zandi consideră că oficialii Fed ar fi trebuit să facă o pauză în privința ratelor la ultima lor ședință pentru a examina întregul impact al crizei bancare asupra economiei.

"Prima prioritate trebuie să fie stabilitatea sistemului bancar și, evident, nu au făcut acest lucru și cred că își asumă riscul unei crize și a unei crize a datoriilor aici", a spus el.

(252) Fed ar trebui să facă o pauză aici, spune economistul Mark Zandi - YouTube

Vă rugăm să rețineți că acesta nu este un sfat financiar.


No comments yet
Timeline Tracker Overview