Ameriška dolžniška kriza bo nastopila prej, kot je bilo pričakovano, pravi znani ekonomist

Mark Zandi iz bonitetne hiše Moody's meni, da Fed ogroža gospodarstvo, ker ne daje prednosti stabilnosti bank. Dejal je, da je Fed z dvigom obrestne mere za 25 bazičnih točk prispeval k zaostritvi kreditnih pogojev v bankah, zato bo dolžniška kriza nastopila veliko prej.

Mark Zandi

Fed ne daje prednosti stabilnosti ameriškega bančnega sistema - in to ogroža gospodarstvo, pravi glavni ekonomist agencije Moody's Mark Zandi.

V intervjuju prejšnji četrtek je ocenil, da zaostreni kreditni pogoji po propadu banke Silicon Valley Bank pomenijo dve ali tri zvišanja obrestne mere za 25 bazičnih točk . Poleg tega so centralni bankirji na svojem zasedanju referenčne obrestne mere zvišali še za 25 bazičnih točk.

Fed je marca 2023 obrestne mere zvišala še za 25 točk na 4,75%-5%, s čimer so se stroški zadolževanja povzpeli na novo najvišjo raven (največ po letu 2007), saj inflacija ostaja visoka. Odločitev je bila skladna s pričakovanji večine vlagateljev, čeprav so nekateri menili, da bi morala centralna banka prekiniti cikel zaostrovanja, da bi okrepila finančno stabilnost.

"S tem se je ciljna obrestna mera za zvezna sredstva približala 6 %. Menim, da je to precej občutno zvišanje obrestnih mer in da to ogroža gospodarstvo," je opozoril Zandi.

Ciljna obrestna mera za sredstva Fed zdaj uradno znaša 4,75-5 %, potem ko so centralni bankirji lani zaradi obvladovanja inflacije obrestne mere dvignili že za 1.700 %.

To pa je povzročilo ogromne izgube v portfeljih obveznic bank, kar je sprožilo propad SVB, druge regionalne banke pa so se znašle pod pritiskom vlagateljev, ki so iskali varnost pri večjih bankah.

Tržni komentatorji, kot sta Paul Krugman in Bill Ackman, so pozvali Fed, naj zaradi vse večje zaskrbljenosti glede bančnega sistema prekine ali v celoti umakne svoj režim zviševanja obrestnih mer.

Zandi tudi meni, da bi morali predstavniki Fed na zadnjem zasedanju ustaviti obrestne mere, da bi preučili celoten vpliv bančne krize na gospodarstvo.

"Prva prednostna naloga mora biti stabilnost bančnega sistema, očitno pa tega niso storili, zato menim, da tu tvegajo krizo in dolžniško krizo," je dejal.

(252) Fed bi se morala tukaj ustaviti, pravi ekonomist Mark Zandi - YouTube

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


No comments yet
Timeline Tracker Overview