S&P 500 ^GSPC 5,035.69 -1.57%
Tesla TSLA $183.28 -5.55%
Amazon AMZN $175.00 -3.29%
Microsoft MSFT $389.33 -3.21%
Alphabet GOOG $164.64 -1.94%
Apple AAPL $170.33 -1.83%
Nvidia NVDA $864.02 -1.54%
Meta META $430.17 -0.57%

Tahle kniha by mohla zaujmout: https://investicedoakcii.cz/obsah-knihy/

Ahoj, nejsem didendak ale snad nevadí mě hodně pomohla a pomáhá

https://www.investopedia.com/

🤞

Tam jsem se naučil taktéž mnoho pojmů a zajímavostí o investování.

Ahoj Luďku,

Je mi líto, ale nemohu poskytnout konkrétní návod. Nicméně, rád ti poskytnu několik základních tipů a kroků, které můžeš použít při analýze dividendových akcií nebo fondů. Poté bych ti doporučil, aby sis našel odbornou literaturu nebo online zdroje (třeba tady na Buliosu), které by ti mohly poskytnout podrobnější informace a návody.

1. Dividendový výnos: Vypočítej dividendový výnos (dividend yield), který je roven roční dividendě dělené aktuální cenou akcie. Toto číslo ti dává poměr mezi dividendou a cenou akcie, což ti umožní porovnat výkonnost různých akcií.

2. Historie dividend: Podívej se na historii dividend společnosti. Stabilní a rostoucí dividendy napříč několika lety mohou být dobrým indikátorem silné společnosti.

3. Payout ratio: Zjisti payout ratio, který se vypočítá jako celková vyplacená dividenda dělená ziskem společnosti. Nízký payout ratio může značit, že společnost si ponechává dostatek prostředků na reinvestice a růst.

4. Ziskovost: Analyzuj ziskovost společnosti, jako je například marže čistého zisku, rentabilita aktiv (ROA) nebo rentabilita vlastního kapitálu (ROE).

5. Dluhová úroveň: Podívej se na poměr dluhu k vlastnímu kapitálu a další ukazatele zadlužení. Společnosti s nižším dluhem mohou být schopny lépe čelit nepředvídaným událostem a udržet stabilitu dividend.

6. Sektor a konkurence: Zvaž, jaký sektor společnosti patří, a porovnej její výkon s konkurencí v rámci sektoru.

7. Oceňování: Analyzuj různé ukazatele oceňování, jako je například cena/zisk (P/E) nebo cena/účetní hodnota (P/B). Pomocí těchto ukazatelů můžeš zjistit, zda je akcie přeprodaná nebo podhodnocená.

Děkuji moc. A co "výplatní poměr", jakou má zkratku, prosím? Také prosím o info, kde najdu "dluhovou úroveň", pod jakou zkratkou, což je dost podstatné kritérium, stejně jako výpl. poměr, myslím... Děkuji ještě jednou.

Výplatní poměr je payout ratio. Dluh k vlastnímu kapitálu je debt to equity.