S&P 500 ^GSPC 5,304.9 +0.00%
Nvidia NVDA $1,141.50 +7.21%
Tesla TSLA $176.02 -1.79%
Alphabet GOOG $177.48 +0.65%
Apple AAPL $190.94 +0.50%
Microsoft MSFT $429.10 -0.25%
Meta META $477.50 -0.15%
Amazon AMZN $180.94 +0.11%

Acestea sunt trei acțiuni cu unele dintre cele mai mari randamente ale dividendelor. Merită să investești în ele?

dalcasandu
2. 4. 2023
8 min read

Dividende mari. Cine nu și-ar dori să recupereze 10% sau chiar 15% din investiția sa în fiecare an, nu-i așa? Dar s-ar putea să credeți la prima vedere că nu este atât de simplu!

Această acțiune are unul dintre cele mai mari dividende

Un dividend ridicat este tentant, dar ar trebui să acordați automat atenție. La urma urmei, este rar ca un dividend extrem de ridicat să nu ascundă un pericol sau cel puțin un deget ridicat. Nu este neapărat nesustenabil, dar va necesita probabil mult mai multă atenție și control din partea dumneavoastră.

Un dividend este suma pe care o companie o plătește acționarilor din profiturile sale. Acest lucru ar suna bine la prima vedere - are profituri mari, deci îi merge bine. Dar nu este neapărat așa. De fapt, un dividend ridicat poate indica faptul că societatea are oportunități limitate de a-și investi profiturile în creștere și dezvoltare.

În plus, un dividend ridicat poate indica, de asemenea, faptul că societatea poate fi nesigură de randamentele sale viitoare și dorește să își păstreze acționarii. În cazul în care societatea nu reușește să își mențină performanța profitabilă, aceasta poate fi nevoită să reducă sau chiar să elimine dividendul, ceea ce poate avea un impact negativ asupra prețului acțiunilor.

Un alt motiv poate fi situația neobișnuit de bună (și probabil pe termen scurt) din acest sector. Ca exemplu, să luăm sectorul energetic în această toamnă, unde situația se îmbunătățește în mod neașteptat. S-ar putea plăti atunci un dividend suplimentar, ceea ce va crește randamentul. Dar o astfel de situație s-ar putea să nu dureze la nesfârșit. Acesta va fi cazul, de exemplu, cu $PBR+2.7%, pe care îl vom analiza și aici.

Din acest motiv, investitorii ar trebui să analizeze cu atenție dacă un dividend mai mare la o anumită companie reprezintă un risc acceptabil pentru ei și dacă acest dividend este sustenabil pe termen lung. Ar trebui făcută o analiză amănunțită a unei companii și a sectorului său înainte de a decide să investească într-o acțiune cu dividende ridicate.

Pioneer Resources$PXD+0.7%

Pioneer Resources este o companie minieră australiană axată pe explorarea și producția de aur, nichel și cupru. A fost înființată în 2002 și are principalele proiecte în Australia de Vest, inclusiv proiectul Sinclair Nickel, care este unul dintre cele mai mari și mai importante proiecte de nichel din țară.

În plus, Pioneer Resources desfășoară activități de explorare a aurului și cuprului în Australia de Vest și Queensland. Compania se mândrește cu tehnologia sa avansată și cu abordările inovatoare în domeniul mineritului, ceea ce îi conferă un avantaj competitiv pe piață.

Are una dintre cele mai mari plăți medii de dividende din indice, pe baza unei analize retrospective de 12 luni. Cu toate acestea, aceste plăți includ dividende extraordinare și speciale care, sincer, s-ar putea să nu dureze în mod realist. Rețineți, totuși, că nu există nicio garanție că randamentul mare va dura până în 2023.

Petróleo Brasileiro S.A $PBR+2.7%

Petrobras, pe numele complet Petróleo Brasileiro S.A., este o companie petrolieră multinațională braziliană cu sediul central la Rio de Janeiro. Compania este specializată în producția, prelucrarea și distribuția de petrol și gaze naturale și este unul dintre cei mai mari producători de petrol și gaze din lume.

Petrobras deține câmpuri extinse de petrol și gaze naturale în Brazilia și în străinătate și deține rafinării și rețele de distribuție în Brazilia și în mai multe țări din America Latină. Compania se concentrează, de asemenea, pe dezvoltarea combustibililor alternativi și a surselor de energie regenerabilă. Petrobras s-a confruntat cu o serie de probleme în trecut, inclusiv scandaluri de corupție și dificultăți financiare care au dus la o scădere a evaluării sale de către investitori. Cu toate acestea, compania a reușit să se restructureze și să își îmbunătățească performanța și stabilitatea financiară în ultimii ani.

În prezent, Petrobras se concentrează pe reducerea costurilor și pe îmbunătățirea eficienței, precum și pe dezvoltarea câmpurilor sale petroliere offshore, ceea ce ar putea duce la o creștere suplimentară și la îmbunătățirea performanțelor companiei.

Analiza Petroleo Brasiliero: Poate menține un dividend de 70% și un P/E sub 2?

În general, Petrobras este un jucător important pe piața petrolieră, cu active extinse și potențial de dezvoltare. Cu toate acestea, investitorii ar trebui să fie conștienți de riscurile asociate cu investiția în această companie, inclusiv de impactul prețurilor petrolului și gazelor asupra performanței sale, precum și de potențialul fluctuațiilor în politica și reglementările braziliene.

Am acoperit PBR pe larg aici. De fapt, în prezent are un dividend incredibil, între 50% și 70% și un P/E de sub doi, ceea ce arată incredibil de bine. Cu toate acestea, este important de reținut că, din cauza geopoliticii și a unui an trecut peste medie, aceste cifre pot fi puternic distorsionate.

Frenezia dividendelor sale s-ar putea să se fi terminat, presupunând că noul guvern se concentrează pe construirea de noi capacități de rafinare. Chiar dacă dividendele vor fi reduse dintr-un motiv sau altul, acționarii ar rămâne cu dividende mult peste media pieței, se pare.

În ultima vreme, compania și-a folosit câștigurile excelente și fluxul de numerar excedentar pentru a retrage datoriile. Se așteaptă ca societatea să își reducă și mai mult datoria dacă nu cheltuiește prea mult pe cheltuielile de capital.

Dividendul a sărit destul de mult. Dar chiar și înainte de asta, nu a fost cel mai mic

Raportul P/E este deosebit de important aici. P/E este extrem de scăzut, în prezent fiind puțin peste 1,8. Un astfel de raport nu este doar în general scăzut. Este scăzut și în cazul Petrobras, mai ales dacă ne uităm la graficele istorice P/E ale companiei. După cifre, Petrobras este una dintre cele mai mari companii cu un P/E record de scăzut. Într-adevăr, este foarte dificil să găsești companii mari, profitabile și ieftine în aceste zile.

Când vine vorba de starea economiei mondiale și de viitorul prețului petrolului, există multe motive de îngrijorare. Îngrijorările investitorilor cu privire la politica braziliană pot fi, de asemenea, justificate. În același timp, datele financiare ale PBR, randamentul excelent al dividendelor și legăturile strânse cu guvernul brazilian pot fi considerate ca fiind pozitive.

Personal, în ciuda situației nesustenabile a dividendelor, îmi place compania. cu toate acestea, acesta este un pariu EXTREM de riscant și trebuie ținut cont de el.

Altria Group Inc. $MO-0.5%

Altria, compania care se află în spatele țigărilor Marlboro, a produselor pentru pipă și trabucuri Black & Mild și a tutunului fără fum Copenhagen și Skoal, este o "acțiune păcătoasă" care a înregistrat câștiguri foarte fiabile, în ciuda fluctuațiilor din ultimul an. Nu există un mare potențial de creștere într-o categorie de produse care este incontestabil dăunătoare, dar este clar că Altria domină piața americană pentru cei care caută o doză de nicotină. Iar în ceea ce privește veniturile din investiții, compania a înregistrat peste 50 de ani consecutivi de creșteri ale dividendelor, așa că se mândrește cu o plată sustenabilă și generoasă, foarte atractivă pentru investitorii în cotații fără risc. Acest lucru, împreună cu un randament care este de aproximativ cinci ori mai mare decât cel al unei acțiuni tipice din S&P 500, face ca această acțiune cu dividende să merite atenție.

Altria a fost, de asemenea, stabilă pe termen lung în ceea ce privește prețul acțiunilor

Aveți o acțiune preferată cu randament ridicat? Sau preferați să le evitați și să mergeți în schimb pe calea unor titluri mai mici și mai dovedite?

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.