S&P 500 ^GSPC 5,317.73 -0.07%
Tesla TSLA $179.66 -3.72%
Alphabet GOOG $176.83 -1.51%
Meta META $469.84 +1.12%
Nvidia NVDA $948.20 -0.59%
Apple AAPL $191.27 -0.56%
Microsoft MSFT $429.58 +0.13%
Amazon AMZN $183.27 +0.07%

To so tri delnice z najvišjimi dividendnimi donosi. Ali je vanje vredno vlagati?

Primoz Krajnc
2. 4. 2023
7 min read

Visoka dividenda. Kdo si ne bi želel vsako leto dobiti nazaj 10 % ali celo 15 % svoje naložbe, kajne? Toda na prvi pogled se vam morda zdi, da to ni tako preprosto!

Ta delnica ima eno najvišjih dividend

Visoka dividenda je mamljiva, vendar morate biti nanjo samodejno pozorni. Navsezadnje se le redko zgodi, da izjemno visoka izplačila ne skrivajo kakšne nevarnosti ali vsaj dvignjenega prsta. Ni nujno, da je nevzdržna, vendar bo od vas verjetno zahtevala veliko več pozornosti in nadzora.

Dividenda je znesek, ki ga podjetje iz svojega dobička izplača delničarjem. Na prvi pogled se to sliši dobro - podjetje ima visoke dobičke, torej mu gre dobro. Ni nujno. Pravzaprav lahko visoka dividenda pomeni, da ima podjetje omejene možnosti za vlaganje dobička v rast in razvoj.

Poleg tega lahko visoka dividenda pomeni tudi, da podjetje morda ni prepričano o svojih prihodnjih donosih in želi zadržati svoje delničarje. Če družbi ne uspe ohraniti dobičkonosnega poslovanja, bo morda prisiljena zmanjšati ali celo ukiniti dividende, kar lahko negativno vpliva na ceno delnice.

Drug razlog so lahko neobičajno (in verjetno kratkoročno) dobre razmere v sektorju. Kot primer vzemimo energetski sektor letošnje jeseni, kjer se razmere nepričakovano izboljšujejo. Takrat lahko izplača dodatno dividendo, kar bo povečalo donosnost. Vendar takšne razmere ne bodo trajale večno. Tako bo na primer v primeru podjetja $PBR-0.6%, ki si ga bomo prav tako ogledali tukaj.

Zato morajo vlagatelji skrbno pretehtati, ali višja dividenda v določenem podjetju zanje predstavlja sprejemljivo tveganje in ali je ta dividenda dolgoročno vzdržna. Preden se odločijo za naložbo v delnico z visoko dividendo, je treba opraviti temeljito analizo podjetja in njegovega sektorja.

Pioneer Resources$PXD+0.7%

Pioneer Resources je avstralska rudarska družba, ki se osredotoča na raziskovanje in proizvodnjo zlata, niklja in bakra. Ustanovljeno je bilo leta 2002, glavne projekte pa ima v Zahodni Avstraliji, vključno s projektom Sinclair Nickel Project, ki je eden največjih in najpomembnejših nikljevih projektov v državi.

Poleg tega družba Pioneer Resources raziskuje zlato in baker v Zahodni Avstraliji in Queenslandu. Podjetje se ponaša z napredno tehnologijo in inovativnimi pristopi k rudarstvu, kar mu daje konkurenčno prednost na trgu.

Ima eno najvišjih povprečnih izplačil dividend v indeksu, ki temelji na 12-mesečnem pregledu za nazaj. Vendar ta izplačila vključujejo izredne in posebne dividende, ki odkrito povedano ne morejo trajati dolgo. Ne pozabite, da ni nobenega zagotovila, da bo visok donos trajal do leta 2023.

Petróleo Brasileiro S.A $PBR-0.6%

Petrobras, s polnim imenom Petróleo Brasileiro S.A., je brazilska multinacionalna naftna družba s sedežem v Riu de Janeiru. Podjetje je specializirano za pridobivanje, predelavo in distribucijo nafte in zemeljskega plina ter je eden največjih proizvajalcev nafte in zemeljskega plina na svetu.

Petrobras ima obsežna naftna in plinska polja v Braziliji in tujini ter rafinerije in distribucijska omrežja v Braziliji in več državah Latinske Amerike. Podjetje se osredotoča tudi na razvoj alternativnih goriv in obnovljivih virov energije. Družba Petrobras se je v preteklosti soočala s številnimi težavami, vključno s korupcijskimi škandali in finančnimi težavami, zaradi katerih so vlagatelji znižali njeno oceno. Vendar se je podjetje v zadnjih letih uspelo prestrukturirati ter izboljšati svoje poslovanje in finančno stabilnost.

Trenutno se Petrobras osredotoča na zmanjšanje stroškov in izboljšanje učinkovitosti ter na razvoj svojih naftnih polj na morju, kar bi lahko vodilo k nadaljnji rasti in izboljšanju poslovanja podjetja.

Analiza družbe Petroleo Brasiliero: ali lahko ohrani 70-odstotno dividendo in P/E pod 2?

Na splošno je družba Petrobras pomemben akter na naftnem trgu z obsežnimi sredstvi in razvojnim potencialom. Vendar se morajo vlagatelji zavedati tveganj, povezanih z naložbami v to podjetje, vključno z vplivom cen nafte in plina na njegovo uspešnost ter možnostjo nihanj v brazilski politiki in predpisih.

Družbo PBR sem obširno obravnaval tukaj. Pravzaprav ima trenutno neverjetno dividendo v višini med 50 in 70 % in P/E pod dvema, kar je videti neverjetno dobro. Vendar je treba upoštevati, da so zaradi geopolitike in nadpovprečno uspešnega preteklega leta te številke lahko močno popačene.

Njegova dividendna mrzlica se bo morda končala, če se bo nova vlada osredotočila na gradnjo novih rafinerijskih zmogljivosti. Tudi če se bo dividenda iz takšnega ali drugačnega razloga zmanjšala, bodo delničarjem še vedno ostale dividende, ki bodo, kot kaže, precej nad tržnim povprečjem.

Podjetje je v zadnjem času svoje odlične dobičke in presežni denarni tok uporabljalo za odplačilo dolga. Pričakuje se, da bo podjetje še dodatno zmanjšalo svoj dolg, če ne bo pretirano trošilo za investicijske izdatke.

Dividende so se precej povečale. Vendar tudi pred tem ni bila najnižja.

Pri tem je razmerje P/E še posebej pomembno. Koeficient P/E je izredno nizek in trenutno znaša nekaj več kot 1,8. Takšno razmerje ni le splošno nizko. Nizko je tudi v primeru družbe Petrobras, zlasti če pogledamo zgodovinske grafe P/E družbe. Glede na številke je Petrobras eno največjih podjetij z rekordno nizkim P/E. Danes je res zelo težko najti velika, dobičkonosna in poceni podjetja.

Kar zadeva stanje svetovnega gospodarstva in prihodnost cen nafte, je veliko razlogov za zaskrbljenost. Tudi zaskrbljenost vlagateljev glede brazilske politike je lahko upravičena. Hkrati pa je mogoče finančne podatke družbe PBR, njen odličen dividendni donos in tesne vezi z brazilsko vlado obravnavati kot pozitivne.

Osebno mi je podjetje kljub nevzdržnim razmeram glede dividend všeč. vendar pa gre za izredno tvegano stavo, zato jo je treba imeti v mislih.

Altria Group Inc. $MO+0.4%

Družba Altria, ki stoji za cigaretami Marlboro, izdelki za pipe in cigare Black & Mild ter brezdimnim tobakom Copenhagen in Skoal, je "delnica greha", ki kljub nihanjem v zadnjem letu beleži zelo zanesljive dobičke. V kategoriji izdelkov, ki so nedvomno škodljivi, ni veliko možnosti za rast, vendar je jasno, da Altria prevladuje na ameriškem trgu za tiste, ki iščejo nikotinsko zdravilo. Kar zadeva dohodek od naložb, pa je podjetje več kot 50 let zaporedoma povečevalo dividende, zato se lahko pohvali s trajnostnim in velikodušnim izplačilom, ki je zelo privlačno za vlagatelje v netvegane kotacije. Zaradi tega, skupaj z donosom, ki je približno petkrat višji od donosa tipične delnice v indeksu S&P 500, je ta dividendna delnica vredna pozornosti.

Družba Altria je dolgoročno stabilna tudi z vidika cene delnice

Imate priljubljeno delnico z visokim donosom? Ali pa se jim raje izogibate in namesto tega izberete pot nižjih in bolj preverjenih naslovov?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo na podlagi podatkov iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.