S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Analiza Philip Morris: un alt gigant al tutunului pe gheață subțire?

Constantin
2. 4. 2023
6 min read

Philip Morris este unul dintre cei mai mari producători și distribuitori de produse din tutun din lume. Compania produce și vinde țigări, produse din tutun fără fum și noi produse din tutun și nicotină. Este o afacere grozavă. Dar este, de asemenea, o acțiune excelentă?

O prezentare generală de bază

Philip Morris International este unul dintre cei mai mari producători de produse din tutun din lume, iar principalele sale mărci includ Marlboro, L&M și Parliament. Fondată în 1847 în SUA, compania s-a desprins de compania-mamă Altria în 2008 pentru a se concentra exclusiv pe piețele internaționale.

PM caută să își diversifice portofoliul în noi segmente, inclusiv produse precum țigările electronice și produsele cu conținut redus de nicotină. De asemenea, compania investește în cercetare și dezvoltare în acest domeniu. Oricât de ciudat ar suna, PM se străduiește, de asemenea, să fie o companie responsabilă din punct de vedere social și susține programe precum cele de combatere a fumatului și de cercetare în domeniul sănătății. De asemenea, compania investește în sustenabilitate și în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cu toate acestea, compania încă se confruntă cu critici pentru practicile sale de afaceri care pot contribui la deteriorarea sănătății umane și la deteriorarea mediului. PM se confruntă, de asemenea, cu reglementări în multe țări care restricționează vânzarea și publicitatea produselor din tutun.

Sectorul

Industria tutunului a fost, din punct de vedere istoric, un sector puternic, cu un nivel ridicat de loialitate a clienților și un flux de numerar stabil. Cu toate acestea, în ultimii ani, industria s-a confruntat cu presiuni de reglementare și legislative care au restricționat publicitatea, au mărit taxele și au introdus diverse metode pentru a descuraja clienții să fumeze și să folosească produse din tutun.

Principalii concurenți ai Philip Morris $PM+0.1% pe piața mondială includ companii precum British American Tobacco $BTI-0.2%, Japan Tobacco International și Imperial Brands. Toate aceste companii caută să își diversifice portofoliile și să se adapteze la schimbările în preferințele consumatorilor și la reglementările în vigoare.

Philip Morris International are venituri stabile de aproximativ 70-80 de miliarde de dolari pe an. În ciuda scăderii vânzărilor de țigări convenționale, compania se extinde cu succes în segmentul tutunului fără fum și al produselor alternative cu nicotină, cum ar fi IQOS.

Veniturile companiei se situează în jurul a 80-90 miliarde de dolari pe an. Sursa:

Compania are o profitabilitate stabilă, cu marje EBITDA de aproximativ 40% și marje nete de aproximativ 25%. Aceste cifre indică faptul că societatea este capabilă să își gestioneze eficient costurile și să mențină un nivel ridicat de profitabilitate. Philip Morris este cunoscută pentru faptul că distribuie dividende atractive în mod regulat, ceea ce o face atractivă pentru investitorii care caută un venit regulat. Randamentul dividendelor este de obicei de aproximativ 4-6%, ceea ce reprezintă un randament peste medie în comparație cu piața globală.

Dividendele PM au crescut în mod regulat. Sursa:

Situația actuală

În ultima sută de ani, companiile de tutun au câștigat miliarde și miliarde de dolari vânzând un produs care este dăunător, scump și miroase urât. Acum încercați să vă gândiți câți bani ar putea face dacă același produs nu ar avea toate aceste caracteristici negative. Ei bine, acest lucru devine realitate, și mai repede decât se aștepta.

Cu cât trece mai mult timp, cu atât tutunul combustibil devine mai inacceptabil din punct de vedere social, astfel încât nu este o piață care să poată fi exploatată pe termen foarte lung. Este nevoie de ceva nou!

IQOS

Atunci când produsele pe care le fabricați sunt cauza numărul unu a deceselor care pot fi prevenite în lume, probabil că trebuie să schimbați ceva, iar Philip Morris a făcut acest lucru. Odată cu lansarea IQOS, situația a fost complet schimbată, deoarece acest produs rezolvă o mare parte din problemele asociate cu fumatul. Nu toate, desigur, și cu siguranță nu este încă sănătos. Este doar un pic mai bun decât fumatul convențional.

Vaporii de tutun produși de IQOS sunt compuși în proporție de 90% din apă și glicerină și conțin în medie cu 95% mai puține concentrații de substanțe chimice nocive decât o țigară. Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu este dăunător pentru sănătate.

Clienții văd acest lucru și, prin urmare, clienții cumpără și schimbă. În ceea ce privește profitabilitatea, cifrele confirmă corectitudinea planului Philip Morris. Veniturile din produsele fără fum cresc rapid și reușesc să compenseze declinul din segmentul tutunului combustibil. În plus, pe măsură ce ponderea acestora în totalul vânzărilor crește, marjele de flux de numerar liber se îmbunătățesc. În 2018, produsele fără fum reprezentau 12% din vânzările totale, iar în 2022, 32%. Iar partea bună este că concurența nu ține deloc pasul cu acest ritm. Avansul față de Altria și British American Tobacco este destul de mare, mai ales când vine vorba de ponderea vânzărilor de produse fără fum în totalul vânzărilor: pentru prima este de 10,3%, în timp ce pentru cea de-a doua este de 17,8%.

Morris pare să aibă un segment ceva mai bine pregătit pentru viitor decât concurenții săi. În plus, așa cum se întâmplă, poziția financiară și de dividend a companiei în acest segment este foarte bună și stabilă. Evaluarea este mai mare pentru că investitorii sunt conștienți de aceste calități. Personal, evit companiile de tutun, dar PM mi se pare una dintre cele mai bune alegeri.

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.