S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Анализ на Philip Morris: още един тютюнев гигант на тънък лед?

Ventseslav Vodenicharov
2. 4. 2023
1 min read

Филип Морис е един от най-големите производители и дистрибутори на тютюневи изделия в света. Компанията произвежда и продава цигари, бездимни тютюневи изделия и нови тютюневи и никотинови продукти. Това е голям бизнес. Но дали е и чудесна акция?

Основен преглед

Филип Морис Интернешънъл е един от най-големите производители на тютюневи изделия в света, а основните му марки включват Marlboro, L&M и Parliament. Основана през 1847 г. в САЩ, през 2008 г. компанията се отделя от компанията майка Altria, за да се съсредоточи изключително върху международните пазари.

PM се стреми да диверсифицира портфолиото си в нови сегменти, включително продукти като електронни цигари и продукти с ниско съдържание на никотин. Компанията инвестира и в научноизследователска и развойна дейност в тази област. Колкото и странно да звучи, PM се стреми да бъде и социално отговорна компания и подкрепя програми като тези за борба с тютюнопушенето и за здравни изследвания. Компанията също така инвестира в устойчивост и намаляване на емисиите на парникови газове.

Въпреки това компанията все още е обект на критики за своите бизнес практики, които могат да допринесат за влошаване на човешкото здраве и увреждане на околната среда. PM се сблъсква и с регулации в много държави, които ограничават продажбата и рекламата на тютюневи изделия.

Сектор

Тютюневата промишленост в исторически план е силен сектор с високи нива на лоялност на клиентите и стабилни парични потоци. През последните години обаче отрасълът е изправен пред регулаторен и законодателен натиск, който ограничава рекламата, увеличава данъците и въвежда различни методи за възпиране на клиентите от пушене и употреба на тютюневи изделия.

Основните конкуренти на Philip Morris $PM-1.4% на световния пазар включват компании като British American Tobacco $BTI-2.0%, Japan Tobacco International и Imperial Brands. Всички тези компании се стремят да диверсифицират портфейлите си и да се адаптират към променящите се потребителски предпочитания и разпоредби.

Филип Морис Интернешънъл има стабилни приходи от около 70-80 млрд. щатски долара годишно. Въпреки намаляващите продажби на конвенционални цигари, компанията успешно разширява дейността си в сегмента на бездимните тютюневи изделия и алтернативните никотинови продукти като IQOS.

Приходите на компанията възлизат на около 80-90 млрд. долара годишно. Източник:

Дружеството има стабилна рентабилност с марж на EBITDA от около 40 % и нетен марж от около 25 %. Тези цифри показват, че дружеството е в състояние да управлява ефективно разходите си и да поддържа високо ниво на рентабилност. Известно е, че Philip Morris редовно разпределя атрактивни дивиденти, което я прави привлекателна за инвеститорите, търсещи редовен доход. Дивидентната доходност обикновено е около 4-6%, което е над средната доходност в сравнение с общия пазар.

Дивидентите на PM се увеличават редовно. Източник:

Текущо състояние

През последните сто години тютюневите компании са спечелили милиарди и милиарди долари от продажбата на продукт, който е вреден, скъп и мирише лошо. А сега се опитайте да помислите колко пари биха могли да спечелят, ако същият продукт нямаше всички тези отрицателни характеристики. Е, това се превръща в реалност, и то по-бързо от очакваното.

Колкото повече време минава, толкова по-неприемлив за обществото става тютюнът за горене, така че това не е пазар, който може да се експлоатира в много дългосрочен план. Необходимо е нещо ново!

IQOS

Когато продуктите, които произвеждаш, са причина номер едно за предотвратима смъртност в света, вероятно трябва да промениш нещо и Филип Морис го е направил. С пускането на пазара на IQOS нещата се обърнаха напълно, тъй като този продукт решава голяма част от проблемите, свързани с пушенето. Не всички, разбира се, и това определено все още не е здравословно. Просто е малко по-добър от конвенционалното пушене.

Тютюневите пари, произвеждани от IQOS, се състоят от 90% вода и глицерин и съдържат средно 95% по-ниски концентрации на вредни химикали от цигарата. Разбира се, това не означава, че тя не е вредна за здравето.

Клиентите виждат това и затова купуват и преминават на друга марка. По отношение на рентабилността цифрите потвърждават правилността на плана на Филип Морис. Приходите от бездимните продукти нарастват бързо и успяват да компенсират спада в сегмента на тютюна за горене. Освен това, тъй като делът им в общите продажби се увеличава, маржовете на свободните парични потоци се подобряват. През 2018 г. бездимните продукти съставляват 12% от общите продажби, а през 2022 г. - 32%. И хубавото е, че конкуренцията изобщо не издържа на това темпо. Преднината на Altria и British American Tobacco е доста голяма, особено що се отнася до дела на продажбите от бездимни продукти в общите продажби: при първата той е 10,3%, а при втората - 17,8%.

Изглежда, че Morris разполага с малко по-добър сегмент за бъдещето от своите конкуренти. Освен това, както се оказва, финансовата и дивидентната позиция на компанията в този сегмент е много добра и стабилна. Оценката е по-висока, защото инвеститорите са наясно с тези качества. Лично аз избягвам тютюневите компании, но PM ми се струва един от по-добрите варианти.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.