S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Philip Morris elemzés: újabb dohányipari óriás a vékony jégen?

Vida Fazekas
2. 4. 2023
6 min read

A Philip Morris a világ egyik legnagyobb dohánytermék-gyártója és -forgalmazója. A vállalat cigarettákat, füstmentes dohánytermékeket, valamint új dohány- és nikotintermékeket gyárt és értékesít. Ez egy nagyszerű üzlet. De vajon nagyszerű részvény is?

Alapvető áttekintés

A Philip Morris International a világ egyik legnagyobb dohánytermék-gyártója, főbb márkái közé tartozik a Marlboro, az L&M és a Parliament. Az 1847-ben az Egyesült Államokban alapított vállalat 2008-ban vált le az anyavállalatról, az Altria-ról, hogy kizárólag a nemzetközi piacokra koncentráljon.

A PM új szegmensek felé kívánja diverzifikálni portfólióját, beleértve olyan termékeket, mint az e-cigaretta és az alacsony nikotintartalmú termékek. A vállalat ezen a területen kutatás-fejlesztésbe is befektet. Bármilyen furcsán hangzik is, a PM társadalmilag felelős vállalatként is igyekszik működni, és olyan programokat támogat, mint a dohányzás elleni küzdelem és az egészségügyi kutatás. A vállalat a fenntarthatóságba és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésébe is befektet.

A vállalatot azonban még mindig kritikával illetik üzleti gyakorlatai miatt, amelyek hozzájárulhatnak az emberi egészség romlásához és a környezeti károkhoz. A PM számos országban olyan szabályozásokkal is szembesül, amelyek korlátozzák a dohánytermékek értékesítését és reklámozását.

Ágazat

A dohányipar történelmileg erős ágazat volt, magas szintű vásárlói hűséggel és stabil pénzforgalommal. Az elmúlt években azonban az iparág olyan szabályozási és jogalkotási nyomással szembesült, amely korlátozta a reklámozást, növelte az adókat, és különböző módszereket vezetett be a fogyasztók dohányzástól és a dohánytermékek használatától való visszatartására.

A Philip Morris $PM-0.8% fő versenytársai a globális piacon olyan vállalatok, mint a British American Tobacco $BTI+0.1%, a Japan Tobacco International és az Imperial Brands. E vállalatok mindegyike arra törekszik, hogy diverzifikálja portfólióját, és alkalmazkodjon a változó fogyasztói preferenciákhoz és szabályozásokhoz.

A Philip Morris International stabilan évi 70-80 milliárd dollár körüli bevétellel rendelkezik. A hagyományos cigaretták csökkenő eladásai ellenére a vállalat sikeresen terjeszkedik a füstmentes dohányok és az alternatív nikotintermékek, például az IQOS felé.

A vállalat bevétele évente 80-90 milliárd dollár körül mozog. Forrás:

A vállalat nyereségessége stabil, az EBITDA-arányos nyereséghányad 40% körüli, a nettó nyereséghányad pedig 25% körüli. Ezek a számok azt mutatják, hogy a vállalat képes hatékonyan kezelni a költségeit és fenntartani a magas szintű nyereségességet. A Philip Morris arról ismert, hogy rendszeresen vonzó osztalékot fizet, ami vonzóvá teszi a rendszeres jövedelmet kereső befektetők számára. Az osztalékhozam jellemzően 4-6% körüli, ami a teljes piachoz képest átlagon felüli hozam.

A PM osztaléka rendszeresen emelkedett. Forrás:

Jelenlegi helyzet

Az elmúlt száz évben a dohányipari vállalatok dollármilliárdokat és -milliárdokat kerestek egy olyan termék eladásával, amely káros, drága és büdös. Most próbáljuk meg belegondolni, mennyi pénzt kereshetnének, ha ugyanez a termék nem rendelkezne ezekkel a negatív tulajdonságokkal. Nos, ez lassan valósággá válik, méghozzá a vártnál gyorsabban.

Minél több idő telik el, annál elfogadhatatlanabbá válik társadalmilag az éghető dohány, így ez nem egy olyan piac, amelyet nagyon hosszú távon ki lehet használni. Valami újra van szükség!

IQOS

Ha az általad gyártott termékek a megelőzhető halálozás első számú okai a világon, akkor valószínűleg változtatni kell valamin, és a Philip Morris ezt megtette. Az IQOS bevezetésével teljesen megfordult a kocka, mivel ez a termék megoldja a dohányzással kapcsolatos problémák nagy részét. Persze nem az összeset, és még mindig határozottan nem egészséges. Csak egy kicsit jobb, mint a hagyományos dohányzás.

Az IQOS által termelt dohánygőz 90%-ban vízből és glicerinből áll, és átlagosan 95%-kal alacsonyabb koncentrációban tartalmaz káros vegyi anyagokat, mint egy cigaretta. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem káros az egészségre.

A vásárlók ezt látják, ezért a vásárlók vásárolnak és váltanak. A jövedelmezőséget tekintve a számok megerősítik a Philip Morris tervének helyességét. A füstmentes termékekből származó bevételek gyorsan nőnek, és sikerül ellensúlyozniuk az éghető dohányok szegmensének csökkenését. Ráadásul, ahogy a teljes értékesítésből való részesedésük növekszik, a szabad cash flow árrés is javul. A füstmentes termékek 2018-ban a teljes forgalom 12%-át, 2022-ben pedig 32%-át teszik ki. És az a jó, hogy a konkurencia egyáltalán nem tartja ezt a tempót. A Altria és a British American Tobacco előnye meglehetősen nagy, különösen, ami a füstmentes termékekből származó eladásoknak a teljes forgalomból való részesedését illeti: az előbbinél ez 10,3%, míg az utóbbinál 17,8%.

Úgy tűnik, hogy a Morris valamivel jobb jövőképpel rendelkezik, mint versenytársai. Ráadásul, ahogy az lenni szokott, a vállalat pénzügyi és osztalékpozíciója ebben a szegmensben nagyon jó és stabil. Az értékelés azért magasabb, mert a befektetők tisztában vannak ezekkel a tulajdonságokkal. Személy szerint kerülöm a dohányipari vállalatokat, de a PM az egyik jobb választásnak tűnik számomra.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból származó adatok alapján. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.