S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Analiza družbe Philip Morris: še en tobačni velikan na tankem ledu?

Kristijan Kopitar
2. 4. 2023
5 min read

Philip Morris je eden največjih proizvajalcev in distributerjev tobačnih izdelkov na svetu. Proizvaja in prodaja cigarete, brezdimne tobačne izdelke ter nove tobačne in nikotinske izdelke. To je odličen posel. Toda ali je tudi odlična delnica?

Osnovni pregled

Družba Philip Morris International je eden največjih svetovnih proizvajalcev tobačnih izdelkov, njene glavne blagovne znamke pa so Marlboro, L&M in Parliament. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1847 v ZDA, leta 2008 pa se je odcepilo od matične družbe Altria in se osredotočilo izključno na mednarodne trge.

Družba PM si prizadeva za diverzifikacijo svojega portfelja v nove segmente, vključno z izdelki, kot so e-cigarete in izdelki z nizko vsebnostjo nikotina. Podjetje vlaga tudi v raziskave in razvoj na tem področju. Naj se sliši še tako nenavadno, podjetje PM si prizadeva biti tudi družbeno odgovorno podjetje in podpira programe, kot sta boj proti kajenju in zdravstvene raziskave. Podjetje vlaga tudi v trajnostni razvoj in zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

Vendar se podjetje še vedno sooča s kritikami zaradi svojih poslovnih praks, ki lahko prispevajo k poslabšanju zdravja ljudi in okoljski škodi. PM se v številnih državah sooča tudi s predpisi, ki omejujejo prodajo in oglaševanje tobačnih izdelkov.

Sektor

Tobačna industrija je bila v preteklosti močan sektor z visoko stopnjo zvestobe strank in stabilnim denarnim tokom. Vendar se je v zadnjih letih panoga soočila z regulativnimi in zakonodajnimi pritiski, ki so omejili oglaševanje, zvišali davke in uvedli različne metode za odvračanje strank od kajenja in uporabe tobačnih izdelkov.

Glavni konkurenti podjetja Philip Morris $PM-0.8% na svetovnem trgu so podjetja, kot so British American Tobacco $BTI+0.1%, Japan Tobacco International in Imperial Brands. Vse te družbe si prizadevajo za diverzifikacijo svojih portfeljev ter se prilagajajo spreminjajočim se preferencam potrošnikov in predpisom.

Družba Philip Morris International ima stabilne prihodke v višini približno 70 do 80 milijard USD na leto. Kljub upadanju prodaje klasičnih cigaret se podjetje uspešno širi na segment brezdimnega tobaka in alternativnih nikotinskih izdelkov, kot je IQOS.

Prihodki podjetja znašajo približno 80-90 milijard USD na leto. Vir:

Podjetje ima stabilno dobičkonosnost z maržami EBITDA okoli 40 % in neto maržami okoli 25 %. Ti podatki kažejo, da je podjetje sposobno učinkovito upravljati svoje stroške in ohranjati visoko stopnjo dobičkonosnosti. Družba Philip Morris je znana po tem, da redno izplačuje privlačne dividende, zato je privlačna za vlagatelje, ki iščejo redne prihodke. Dividendni donos običajno znaša približno 4-6 %, kar je nadpovprečen donos v primerjavi s celotnim trgom.

Dividende družbe PM se redno zvišujejo. Vir:

Trenutno stanje

V zadnjih sto letih so tobačna podjetja zaslužila milijarde in milijarde dolarjev s prodajo izdelka, ki je škodljiv, drag in grdo smrdi. Zdaj pa poskusite pomisliti, koliko denarja bi lahko zaslužila, če isti izdelek ne bi imel vseh teh negativnih lastnosti. To postaja resničnost, in to hitreje, kot je bilo pričakovano.

Čim več časa mine, tem bolj postaja tobak za gorenje družbeno nesprejemljiv, zato to ni trg, ki bi ga bilo mogoče izkoriščati na zelo dolgi rok. Potrebujemo nekaj novega!

IQOS

Če so izdelki, ki jih proizvajate, najpogostejši vzrok smrti na svetu, ki jo je mogoče preprečiti, je verjetno treba nekaj spremeniti in družba Philip Morris je to storila. Z uvedbo izdelka IQOS se je situacija popolnoma obrnila, saj ta izdelek rešuje velik del težav, povezanih s kajenjem. Seveda ne vseh in še vedno vsekakor ni zdravo. Je le nekoliko boljši od običajnega kajenja.

Hlapi tobaka, ki jih proizvaja IQOS, so v 90 % sestavljeni iz vode in glicerina ter vsebujejo v povprečju 95 % manj škodljivih kemikalij kot cigareta. Seveda to ne pomeni, da ni škodljiv za zdravje.

Stranke to vidijo, zato kupujejo in zamenjujejo izdelke. Z vidika donosnosti številke potrjujejo pravilnost načrta podjetja Philip Morris. Prihodki od brezdimnih izdelkov hitro rastejo in uspejo nadomestiti upad v segmentu tobaka za gorivo. Poleg tega se s povečevanjem njihovega deleža v celotni prodaji izboljšujejo marže prostega denarnega toka. Leta 2018 so brezdimni izdelki predstavljali 12 % celotne prodaje, leta 2022 pa 32 %. Dobra stvar je, da konkurenca sploh ne sledi temu tempu. Prednost pred Altrio in British American Tobacco je precej velika, zlasti ko gre za delež prodaje brezčimnih izdelkov v skupni prodaji: pri prvem znaša 10,3 %, pri drugem pa 17,8 %.

Zdi se, da ima podjetje Morris v primerjavi s svojimi konkurenti nekoliko boljšo prihodnost. Poleg tega je finančni položaj podjetja in položaj dividend v tem segmentu zelo dober in stabilen. Vrednotenje je višje, ker se vlagatelji zavedajo teh lastnosti. Osebno se izogibam tobačnim podjetjem, vendar se mi zdi PM ena boljših izbir.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.