S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Închidem magazinul. Celebra companie spațială a lui Richard Branson, Virgin Orbit, a scăzut cu 75%.

dalcasandu
2. 4. 2023
4 min read

Puține subiecte sunt la fel de populare ca și cucerirea spațiului. Suntem destul de norocoși să trăim într-o perioadă în care sunt într-adevăr la un pas de o mare descoperire. Dar unul dintre cei mai mari jucători a arătat că nici măcar o industrie atât de interesantă nu are întotdeauna un pat de trandafiri.

Nu cred că acest pariu a funcționat pentru Branson.

Ce este Virgin Orbit, oricum?

Virgin Orbit $VORB este o companie spațială americană fondată în 2017. Este o filială a Virgin Group, care este deținută de omul de afaceri britanic Sir Richard Branson. Obiectivul principal al Virgin Orbit este de a oferi acces pe orbită pentru sateliți și alte încărcături spațiale cu ajutorul unor navete spațiale mobile.

Compania utilizează naveta LauncherOne, care este atașată la un avion Boeing 747, pentru a lansa sateliți pe orbită. Această metodă de lansare contribuie la reducerea costurilor misiunilor spațiale și permite un acces mai rapid și mai flexibil la orbită. Virgin Orbit este unul dintre numeroasele proiecte în care este implicat Sir Richard Branson în cadrul afacerii sale de turism și tehnologie. Compania se concentrează pe inovația în domeniul zborurilor spațiale și are planuri ambițioase pentru extinderea și dezvoltarea în continuare a activității sale. Numai că, la fel ca și celelalte proiecte ale lui Branson - este destul de riscant.

https://www.youtube.com/watch?v=otmjA8IcWfE

La câteva săptămâni după o încercare eșuată de a lansa o încărcătură utilă de pe teritoriul britanic, o etapă importantă pentru startup-ul de desfășurare a sateliților, compania rămâne fără bani. Ca urmare, va trebui să concedieze 675 de angajați, adică aproximativ 85%.

Se pare că disponibilizările vor fi făcute pentru a reduce cheltuielile, având în vedere incapacitatea companiei de a asigura o finanțare semnificativă, potrivit unei declarații de joi către Securities and Exchange Commission.

Acțiunile Virgin Orbit, care a fost scoasă pentru prima dată la bursă în august 2021, cu o evaluare de aproape 4 miliarde de dolari, s-au înjumătățit vineri și s-au depreciat cu aproape 75% în ultimele cinci zile.

Branson, care este cunoscut mai ales pentru că a fondat Virgin Records și Virgin Atlantic, controlează un vast imperiu de afaceri mai diverse decât cel al lui Elon Musk. Recent, însă, pariurile sale ambițioase nu au dat roade.

https://www.youtube.com/watch?v=PQ56X2d8o7U

Cine este Richard Branson?

Sir Richard Branson este un om de afaceri, filantrop și aventurier britanic care s-a născut la 18 iulie 1950 la Londra. El este cunoscut mai ales ca fondator și proprietar al Virgin Group, care include peste 400 de companii din diverse industrii, precum aviația, telecomunicațiile, divertismentul, sănătatea și altele.

Branson și-a început cariera ca vânzător cu amănuntul de discuri, iar ulterior și-a fondat propria companie de înregistrări , Virgin Records, care a devenit una dintre cele mai mari case de discuri din lume în anii 1970 și 1980. Branson și-a îndreptat apoi atenția către dezvoltarea aviației și a fondat Virgin Atlantic Airways, care a devenit unul dintre cei mai mari concurenți ai British Airways.

Averea netă a lui Branson era de aproape 5 miliarde de dolari anul trecut. Sursa

În afara afacerilor sale, Branson este implicat în multe activități filantropice. El este cunoscut pentru cercetările sale în domeniul mediului și pentru sprijinul acordat proiectelor sociale și de sănătate. De asemenea, participă activ la evenimente sportive și la expediții aventuroase, cum ar fi traversarea Atlanticului. Branson este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, iar averea sa este estimată la peste 5 miliarde de dolari. În 1999 a fost numit Sir of the Year pentru serviciile sale în afaceri și în scopuri caritabile.

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Acesta este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.