S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Затваряме магазина. Известната космическа компания на Ричард Брансън Virgin Orbit намалява със 75%

Teodor Aleksandrov
2. 4. 2023
1 min read

Малко теми са толкова популярни, колкото завладяването на космоса. Имаме късмета да живеем във време, в което наистина съм само на крачка от голям пробив. Но един от най-големите играчи показа, че дори в толкова интересна индустрия невинаги има легло от рози.

Не мисля, че този залог се е получил за Брансън.

Какво изобщо представлява Virgin Orbit?

Virgin Orbit $VORB е американска космическа компания, основана през 2017 г. Тя е дъщерно дружество на Virgin Group, която е собственост на британския бизнесмен сър Ричард Брансън. Основната цел на Virgin Orbit е да осигури достъп до орбита за спътници и други космически товари с помощта на мобилни космически совалки.

Компанията използва совалката LauncherOne, която е прикрепена към самолет Boeing 747, за да извежда спътници в орбита. Този метод на изстрелване спомага за намаляване на разходите за космически мисии и позволява по-бърз и по-гъвкав достъп до орбита. Virgin Orbit е един от многото проекти, в които сър Ричард Брансън участва в рамките на своя бизнес в областта на пътуванията и технологиите. Компанията е фокусирана върху иновациите в космическите полети и има амбициозни планове за по-нататъшно разширяване и развитие на бизнеса си. Само че, както и другите проекти на Брансън, той е доста рисков.

https://www.youtube.com/watch?v=otmjA8IcWfE

Няколко седмици след неуспешния опит за изстрелване на полезен товар от британска земя - важен етап за стартиращата компания за разполагане на спътници - парите на компанията свършват. В резултат на това тя ще трябва да съкрати 675 служители, или приблизително 85%.

Според изявление до Комисията по ценните книжа и фондовите борси от четвъртък, съкращенията ще бъдат извършени с цел намаляване на разходите в светлината на невъзможността на компанията да осигури значимо финансиране.

Акциите на Virgin Orbit, която за първи път излезе на борсата през август 2021 г. с оценка от близо 4 млрд. долара, се понижиха наполовина в петък и са отписали близо 75% през последните пет дни.

Брансън, който е най-известен с основаването на Virgin Records и Virgin Atlantic, контролира огромна империя от бизнеси, по-разнообразни от тези на Елон Мъск. Напоследък обаче амбициозните му авантюри не се отплащат.

https://www.youtube.com/watch?v=PQ56X2d8o7U

Кой е Ричард Брансън?

Сър Ричард Брансън е британски бизнесмен, филантроп и авантюрист, който е роден на 18 юли 1950 г. в Лондон. Той е най-известен като основател и собственик на Virgin Group, която включва над 400 компании в различни отрасли като авиация, телекомуникации, развлечения, здравеопазване и др.

Брансън започва кариерата си като търговец на дребно на грамофонни плочи, а впоследствие основава собствена звукозаписна компания - Virgin Records, която през 70-те и 80-те години на миналия век се превръща в една от най-големите звукозаписни компании в света. След това Брансън насочва вниманието си към развитието на авиацията и основава авиокомпанията Virgin Atlantic Airways, която се превръща в един от най-големите конкуренти на British Airways.

Нетното състояние на Брансън през миналата година възлиза на близо 5 млрд. долара. Източник:

Извън бизнеса си Брансън се занимава с много благотворителни дейности. Известен е с изследванията си в областта на околната среда и подкрепата си за социални и здравни проекти. Освен това участва активно в спортни събития и приключенски експедиции, като например пресичането на Атлантическия океан. Брансън е един от най-богатите хора в света, а състоянието му се оценява на над 5 милиарда долара. През 1999 г. той е обявен за Сър на годината заради заслугите си към бизнеса и благотворителността.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.