S&P 500 ^GSPC 5,277.09 -0.55%
Apple AAPL $191.78 +0.94%
Meta META $475.65 -0.89%
Nvidia NVDA $1,146.68 +0.67%
Amazon AMZN $183.01 +0.47%
Tesla TSLA $177.11 +0.20%
Microsoft MSFT $430.08 -0.05%
Alphabet GOOG $178.12 +0.05%

Bezárjuk a boltot. Richard Branson híres űrcége, a Virgin Orbit 75%-os veszteséget szenvedett el.

Bandi Császár
2. 4. 2023
5 min read

Kevés téma olyan népszerű, mint az űrhódítás. Szerencsések vagyunk, hogy olyan korban élünk, amikor tényleg csak egy lépés választ el a nagy áttöréstől. De az egyik legnagyobb szereplő megmutatta, hogy még egy ilyen érdekes iparág sem mindig rózsás az ágya.

Nem hiszem, hogy Bransonnak bejött ez a fogadás.

Egyébként mi az a Virgin Orbit?

A Virgin Orbit $VORB egy 2017-ben alapított amerikai űrkutatási vállalat. A Virgin Group leányvállalata, amely Sir Richard Branson brit üzletember tulajdonában van. A Virgin Orbit fő célja, hogy mobil űrsiklók segítségével pályára juttassa a műholdakat és más űrbeli hasznos terheket.

A vállalat a LauncherOne űrsiklót használja, amely egy Boeing 747-es repülőgéphez csatlakozik, hogy műholdakat juttasson pályára. Ez az indítási módszer segít csökkenteni az űrmissziók költségeit, valamint gyorsabb és rugalmasabb pályára állást tesz lehetővé. A Virgin Orbit egyike annak a sok projektnek, amelyekben Sir Richard Branson utazási és technológiai vállalkozásának részeként részt vesz. A vállalat az innovációra összpontosít az űrrepülésben, és ambiciózus tervei vannak a további terjeszkedésre és üzleti fejlődésre. Csakhogy - Branson többi projektjéhez hasonlóan - ez is elég kockázatos.

https://www.youtube.com/watch?v=otmjA8IcWfE

Néhány héttel azután, hogy sikertelenül próbáltak meg felbocsátani egy hasznos terhet brit földről, ami fontos mérföldkő volt a műholdak telepítésével foglalkozó startup számára, a cég kifogyott a pénzből. Ennek következtében 675 alkalmazottat, azaz nagyjából 85%-át kell elbocsátania.

Az elbocsátásokra a jelentések szerint azért kerül sor, hogy csökkentsék a kiadásokat, mivel a vállalat nem tud érdemi finanszírozást biztosítani - derül ki az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez csütörtökön eljuttatott nyilatkozatból.

A Virgin Orbit részvényei, amelyek először 2021 augusztusában, közel 4 milliárd dolláros értékeléssel kerültek a tőzsdére, pénteken megfeleződtek, és az elmúlt öt napban közel 75%-ot írtak le.

Branson, aki leginkább a Virgin Records és a Virgin Atlantic megalapításáról ismert, Elon Muskénál is szerteágazóbb cégbirodalmat irányít. Az utóbbi időben azonban ambiciózus szerencsejátékai nem váltak kifizetődővé.

https://www.youtube.com/watch?v=PQ56X2d8o7U

Ki az a Richard Branson?

Sir Richard Branson brit üzletember, filantróp és kalandor, aki 1950. július 18-án született Londonban. Leginkább a Virgin Group alapítójaként és tulajdonosaként ismert, amely több mint 400 vállalatot foglal magában különböző iparágakban, például a repülésben, a távközlésben, a szórakoztatásban, az egészségügyben és más területeken.

Branson lemezkereskedőként kezdte pályafutását, majd megalapította saját lemezcégét , a Virgin Recordsot, amely az 1970-es és 1980-as években a világ egyik legnagyobb lemezkiadójává vált. Branson ezután a légi közlekedés fejlesztése felé fordult, és megalapította a Virgin Atlantic Airways légitársaságot, amely a British Airways egyik legnagyobb versenytársává vált.

Branson nettó vagyona tavaly közel 5 milliárd dollár volt. Forrás:

Üzleti tevékenységén kívül Branson számos emberbaráti tevékenységben vesz részt. Ismert a környezetvédelmi kutatásairól, valamint a szociális és egészségügyi projektek támogatásáról. Emellett aktívan részt vesz sporteseményeken és kalandos expedíciókban, például az Atlanti-óceán átkelésben. Branson a világ egyik leggazdagabb embere, vagyonát több mint 5 milliárd dollárra becsülik. Az üzleti és jótékonysági tevékenységéért 1999-ben az Év Sirjének választották.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.