S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Zapiramo trgovino. Slavno vesoljsko podjetje Virgin Orbit Richarda Bransona je izgubilo 75 %

Dragoslav Golob
2. 4. 2023
3 min read

Le malo tem je tako priljubljenih kot osvajanje vesolja. Imamo srečo, da živimo v času, ko sem od velikega preboja res oddaljen le še korak. Toda eden največjih igralcev je pokazal, da tudi v tako zanimivi panogi ni vedno postlano z rožicami.

Mislim, da se Bransonu ta stava ni obrestovala.

Kaj sploh je Virgin Orbit?

Virgin Orbit $VORB je ameriško vesoljsko podjetje, ustanovljeno leta 2017. Je hčerinsko podjetje skupine Virgin, ki je v lasti britanskega poslovneža sira Richarda Bransona. Glavni cilj podjetja Virgin Orbit je zagotoviti dostop do orbite za satelite in drug vesoljski tovor z uporabo mobilnih vesoljskih raketoplanov.

Podjetje za izstrelitev satelitov v orbito uporablja raketoplan LauncherOne, ki je pritrjen na letalo Boeing 747. Ta način izstrelitve pomaga zmanjšati stroške vesoljskih misij ter omogoča hitrejši in bolj prilagodljiv dostop do orbite. Virgin Orbit je eden od številnih projektov, ki jih sir Richard Branson izvaja v okviru svojega podjetja za potovanja in tehnologijo. Podjetje se osredotoča na inovacije na področju vesoljskih poletov in ima ambiciozne načrte za nadaljnjo širitev in razvoj svojega poslovanja. Tako kot drugi Bransonovi projekti je tudi ta precej tvegan.

https://www.youtube.com/watch?v=otmjA8IcWfE

Nekaj tednov po neuspelem poskusu izstrelitve tovora z britanskih tal, ki je bil pomemben mejnik za zagonsko podjetje za nameščanje satelitov, podjetju zmanjkuje denarja. Zaradi tega bo moralo odpustiti 675 ali približno 85 % zaposlenih.

Glede na četrtkovo izjavo za Komisijo za vrednostne papirje in borzo bodo odpuščanja izvedena zaradi zmanjšanja stroškov, saj podjetje ne more zagotoviti pomembnih finančnih sredstev.

Delnice družbe Virgin Orbit, ki je prvič vstopila na borzo avgusta 2021 z oceno skoraj 4 milijarde dolarjev, so se v petek prepolovile, v zadnjih petih dneh pa so se odpisale za skoraj 75 %.

Branson, ki je najbolj znan po ustanovitvi založb Virgin Records in Virgin Atlantic, obvladuje obsežen imperij podjetij, ki je bolj raznolik od imperija Elona Muska. Vendar se njegove ambiciozne igre na srečo v zadnjem času niso obrestovale.

https://www.youtube.com/watch?v=PQ56X2d8o7U

Kdo je Richard Branson?

Sir Richard Branson je britanski poslovnež, filantrop in pustolovec, ki se je rodil 18. julija 1950 v Londonu. Najbolj znan je kot ustanovitelj in lastnik skupine Virgin Group, ki vključuje več kot 400 podjetij iz različnih panog, kot so letalstvo, telekomunikacije, zabava, zdravstvo in druge.

Branson je svojo kariero začel kot prodajalec glasbenih plošč, nato pa je ustanovil lastno založbo Virgin Records, ki je v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja postala ena največjih glasbenih založb na svetu. Branson se je nato posvetil razvoju letalstva in ustanovil letalsko družbo Virgin Atlantic Airways, ki je postala eden največjih konkurentov British Airways.

Bransonovo neto premoženje je lani znašalo skoraj 5 milijard dolarjev. Vir:

Branson se zunaj svoje poslovne dejavnosti ukvarja s številnimi človekoljubnimi dejavnostmi. Znan je po svojih okoljskih raziskavah ter podpori socialnim in zdravstvenim projektom. Aktivno se udeležuje tudi športnih dogodkov in pustolovskih odprav, kot je prečkanje Atlantika. Branson je eden najbogatejših ljudi na svetu, njegovo premoženje pa je ocenjeno na več kot 5 milijard dolarjev. Leta 1999 je bil za svoje zasluge na poslovnem in dobrodelnem področju imenovan za Sir leta.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.