S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

Opinia celor mai bogați oameni din lume despre boom-ul IA. O invenție genială sau ruina omenirii?

Nicolae Francescu
2. 4. 2023
5 min read

OpenAI a revoluționat lumea cu ChatGPT. Se vorbește chiar de un nou internet sau de un nou telefon mobil. Teoretic, singurele persoane care ar trebui să fie speriate sunt cele cărora AI le-ar putea lua locul de muncă. Dar lucrurile stau altfel. În principal, cei mai bogați oameni din lume sunt speriați, dar și entuziasmați.

Ce cred investitorii și antreprenorii cunoscuți despre IA?

Probabil că suntem cu toții entuziasmați de IA. Un instrument care face ca munca de câteva ore să devină o chestiune de secunde. Un instrument care citește milioane de cărți pentru tine și le formulează într-o formă compactă și ușor de înțeles, adaptată special pentru tine. Dar asta este înfricoșător. Cum poate un om să concureze cu ceva care absoarbe în câteva secunde informații pe care un singur om nu le poate conține nici măcar într-o viață întreagă? Care sunt opiniile câtorva nume cunoscute?

Warren Buffett

Unul dintre cei mai bogați oameni din lume și unul dintre cei mai buni investitori din toate timpurile este cunoscut pentru dezgustul său față de tehnologia modernă. Dar ce părere are el despre inteligența artificială?

Miliardarul Warren Buffet a avertizat că instrumentele de inteligență artificială ar putea perturba societatea cu ani înainte de lansarea ChatGPT. În 2017, directorul general al Berkshire Hathaway a sugerat, în cadrul reuniunii anuale a companiei, că inteligența artificială ar putea înlocui locurile de muncă.

"Cu siguranță aș crede că ar duce la reducerea substanțială a locurilor de muncă în anumite domenii", a spus el. "Dar acest lucru este bun pentru companie", a spus el.

Într-o lume ideală, a spus Buffett, automatizarea pe scară largă ar putea reduce numărul de ore de muncă, eliberând timp pentru petrecerea timpului liber. Companiile ar putea, de asemenea, să angajeze mai puțini lucrători, a spus el. În ciuda beneficiilor potențiale ale inteligenței artificiale, Buffet a spus că tehnologia ar putea avea probleme uriașe atunci când vine vorba de democrație.

https://www.youtube.com/watch?v=MC-8ondq-JE

"Ar fi bine, dar ar necesita o schimbare uriașă în modul în care oamenii se tratează unii pe alții, ce așteaptă de la guvern și așa mai departe", a spus Buffett.

"Nu ar fi grozav dacă într-o zi am ajunge la punctul în care roboții ar fi peste tot? Ar conduce fermele, ar conduce Apple, ar conduce Berkshire Hathaway - și ar fi nevoie doar de o persoană care să apese un buton la începutul fiecărei dimineți, iar toate bunurile și serviciile pe care le primim acum ar fi învârtite de roboți sau orice altceva?".

Ceea ce face să pară că Buffett este încântat, dar și foarte îngrijorat,

Elon Musk

Pe de altă parte, ne-am aștepta ca geniul tehnologic și cuceritorul spațiului să adore inteligența artificială. Dar contrariul este adevărat.

"IA este unul dintre cele mai mari riscuri pentru viitorul civilizației", a spus Musk.

Musk a scris pe Twitter în decembrie anul trecut că ChatGPT, un chatbot bazat pe text dezvoltat de OpenAI care poate scrie proză, poezie sau chiar coduri de calculator la comandă, "este înfricoșător de bun. Nu suntem departe de o inteligență artificială periculos de puternică".

"Avem nevoie de un fel de organism de reglementare sau ceva care să supravegheze dezvoltarea inteligenței artificiale, .

https://www.youtube.com/watch?v=jJbKdue5vdc

Bill Gates

Gates a îndemnat guvernele să colaboreze cu industria pentru a "limita riscurile" inteligenței artificiale, dar a spus că tehnologia poate fi folosită pentru a salva vieți.

"Îmbunătățirile bazate pe inteligența artificială vor fi deosebit de importante pentru țările sărace, unde are loc marea majoritate a deceselor de copii sub cinci ani", a scris el. Mulți oameni din aceste țări nu ajung niciodată la medic, iar inteligența artificială îi va ajuta pe lucrătorii din domeniul sănătății care îi vizitează să fie mai productivi."

"Forțele pieței nu vor crea în mod natural produse și servicii de inteligență artificială care să îi ajute pe cei mai săraci", a spus el. "Opusul este mai probabil. Cu o finanțare fiabilă și cu politicile potrivite, guvernele și filantropia se pot asigura că IA este folosită pentru a reduce inegalitatea."

"La fel cum lumea are nevoie ca cei mai inteligenți oameni să se concentreze asupra celor mai mari probleme ale sale, va trebui să concentrăm cea mai bună IA asupra celor mai mari probleme ale sale."

https://www.youtube.com/watch?v=gPNw4LLx1PY

Gates a mai declarat pentru revista Forbes că este "destul de fantastic" faptul că AI ar putea fi "un profesor de matematică disponibil pentru elevii din cartierele sărace"

Potrivit lui Gates, nu există destui oameni pentru astfel de scopuri meritorii, iar AI ar putea ajuta la acoperirea acestei nevoi. Gates a declarat că îi place să folosească ChatGPT atât pentru distracție, cât și pentru lucruri serioase.

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Acesta este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească pe baza propriilor decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.