S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Мнението на най-богатите хора в света за бума на изкуствения интелект. Гениално изобретение или гибел за човечеството?

Игор Иванов
2. 4. 2023
1 min read

OpenAI направи революция в света с ChatGPT. Говори се дори за нов интернет или мобилен телефон. Теоретично, единствените хора, които трябва да се страхуват, са тези, на които изкуственият интелект може да отнеме работата. Но ситуацията е различна. Основно най-богатите хора в света се страхуват, но и се вълнуват.

Какво мислят известните инвеститори и предприемачи за ИИ?

Вероятно всички се вълнуваме от ИИ. Инструмент, който превръща работата за няколко часа във въпрос на секунди. Инструмент, който чете милиони книги вместо вас и ги формулира в компактна и разбираема форма, пригодена специално за вас. Но това е страшно. Как може човек да се конкурира с нещо, което за секунди изсмуква информация, която един човек не може да побере дори за цял живот? Какви са мненията на няколко известни имена?

Уорън Бъфет

Един от най-богатите хора в света и най-добрият инвеститор на всички времена е известен с неприязънта си към съвременните технологии. Но какво мисли той за изкуствения интелект?

Милиардерът Уорън Бъфет предупреди, че инструментите на изкуствения интелект могат да разрушат обществото години преди пускането на ChatGPT. През 2017 г. главният изпълнителен директор на Berkshire Hathaway предположи на годишната среща на компанията, че изкуственият интелект може да замени работните места.

"Със сигурност смятам, че това ще доведе до значително намаляване на заетостта в определени области", каза той. "Но това е добре за компанията", каза той.

В един идеален свят, каза Бъфет, широко разпространената автоматизация би могла да намали броя на работните часове, освобождавайки време за отдих. Компаниите биха могли също така да наемат по-малко работници, каза той. Въпреки потенциалните ползи от изкуствения интелект, Бъфет заяви, че технологията може да има огромни проблеми, когато става въпрос за демокрация.

https://www.youtube.com/watch?v=MC-8ondq-JE

"Това би било добре, но ще изисква огромна промяна в начина, по който хората се отнасят един към друг, какво очакват от правителството и т.н.", каза Бъфет.

"Няма ли да е страхотно, ако един ден стигнем до момента, в който роботите ще са навсякъде? Те ще управляват ферми, ще управляват Apple, ще управляват Berkshire Hathaway - и ще е достатъчно един човек да натисне бутон в началото на всяка сутрин, и всички стоки и услуги, които получаваме сега, ще се въртят от роботи или каквото и да е друго?"

Това звучи така, сякаш Бъфет е развълнуван, но и много притеснен,

Елон Мъск

От друга страна, човек би очаквал технологичният гений и покорител на космоса да обожава изкуствения интелект. Но е точно обратното.

"ИИ един от най-големите рискове за бъдещето на цивилизацията", каза Мъск.

През декември миналата година Мъск написа в Туитър, че ChatGPT, текстовият чатбот, разработен от OpenAI, който може да пише проза, поезия или дори компютърен код по команда, "е страшно добър. Не сме далеч от опасно мощен изкуствен интелект".

"Нуждаем се от някакъв регулаторен орган или нещо подобно, което да контролира развитието на изкуствения интелект, .

https://www.youtube.com/watch?v=jJbKdue5vdc

Бил Гейтс

Гейтс призова правителствата да работят с индустрията за "ограничаване на рисковете" от изкуствения интелект, но заяви, че технологията може да се използва за спасяване на човешки живот.

"Подобренията, базирани на изкуствен интелект, ще бъдат особено важни за бедните страни, където се случва по-голямата част от смъртните случаи на деца под петгодишна възраст", пише той. Много хора в тези страни никога не успяват да посетят лекар, а изкуственият интелект ще помогне на здравните работници, които ги посещават, да бъдат по-продуктивни."

"Пазарните сили естествено няма да създадат продукти и услуги с ИИ, които да помагат на най-бедните", казва той. "По-вероятно е обратното. С надеждно финансиране и правилни политики правителствата и филантропията могат да гарантират, че ИИ се използва за намаляване на неравенството."

"Точно както светът се нуждае от най-умните си хора, за да се съсредоточи върху най-големите си проблеми, така и ние ще трябва да насочим най-добрия ИИ към най-големите си проблеми."

https://www.youtube.com/watch?v=gPNw4LLx1PY

Гейтс заяви също така пред списание "Форбс", че е "доста фантастично", че ИИ може да бъде "учител по математика, достъпен за учениците в бедните квартали"

Според Гейтс няма достатъчно хора за такива меродавни цели и ИИ може да помогне да се запълни тази нужда. Гейтс заяви, че обича да използва ChatGPT както за забавление, така и за сериозни неща.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.