S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

A világ leggazdagabb embereinek véleménye az AI-boomról. Zseniális találmány vagy az emberiség pusztulása?

György Sárosi
2. 4. 2023
5 min read

Az OpenAI forradalmasította a világot a ChatGPT-vel. Még egy új internetről vagy mobiltelefonról is beszélnek. Elméletileg csak azoknak kellene félniük, akiknek a mesterséges intelligencia elveheti a munkájukat. De ez másképp van. Főleg a világ leggazdagabb emberei félnek, de izgatottak is.

Mit gondolnak a neves befektetők és vállalkozók a mesterséges intelligenciáról?

Valószínűleg mindannyian izgatottak vagyunk az AI miatt. Egy olyan eszköz, amely néhány órányi munkát másodpercek kérdése. Egy eszköz, amely könyvek millióit olvassa el helyetted, és azokat tömör és érthető, kifejezetten rád szabott formában fogalmazza meg. De ez ijesztő. Hogyan versenyezhetne egy ember olyasmivel, ami másodpercek alatt elszívja azokat az információkat, amelyeket egyetlen ember egy élet alatt sem képes befogadni? Mi a véleménye néhány ismert névnek?

Warren Buffett

A világ egyik leggazdagabb embere és minden idők legjobb befektetője arról ismert, hogy nem kedveli a modern technológiát. De mit gondol a mesterséges intelligenciáról?

A milliárdos Warren Buffet már évekkel a ChatGPT megjelenése előtt arra figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia eszközei felforgathatják a társadalmat. A Berkshire Hathaway vezérigazgatója 2017-ben a vállalat éves közgyűlésén felvetette, hogy a mesterséges intelligencia kiválthatja a munkahelyeket.

"Bizonyára úgy gondolom, hogy bizonyos területeken jelentősen kevesebb munkahelyet eredményezne" - mondta. "De ez jó a vállalatnak" - mondta.

Buffett szerint egy ideális világban a széles körű automatizálás csökkenthetné a munkaórák számát, így szabaddá válna a szabadidő. A vállalatok kevesebb dolgozót is alkalmazhatnának - mondta. A mesterséges intelligencia potenciális előnyei ellenére Buffet szerint a technológiának hatalmas problémái lehetnek, ha a demokráciáról van szó.

https://www.youtube.com/watch?v=MC-8ondq-JE

"Jó lenne, de hatalmas változást igényelne abban, ahogy az emberek egymással bánnak, amit a kormánytól elvárnak és így tovább" - mondta Buffett.

"Nem lenne nagyszerű, ha egy nap eljutnánk arra a pontra, hogy robotok mindenhol ott vannak? Ők irányítanák a farmokat, ők irányítanák az Apple-t, ők irányítanák a Berkshire Hathawayt - és mindössze egyetlen embernek kellene minden reggel megnyomnia egy gombot, és minden árut és szolgáltatást, amit most kapunk, robotok vagy bármi más pörgetne?"."

Ami valahogy úgy hangzik, mintha Buffett izgatott lenne, de egyben nagyon aggódna is,

Elon Musk

Az ember azt várná, hogy a techzseni és űrhódító imádja a mesterséges intelligenciát, másrészt. De ennek éppen az ellenkezője igaz.

"Az AI az egyik legnagyobb kockázat a civilizáció jövőjére nézve" - mondta Musk.

Musk tavaly decemberben azt írta a Twitteren, hogy a ChatGPT, az OpenAI által kifejlesztett szövegalapú chatbot, amely parancsra prózát, verset vagy akár számítógépes kódot is tud írni, "ijesztően jó. Nem vagyunk messze egy veszélyesen erős mesterséges intelligenciától".

"Szükségünk van valamilyen szabályozó testületre vagy valamire, amely felügyeli a mesterséges intelligencia fejlődését, .

https://www.youtube.com/watch?v=jJbKdue5vdc

Bill Gates

Gates sürgette a kormányokat, hogy az iparral együttműködve "korlátozzák a mesterséges intelligencia kockázatait", de azt mondta, hogy a technológia életek megmentésére is használható.

"A mesterséges intelligencián alapuló fejlesztések különösen fontosak lesznek a szegény országok számára, ahol az öt év alatti gyermekek halálozásának túlnyomó többsége történik" - írta. Ezekben az országokban sokan soha nem jutnak el orvoshoz, és a mesterséges intelligencia segíteni fogja az őket felkereső egészségügyi dolgozókat, hogy produktívabbak legyenek".

"A piaci erők nem fognak természetes módon olyan mesterséges intelligencia termékeket és szolgáltatásokat létrehozni, amelyek a legszegényebbeket segítik" - mondta. "Inkább az ellenkezője a valószínűbb. Megbízható finanszírozással és a megfelelő szakpolitikákkal a kormányok és a filantrópia biztosíthatja, hogy a mesterséges intelligenciát az egyenlőtlenségek csökkentésére használják."

"Ahogy a világnak szüksége van arra, hogy a legokosabb emberei a legnagyobb problémáira koncentráljanak, úgy a legjobb mesterséges intelligenciát is a legnagyobb problémákra kell összpontosítanunk."

https://www.youtube.com/watch?v=gPNw4LLx1PY

Gates a Forbes magazinnak azt is elmondta, hogy "elég fantasztikus", hogy az AI "a szegénynegyedek diákjai számára elérhető matektanár lehet".

Gates szerint nincs elég ember az ilyen érdemi célokra, és az AI segíthet betölteni ezt a szükségletet. Gates elmondta, hogy szereti a ChatGPT-t szórakozásra és komoly dolgokra is használni.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem az internetről és más forrásokból származó adatok alapján. A pénzpiacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.