S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Analiza British American Tobacco: Care este situația gigantului tutunului?

Constantin
2. 4. 2023
5 min read

Un segment care ne însoțește aproape din timpuri imemoriale și care ar putea foarte bine să ne însoțească încă mult timp de acum încolo. În plus, se bazează pe faptul că creează dependență în rândul oamenilor. Este, până la urmă, un model de afaceri strălucit. Cum poate această companie să profite de acest lucru?

British American Tobacco $BTI-0.4% este o companie internațională de tutun cu sediul la Londra, una dintre cele mai mari companii de tutun din lume.

BTI se concentrează pe dezvoltarea unor categorii cu risc scăzut, cum ar fi țigările electronice și snus. În 2020, această categorie a reprezentat 6,1% din veniturile companiei. BAT investește, de asemenea, în cercetarea și dezvoltarea de noi produse și tehnologii pentru a rămâne competitivă pe piață.

Compania are cifre bune, dar industria tutunului este puternic reglementată, iar BTI trebuie să se confrunte cu riscurile asociate reglementărilor, cum ar fi creșterea taxelor pe tutun și interzicerea publicității. De asemenea, compania se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a reglementa țigările electronice și snus. BTI încearcă să își îmbunătățească performanța în materie de responsabilitate de mediu, socială și guvernamentală. Compania și-a asumat un obiectiv de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30% până în 2025 și întreprinde proiecte de îmbunătățire a condițiilor de muncă și a sănătății angajaților.

Ultimele șase luni zero din zero

Riscuri

Ca orice companie, British American Tobacco $BTI-0.4% este expusă la diverse riscuri care i-ar putea afecta performanța și valoarea acțiunilor.

Riscuri de reglementare: industria tutunului este puternic reglementată și se confruntă cu riscurile de reglementare despre care scriu mai sus.

Riscuri pentru sănătate: Pornind de la punctul anterior, industria tutunului se confruntă cu o conștientizare tot mai mare a riscurilor pentru sănătate asociate fumatului, iar BTI trebuie să încerce să minimizeze aceste riscuri prin inovare și dezvoltarea unor categorii cu risc scăzut.

Riscuri economice: BTI este expus la riscuri economice, cum ar fi prețurile volatile ale materiilor prime, variațiile cursurilor de schimb și schimbările în condițiile comerciale.

Concurența: Industria tutunului este foarte competitivă, iar BTI trebuie să facă față concurenței din partea altor companii de tutun, cum ar fi Philip Morris $PM+0.3%, Altria, International, Japan Tobacco International și Imperial Brands.

https://www.youtube.com/watch?v=NOqhAbwZiaQ

Reputație : BTI se confruntă cu riscuri de reputație asociate cu industria tutunului, cum ar fi preocupările legate de impactul fumatului asupra sănătății și responsabilitatea socială. Posibile probleme cu unele dintre produsele lor.

Dividende

Tuturor le place să vadă un randament ridicat. Dar nu contează cu adevărat dacă plata nu este sustenabilă. Anul viitor, se așteaptă ca profitul pe acțiune să crească cu 48,6%. Presupunând că dividendul își continuă tendințele recente, se pare că rata de plată ar putea ajunge la 54% anul viitor, ceea ce este destul de sustenabil.
Deși compania plătește dividende de mult timp, le-a redus cel puțin o dată în ultimii 10 ani. Din 2013, dividendul a crescut de la 1,26 lire sterline pe an la 2,31 lire sterline.

Dividendul a fost redus de mai multe ori. Sursa:

Așadar, este o cursă cam sălbatică, dar există și aspecte pozitive.

BTI este protejat de creșterea fără precedent a ratelor dobânzilor, dar nu este imun.

Costul mediu al datoriei este de 4%, ceea ce este sub ratele actuale ale pieței, astfel încât se așteaptă ca impactul ratelor mai mari să se reflecte în costurile financiare nete în 2023 și ulterior. Prin urmare, ei se așteaptă, de asemenea, ca costurile financiare nete pentru întregul an să fie de aproximativ 1,9 miliarde de lire sterline în 2023.

Între timp, BTI a demonstrat o performanță solidă în noile categorii, iar conducerea se așteaptă acum să atingă profitabilitatea în acest segment în 2024, cu un an întreg mai devreme decât era planificat. Acest lucru a fost determinat de o creștere robustă de la an la an în noile segmente, de 4,2 milioane de clienți, ajungând la 22,5 milioane până la sfârșitul anului 2022.

Creșterea EPS. Sursa:

Personal, nu-mi place deloc compania. Dividendul este, ce-i drept, ridicat și probabil oarecum sustenabil. Dar, în rest, este o călătorie în roller coaster și consider că sectorul în general este destul de riscant din cauza diferitelor efecte ale reglementărilor, restricțiilor și tendințelor.

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.