S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Анализ на "Бритиш Американ Табако": Каква е позицията на тютюневия гигант?

Игор Иванов
2. 4. 2023
1 min read

Сегмент, който ни съпътства почти от незапомнени времена и може би ще ни съпътства още дълго време. Освен това той се основава на факта, че създава пристрастяване у хората. В края на краищата, това е брилянтен бизнес модел. Как тази компания може да се възползва от това?

British American Tobacco $BTI-0.4% е международна тютюнева компания със седалище в Лондон, една от най-големите тютюневи компании в света.

BTI се фокусира върху разработването на нискорискови категории като електронни цигари и снус. През 2020 г. на тази категория се падат 6,1% от приходите на компанията. БАТ също така инвестира в научноизследователска и развойна дейност на нови продукти и технологии, за да остане конкурентоспособна на пазара.

Компанията има добри показатели, но тютюневата индустрия е силно регулирана и БАТ трябва да се справя с рисковете, свързани с регулирането, като по-високи данъци върху тютюна и забрани за реклама. Дружеството е изправено и пред нарастващ натиск за регулиране на електронните цигари и снус. BTI се стреми да подобри своите резултати в областта на екологичната, социалната и правителствената отговорност. Компанията се е ангажирала с цел да намали емисиите на парникови газове с 30% до 2025 г. и предприема проекти за подобряване на условията на труд и здравето на служителите.

Последните шест месеца нула от нула

Рискове

Както всяка компания, British American Tobacco $BTI-0.4% е изложена на различни рискове, които биха могли да повлияят на нейните резултати и стойността на акциите.

Регулаторни рискове: Тютюневата индустрия е силно регулирана и е изправена пред регулаторните рискове, за които пиша по-горе.

Здравни рискове: В продължение на предходната точка, тютюневата индустрия е изправена пред нарастващо осъзнаване на рисковете за здравето, свързани с тютюнопушенето, и BTI трябва да се стреми да минимизира тези рискове чрез иновации и разработване на нискорискови категории.

Икономически рискове: БТИ е изложено на икономически рискове, като например променливи цени на суровините, промени във валутните курсове и промени в условията на търговия.

Конкуренция: Тютюневата индустрия е много конкурентна и БТИ трябва да се справя с конкуренцията на други тютюневи компании като Philip Morris $PM+0.3%, Altria, International, Japan Tobacco International и Imperial Brands.

https://www.youtube.com/watch?v=NOqhAbwZiaQ

Репутация : БТИ е изправено пред рискове, свързани с репутацията на тютюневата индустрия, като например опасения относно въздействието на тютюнопушенето върху здравето и социалната отговорност. Възможни са проблеми с някои от техните продукти.

Дивидент

Всеки обича да вижда висока доходност. Но това няма особено значение, ако изплащането не е устойчиво. През следващата година се очаква печалбата на акция да нарасне с 48,6%. Ако приемем, че дивидентът продължи последните си тенденции, изглежда, че коефициентът на изплащане може да достигне 54% през следващата година, което е доста устойчиво.
Въпреки че компанията изплаща дивидент от дълго време, тя го е намалявала поне веднъж през последните 10 години. От 2013 г. насам дивидентът се е увеличил от 1,26 паунда годишно до 2,31 паунда.

Дивидентът е бил намаляван няколко пъти. Източник:

Така че това е малко дива разходка, но има и положителни неща.

BTI е защитена от безпрецедентното повишаване на лихвените проценти, но не е имунизирана.

Средната цена на дълга е 4%, което е под текущите пазарни лихвени проценти, така че те очакват въздействието на по-високите лихвени проценти да се отрази в нетните финансови разходи през 2023 г. и след това. В резултат на това те очакват и целогодишните нетни финансови разходи да бъдат приблизително 1,9 млрд. паунда през 2023 г.

Междувременно БТИ демонстрира стабилни резултати в новите категории и сега ръководството очаква да постигне рентабилност в този сегмент през 2024 г., цяла година преди планираното. Това се дължи на стабилния годишен ръст в новите сегменти от 4,2 млн. клиенти до 22,5 млн. към края на 2022 г.

Ръст на печалбата на акция. Източник:

Лично на мен компанията изобщо не ми харесва. Дивидентът е признато висок и вероятно донякъде устойчив. Но иначе това е пътуване с влакче в увеселителен парк и като цяло смятам сектора за доста рисков поради различните ефекти от регулации, ограничения и тенденции.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.