S&P 500 ^GSPC 5,276.12 -0.56%
Nvidia NVDA $1,152.04 +1.14%
Meta META $475.76 -0.87%
Apple AAPL $191.46 +0.77%
Amazon AMZN $183.17 +0.56%
Alphabet GOOG $177.91 -0.06%
Microsoft MSFT $430.09 -0.05%
Tesla TSLA $176.84 +0.05%

Trecerea cu vederea a unui risc cheie: Un strateg de top explică cum ar putea scădea acțiunile cu peste 25% într-o…

A. Constantinescu
3. 4. 2023
4 min read

Liz Young: "Nu-mi pot imagina o lume în care să creștem rata Fed Funds cu 475 de puncte de bază și apoi să tropăim veseli spre o nouă piață de creștere."

Liz Young, director de strategie de investiții la SoFi

Campania de înăsprire a politicii Rezervei Federale a expus riscuri semnificative în sistemul bancar, iar acțiunile s-ar putea scufunda mai târziu în acest an, dacă va apărea o recesiune, potrivit lui Liz Young.

În ultimul an, Fed a majorat ratele dobânzilor cu 1.700%, cel mai recent majorând ratele cu 25 de puncte de bază în martie, în urma prăbușirii Silicon Valley Bank, reacția lui Liz Young la aceste informații a fost următoarea 👇

"Nu-mi pot imagina o lume în care să creștem rata Fed Funds cu 475 de puncte de bază și apoi să tropăim veseli spre o nouă piață de creștere", a declarat ea într-un interviu.

Chiar înainte de haosul bancar, Young a declarat că se aștepta ca o formă de stres să apară în economie, având în vedere cantitatea de lichidități pe care Fed a epuizat-o și creșterea costurilor de împrumut. Falimentele bancare ulterioare au fost un simptom al deciziilor politice ale Fed.

"Cred că ne aflăm acum într-o situație în care am astupat gaura care a fost descoperită suficient de mult pe termen scurt, în sensul că deponenții au fost acoperiți", a spus Young, adăugând că contagiunea pare să fi fost limitată. "De asemenea, mi-e greu să îmi imaginez o lume în care falimentele bancare și problemele de lichiditate ale companiilor sunt vești bune".

Recesiunea, însă, strivește acțiunile

Înăsprirea condițiilor economice în acest an ar putea duce la scăderea multiplilor de evaluare a acțiunilor, la scăderea profiturilor și, în cele din urmă, la o recesiune economică.

În mod obișnuit, dacă se confirmă recesiunea, piața va scădea cu peste 30%. Anul trecut, indicele S&P 500 a scăzut cu aproximativ 25% de la vârf până la bază, semnalând o piață bear, dar nu chiar o recesiune, a explicat Liz Young.

Young a subliniat că, în timpul Marii Crize Financiare de acum 15 ani, acțiunile s-au prăbușit cu 58% de la vârf la bază. Cu toate acestea, ea nu este atât de pesimistă în ceea ce privește recesiunea actuală, dar prevede totuși o scădere de aproximativ 25%.

"Nu cred că aceasta este o repetare a crizei financiare", a spus Young. "Dar m-aș aștepta să ajungă la peste 25% (în scădere față de maximul acestui ciclu atins în ianuarie)".

Încredere fragilă

Înainte de valul de falimente bancare, o piață puternică a locurilor de muncă și o inflație în răcire au sporit încrederea americanilor în economie, a spus Young. Dar eșecurile din martie au zdruncinat acest optimism.

"Cred că încrederea este ceva care reprezintă un risc, iar bursa o subestimează în acest moment", a spus ea. "Sincer, încrederea consumatorilor este ceva care se poate schimba într-o clipă, iar consumatorii pot schimba modul în care cheltuiesc banii, în timp ce atunci există o neconcordanță între ceea ce pot schimba consumatorii și cât de repede pot răspunde companiile".

De exemplu, companiile își aprovizionează mai mult rafturile cu articolele pe care le vând consumatorilor, iar acest lucru prezice, în esență, perspectivele economice cu până la un an înainte.

Cu toate acestea, consumatorii s-ar putea răzgândi în ceea ce privește obiceiurile de cumpărare în fiecare zi sau săptămână - ceea ce înseamnă că corporațiile ar putea fi prinse cu stocuri proaste sau cu prea multe stocuri.

"Acesta este unul dintre cele mai mari riscuri care ar apărea în profiturile corporațiilor", a spus Young. "Și cred că estimările privind profiturile corporative sunt încă prea mari pentru 2023".

Rețineți că acesta nu este un sfat financiar.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.