S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Пренебрегване на ключов риск: Топ стратег обяснява как акциите могат да паднат с повече от 25% при рецесия

Grozdan Grigorov
3. 4. 2023
1 min read

Лиз Йънг: "Не мога да си представя свят, в който повишаваме лихвения процент по федералните фондове с 475 базисни пункта и след това весело се впускаме в нов бичи пазар."

Лиз Йънг, ръководител на инвестиционната стратегия в SoFi

Според Лиз Йънг кампанията на Федералния резерв за затягане на политиката е разкрила значителни рискове в банковата система и акциите могат да потънат по-късно тази година, ако настъпи рецесия.

През изминалата година Фед повиши лихвените проценти с 1700%, като за последно повиши лихвите с 25 базисни пункта през март след фалита на Silicon Valley Bank, Реакцията на Лиз Йънг на тази информация беше следната 👇

"Не мога да си представя свят, в който повишаваме лихвения процент по федералните фондове с 475 базисни пункта и след това весело тръгваме към нов бичи пазар", каза тя в интервю.

Още преди да настъпи банковият хаос, Янг заяви, че е очаквала да се появи някаква форма на стрес в икономиката, като се има предвид количеството ликвидност, което Фед е изчерпал, и повишаването на разходите по заемите. Последвалите банкови фалити бяха симптом на политическите решения на Фед.

"Смятам, че в момента сме в ситуация, в която запълнихме откритата дупка в достатъчна степен за кратък период от време, в смисъл че вложителите бяха покрити", каза Янг, като добави, че разпространението на заразата изглежда е овладяно. "Трудно ми е също така да си представя свят, в който банковите фалити и проблемите с корпоративната ликвидност са добра новина."

Рецесията обаче смазва акциите

Затегнатите икономически условия през тази година могат да доведат до по-ниски коефициенти на оценка на акциите, намаляване на печалбите и в крайна сметка до икономически спад.

Обикновено, ако рецесията се потвърди, пазарът ще спадне с повече от 30%. Миналата година индексът S&P 500 спадна с около 25% от върха до дъното, което сигнализира за мечи пазар, но не съвсем за рецесия, обяснява Лиз Янг.

Янг посочи, че по време на Голямата финансова криза преди 15 години акциите са се сринали с 58% от върха до дъното. Тя обаче не е толкова песимистично настроена за настоящата рецесия, но въпреки това предвижда спад от около 25 %.

"Не мисля, че това е повторение на финансовата криза", каза Янг. "Но бих очаквала тя да надхвърли 25% (спад от максимума на този цикъл, достигнат през януари)."

Крехко доверие

Преди вълната от банкови фалити силният пазар на труда и охлаждащата се инфлация повишаваха доверието на американците в икономиката, каза Янг. Но неуспехите през март разклатиха този оптимизъм.

"Мисля, че доверието е нещо, което е рисково и фондовият пазар го подценява в момента", каза тя. "Честно казано, потребителското доверие е нещо, което може да се промени на мига и потребителите могат да променят начина, по който харчат парите си, докато тогава има несъответствие между това, което потребителите могат да променят, и това колко бързо могат да реагират компаниите."

Например, компаниите зареждат рафтовете си с повече стоки, които продават на потребителите, и това по същество предсказва икономическите перспективи до една година напред.

Потребителите обаче могат да променят мнението си за навиците си на купуване на дневна или седмична база - което означава, че корпорациите могат да се окажат в ситуация на лоши или твърде големи запаси.

"Това е един от най-големите рискове, които биха се отразили на корпоративните печалби", каза Янг. "И мисля, че оценките за корпоративните печалби за 2023 г. са все още твърде високи."

Имайте предвид, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.