S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Egy kulcsfontosságú kockázat figyelmen kívül hagyása: A vezető stratéga elmagyarázza, hogyan eshetnek a részvények több…

György Sárosi
3. 4. 2023
4 min read

Liz Young: "Nem tudok elképzelni egy olyan világot, amelyben 475 bázisponttal emeljük a Fed Funds kamatlábát, majd vidáman belevágunk egy új bikapiacba."

Liz Young, a SoFi befektetési stratégiáért felelős vezetője

Liz Young szerint a Federal Reserve politikai szigorítási kampánya jelentős kockázatokat tárt fel a bankrendszerben, és a részvények még idén elsüllyedhetnek, ha recesszió következik be.

Az elmúlt egy év során a Fed 1700%-kal emelte a kamatokat, legutóbb márciusban, a Silicon Valley Bank összeomlását követően emelte a kamatokat 25 bázisponttal, Liz Young reakciója erre az információra a következő volt 👇.

"Nem tudok elképzelni egy olyan világot, ahol 475 bázisponttal emeljük a Fed Funds kamatlábát, majd vidáman belevágunk egy új bikapiacba" - mondta egy interjúban.

Young már a banki káosz előtt is azt mondta, hogy a Fed által kimerített likviditás és a hitelfelvételi költségek emelkedése miatt arra számított, hogy a gazdaságban valamilyen formában stressz fog kialakulni. Az ezt követő bankcsődök a Fed politikai döntéseinek tünetei voltak.

"Azt hiszem, most olyan helyzetben vagyunk, amikor rövid távon kellőképpen betömtük a felfedezett lyukat, abban az értelemben, hogy a betétesek fedezve voltak" - mondta Young, hozzátéve, hogy a fertőzést a jelek szerint sikerült megfékezni. "Azt is nehezen tudom elképzelni, hogy a bankcsődök és a vállalati likviditási problémák jó hírnek számítanak".

A recesszió azonban összezúzza a részvényeket

Az idén szigorodó gazdasági feltételek alacsonyabb részvényértékelési szorzókat, csökkenő profitot és végül gazdasági visszaesést eredményezhetnek.

Jellemzően, ha a recesszió beigazolódik, a piac több mint 30%-ot esik. Tavaly az S&P 500 index nagyjából 25%-ot esett a csúcsról a mélypontra, ami medvepiacot jelzett, de nem egészen recessziót, magyarázta Liz Young.

Young rámutatott, hogy a 15 évvel ezelőtti nagy pénzügyi válság idején a részvények 58%-ot zuhantak a csúcsról a mélypontra. A jelenlegi recesszióval kapcsolatban azonban nem ennyire pesszimista, de ennek ellenére 25% körüli esést jósol.

"Nem hiszem, hogy megismétlődik a pénzügyi válság" - mondta Young. "De arra számítanék, hogy 25% fölé emelkedik (a ciklus januárban elért csúcsáról lefelé)."

Törékeny bizalom

Young szerint a bankcsődök hulláma előtt az erős munkaerőpiac és a hűlő infláció növelte az amerikaiak bizalmát a gazdaságban. A márciusi visszaesések azonban megingatták ezt az optimizmust.

"Úgy gondolom, hogy a bizalom kockázatot jelent, és a tőzsde most alábecsüli azt" - mondta. "Őszintén szólva, a fogyasztói bizalom olyasvalami, ami egy pillanat alatt megfordulhat, és a fogyasztók megváltoztathatják a pénzköltésüket, míg ekkor nincs összhang aközött, hogy a fogyasztók mit tudnak megváltoztatni, és hogy a vállalatok milyen gyorsan tudnak reagálni"."

A vállalatok például jobban feltöltik a polcaikat azokkal a cikkekkel, amelyeket a fogyasztóknak adnak el, és ez lényegében akár egy évre előre jelzi a gazdasági kilátásokat.

A fogyasztók azonban naponta vagy hetente megváltoztathatják a vásárlási szokásaikat - ami azt jelenti, hogy a vállalatok rossz vagy túl sok készlettel találhatják magukat szemben.

"Ez az egyik nagyobb kockázat, amely a vállalati nyereségben is megmutatkozna" - mondta Young. "És úgy gondolom, hogy a vállalati nyereségbecslések még mindig túl magasak 2023-ra".

Megjegyzendő, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.