S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Prepoznavanje ključnega tveganja: vrhunski strateg pojasnjuje, kako bi lahko delnice v recesiji padle za več kot 25 %.

Kristijan Kopitar
3. 4. 2023
3 min read

Liz Young: "Ne morem si predstavljati sveta, v katerem bi zvišali obrestno mero Fed Funds za 475 bazičnih točk in nato veselo krenili na nov bikovski trg."

Liz Young, vodja naložbene strategije v družbi SoFi

Liz Young meni, da je kampanja za zaostrovanje politike ameriške centralne banke Federal Reserve razkrila precejšnja tveganja v bančnem sistemu in da bi se lahko delnice še letos potopile, če pride do recesije.

V zadnjem letu je Fed obrestne mere zvišal za 1.700 %, nazadnje jih je marca zvišal za 25 bazičnih točk po propadu banke Silicon Valley Bank, Liz Young se je na te informacije odzvala takole 👇

"Ne morem si predstavljati sveta, v katerem bomo dvignili obrestno mero Fed Funds za 475 bazičnih točk in nato veselo odkorakali na nov bikovski trg," je dejala v intervjuju.

Še preden je nastopil bančni kaos, je Youngova dejala, da je glede na količino likvidnosti, ki jo je Fed izčrpal, in rast stroškov izposojanja pričakovala, da se bo v gospodarstvu pojavila neka oblika stresa. Kasnejši propadi bank so bili simptom političnih odločitev Feda.

"Mislim, da smo zdaj v položaju, ko smo odkrito luknjo kratkoročno dovolj dobro zakrpali v smislu, da so bili vlagatelji zavarovani," je dejala Youngova in dodala, da se zdi, da je širjenje negativnih vplivov omejeno. "Prav tako si težko predstavljam svet, v katerem so propadi bank in likvidnostne težave podjetij dobra novica."

Vendar pa recesija uničuje delnice

Zaradi zaostrenih gospodarskih razmer v letošnjem letu lahko pride do nižjih mnogokratnikov vrednotenja delnic, zmanjšanja dobičkov in na koncu do gospodarskega upada.

Če se recesija potrdi, trg običajno pade za več kot 30 %. Lani je indeks S&P 500 od vrha do dna padel za približno 25 %, kar je pomenilo medvedji trg, vendar ne povsem recesijo, je pojasnila Liz Young.

Youngova je poudarila, da so med veliko finančno krizo pred 15 leti delnice od vrhunca do dna padle za 58 %. Vendar ni tako pesimistična glede sedanje recesije, kljub temu pa napoveduje padec za približno 25 %.

"Mislim, da se finančna kriza ne bo ponovila," je dejala Youngova. "Pričakujem pa, da bo presegla 25 % (padec z najvišje vrednosti tega cikla, dosežene januarja)."

Krhko zaupanje

Pred valom propadov bank sta močan trg dela in ohlajanje inflacije povečala zaupanje Američanov v gospodarstvo, je dejal Young. Vendar so marčevski neuspehi omajali ta optimizem.

"Mislim, da je zaupanje nekaj, kar predstavlja tveganje, in borza ga zdaj podcenjuje," je dejala. "Odkrito povedano, zaupanje potrošnikov je nekaj, kar se lahko obrne naenkrat in potrošniki lahko spremenijo način porabe denarja, medtem ko potem pride do neskladja med tem, kaj lahko potrošniki spremenijo, in tem, kako hitro se lahko podjetja odzovejo."

Podjetja na primer bolj polnijo svoje police z izdelki, ki jih prodajajo potrošnikom, in to v bistvu napoveduje gospodarske obete do enega leta naprej.

Vendar pa lahko potrošniki vsak dan ali vsak teden spremenijo svoje mnenje o nakupnih navadah, kar pomeni, da se podjetja lahko znajdejo v primežu slabih ali prevelikih zalog.

"To je eno od večjih tveganj, ki bi se pokazalo v dobičku podjetij," je dejal Young. "Menim, da so ocene dobičkov podjetij za leto 2023 še vedno previsoke."

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.