S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

To bylo povyku okolo toho, jak Tesla $TSLA+0.6% snižuje ceny. To bylo řečí, jak to ještě více posílí její dodávky a dominanci... Realita - Sice růst, ale všichni zklamaní, že to bylo až tak málo i přes opěvované slevy.

Ach, jak jsem si to předpověděl. Pokud jde o Tesla, zdá se, že mnoho lidí opět přeceňuje schopnosti této společnosti. Všichni se snaží hledat nějaké vysvětlení, proč Tesla nedosáhla očekávaných čísel dodávek, ale pravda je tak jednoduchá, že to není ani nutné.

Může být možné, že se lidé nechtějí přiznat k tomu, že to přehnali s očekáváními od Tesly. Proč by jinak bylo tolik diskusí o tom, proč Tesla nedodává více vozidel? Já osobně si myslím, že to je způsobeno tím, že se spousta lidí slepě drží myšlenky, že Tesla je něco víc než jen další automobilová společnost.

Nevím, co by mělo být tak úžasného na tom, že si koupíte elektrický vůz od Tesly. Prostě jsou to jen automobily a v současném tržním prostředí není nic, co by odlišovalo Teslu od konkurence.

Takže ano, Tesla nedosáhla vysokých čísel dodávek a to je z mého pohledu zcela přirozené a očekávané. Možná se musíme smířit s tím, že Tesla není takovou dominantní silou, jak si někteří lidé představovali.


Pravda je tak jednoduchá, že si ji mnozí nechtějí připustit: Tesla je prostě jen další automobilová společnost, která se snaží prodat své produkty. Ačkoli jejich elektromobily mohou být působivé, nejsou zázračným řešením všech problémů, jak si někteří lidé mysleli.

V dnešním tržním prostředí již Tesla nevyčnívá tak, jak tomu bývalo dříve. Konkurence se rychle přizpůsobuje a stále více nabízí elektrické vozy, které se mohou Tesle rovnat jak po technologické, tak cenové stránce. Takže není žádným překvapením, že Tesla nedosáhla očekávaných čísel dodávek.

Lidé by se měli smířit s tím, že Tesla není takovou dominantní silou, jak si někteří představovali. Místo toho je třeba uznat, že se jedná o jednoho z mnoha hráčů na trhu elektromobilů, který si zaslouží pozornost, ale zároveň nelze očekávat, že bude stále o krok před konkurencí.

Že Tesla není dominantní? Ale to víte, že je. Má 10 let náskok v infrastruktuře a rozšíření nabíječek. Dokud tohle nedotáhne zbytek výrobců, tak budou jejich snahy naprosto směšné

Vytrženo z kontextu, zkuste si to přečíst takhle: "Tesla není takovou dominantní silou, jak si někteří představovali".

Děkuju za tenhle názor, kdyby to šlo, tak ti ho sdílím dál 😂 Souhlasím s tebou.

Tady musím souhlasit s Kryštofem. Tesla je stále dost předražená, takže bych do toho nikdy nešel. Navíc dneska už má snad skoro každá automobilka vlastní EV model, takže se Tesla pomalu začíná ztrácet mezi ostatními modely. Kdysi to bylo něco luxusního, dneska Teslu už vnímám spíš jako klasickou sériovou automobilku, která má kolem sebe hodně konkurence.

Je jen otázka času, kdy lidé budou skákat po konkurenci. Tesla se stane řadovou a jestli tomu nepřizpůsobí své podnikání, tak si Elon může plánovat místo cesty na Mars, cestu do banky, aby jeho společnosti přežily.

Bude hodně záležet právě na tom, jak se Musk odliší od konkurence.

Já si nemůžu pomoct, ale Tesla je obrovsky předražená akcie. Ať už za tím stojí Musk nebo kdokoli jiný. Je to hype a podle mě teď nemá smysl nakupovat. Akcie může růst a mít myšší hodnotu, ale teď to za mě nedává smysl.

Konečně někdo s rozumným názorem. Alespoň někde to není 10/10 Tesla fanatiků. Ocenění je zcela mimo a rozhodně se nechci spoléhat, že Musk bude držet slovo a doufat, že jednou budou Teslu táhnout jiné roznože - Optimus apod.

Někdo mě za to nebude mít rád, ale na rovinu. Na trhu semůžete hrát na pocit. Investor musí přemýšlet racionálně, logicky… Pokud někdo pouze slepě věří zprávám nebo se příliš fixuje na jednu akcii/pozici, tak s tím daleko nevyjde i když mu to někdy může vyjít.

Jenom blázen by měl takový názor, a hned to kritizoval po tak krátké době. Taky si musíš uvědomit, že jsme v období, které pro teslu není úplně ideální. Prostě a jednoduše jsme u spodního okraje cyklu. Jakmile se zlepší ekonomická situace, tak budeš litovat, že jsi nenakoupil.

Navíc tvým dividendovým společnostem trvá daleko déle, než zvýší prodeje v takovém formátu jako je Tesla, a taky hned neprodáváš, tak mi vysvětli proč?

Jde o princip, Tesla měla "super" čísla a okolo snížení cen byl šílený humbuk, jak je to strašně nevyboostí. A co se stalo? Po jejich slevách tak nějak nejde nikdo víc, než se očekávalo. Tak jak tak jim tento krok nic moc nepřinesl, jen horší marže, jakmile se konkurence postaví, tak to bude řadová automobilka, pokud se nezaměří na své další roznože podnikání. Ale obecně je EV nesmysl kravina, nemá to budoucnost a v roce 35 se zase postaví nohama na zem a spalováky tu budou i nadále. Jakým mým dividendovým společnostem? Já vůbec nejdu po dividendách, tady střílíš nějak mimo koš. A ani neříkám, že bych prodával na základě tohoto, jen bych do Tesly v životě neinvestoval, předražená akcie, která když nepůjde po robotech a trucích, tak RIP, EV není cesta.

A na co budeš za několik let chtít jezdit ty pacient? Už ti někdo řekl, že ropy není nekonečné množství, a že zkrátka jednou ta ropa prostě dojde? Naopak EV je prostě cesta ať se ti to líbí nebo ne.

Jako ostatní? No jen dva pojmy k úvaze. Vertikální a horizontální organizace.

U Tesly existují pojmy k úvaze - předražená akcie - elektromobily nemají budoucnost - Musk je gembler, ne ředitel.

Těch věcí, co odlišuje Teslu od konkurence je rozhodně vícero. Jinak by asi neměli taková čísla, plány na továrny, kontrakty na nabíjárny, baterie, lithium a podobně, nemyslíš? Tohle je trošku omezený názor.

Musk je manipulátor, nevěřím mu ani nos mezi očima. Oznamují toho už tolik, že asi ani už on sám neví, jak je Tesla "dokonalá". Teslu živí jen fanatismus okolo a hype okolo akcií, kde si každý myslí, jak nevydělá jmění.

Jako vážně to vyhodnocuješ po tak krátké době? Lidi zrovna 2x neutrácejí, to za prvé, za druhé to sniženi cen pomohlo dosahnout na úlevy, no a za třetí tím dali brzdu konkurenci, která si nemůže dovolovat se snižovanim cen.

Cílovka prodejů EV ale jaksi nejsou běžné rodinky z vesnice, které žijí z platu 2x 18 000 čistého. Takže když se nad tím zamyslíš, kdo na to má, tak by slev přece využil ne? Byla to totiž veleúžasná zpráva.