S&P 500 ^GSPC 5,320.81 -0.01%
Tesla TSLA $179.96 -3.56%
Meta META $470.90 +1.35%
Alphabet GOOG $177.47 -1.15%
Nvidia NVDA $949.15 -0.49%
Apple AAPL $191.46 -0.46%
Microsoft MSFT $430.67 +0.38%
Amazon AMZN $183.34 +0.10%

Acestea sunt cele mai bune 5 citate ale lui Charlie Munger din ultimul său interviu

Constantin
4. 4. 2023
4 min read

Charlie Munger a luat cuvântul la evenimentul Singleton Prize for CEO Excellence de anul trecut, unde au fost exprimate multe idei interesante. Aici a subliniat importanța concentrării, a răbdării și a gândirii independente pentru oricine speră să bată piața. Să aruncăm o privire asupra celor mai importante 5 citate ale sale de la eveniment.

Charlie Munger

Charlie Munger este un investitor, antreprenor și filantrop american care s-a născut la 1 ianuarie 1924 în Omaha, Nebraska, SUA. Este cunoscut mai ales ca vicepreședinte al Berkshire Hathaway, pe care a fondat-o împreună cu Warren Buffett. Munger este cunoscut pentru abordarea sa filozofică a investițiilor, care pune accentul pe gândirea pe termen lung, pe investițiile în valoare și pe căutarea învățării continue. De asemenea, Munger este adesea citat pentru remarcile sale înțelepte și pline de spirit despre viață, afaceri și investiții. Așadar, haideți să aruncăm o privire la ceea ce a spus într-unul dintre interviurile sale recente.

Charlie Munger într-un interviu cu Todd Combs 👇 👇.

Munger despre abordarea sa în materie de investiții și despre importanța investițiilor pe termen lung:

"Este absolut posibil să te descurci excelent dacă ai temperamentul potrivit. Trebuie doar să ai o viziune pe termen lung. Ceea ce sunt eu este o persoană care a fost capabilă să ia o ușoară obsesie și o durată lungă de atenție și să le transforme în rezultate destul de bune."

Munger despre așa-numiții gembliști (speculatori) de pe piețele bursiere:

"Oamenii care tind să obțină cele mai bune rezultate nu sunt acești fanatici care caută mereu noi afaceri. Cei mai buni investitori nu se așteaptă să găsească 10, 20 sau 30 de afaceri - au nevoie doar de una sau două." (Munger a spus că știe un bancher de investiții care a pariat pe doar două acțiuni, Home Depot $HD-1.2% și Eli Lilly $LLY-0.3%, și a devenit miliardar în urma acestui pariu).

Munger despre riscurile de a urma orbește frenezia mulțimii:

"Există un potențial extraordinar dacă toată lumea ar reuși să obțină compoziția investițională corectă pe cont propriu, dar este foarte greu. Competiția este foarte, foarte intensă. Trebuie să te ferești de frenezia seducătoare care se întâmplă în jurul tău tot timpul, când există presiuni motivaționale uriașe. Tuturor ne place să facem ceea ce fac ceilalți oameni. Niciunul dintre noi nu vrea să se mute la Polul Nord și să stea acolo și să facă 100 de milioane de dolari. Tuturor ne place să stăm în locuri frumoase precum Beverly Hills și să luăm un mic dejun scump acolo."

Munger a vorbit, de asemenea, despre faptul că mulți confundă conceptul de investiții cu cel de jocuri de noroc, ceea ce este greșit și nu va duce la rezultate promițătoare și pe termen lung:

"Avem o piață bursieră lichidă care este două lucruri în același timp - este un loc unde oamenii care fac investiții pe termen lung în mod rațional pot merge și își fac tranzacțiile și este un loc pentru un alt grup de oameni care joacă la cazinou. Amestecăm cele două, în totalitate, ceea ce este rău pentru toate părțile."

Munger se referă din nou la speculații, pe care le compară cu jocurile de noroc:

"Toată lumea iubește jocurile de noroc, iar problema este că este ca și cum ai lua heroină. Un anumit procent de oameni, când încep, exagerează. Creează dependență. Este o nebunie absolută și înnebunesc. Civilizația ar fi mult mai bună fără ei." (Munger se referea la exagerările și speculațiile nesăbuite de pe piața bursieră).

(3) Charlie Munger în conversație cu Todd Combs | Singleton Prize for CEO Excellence - YouTube

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.