S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Това са 5-те най-добри цитата на Чарли Мънгър от последното му интервю

Vladimir Mihaylov
4. 4. 2023
1 min read

Миналата година Чарли Мънгър говори на събитието за наградата "Сингълтън" за отлични постижения на главните изпълнителни директори, където бяха изказани много интересни идеи. Тук той подчерта значението на фокуса, търпението и независимото мислене за всеки, който се надява да победи пазара. Нека разгледаме 5-те му най-добри цитата от събитието.

Чарли Мънгър

Чарли Мънгър е американски инвеститор, предприемач и филантроп, роден на 1 януари 1924 г. в Омаха, Небраска, САЩ. Той е най-известен като вицепрезидент на Berkshire Hathaway, която основава заедно с Уорън Бъфет. Мънгър е известен с философския си подход към инвестирането, който набляга на дългосрочното мислене, инвестирането в стойност и стремежа към непрекъснато учене. Мънгър също така често е цитиран заради своите мъдри и остроумни забележки за живота, бизнеса и инвестирането. Затова нека разгледаме какво каза той в едно от последните си интервюта.

Чарли Мънгър в интервю с Тод Комбс 👇

Мънгър за своя подход към инвестирането и значението на дългосрочното инвестиране:

"Абсолютно възможно е да се справите отлично, ако имате правилния темперамент. Просто гледайте на нещата в дългосрочен план. Това, което съм аз, е човек, който е успял да вземе лека мания и дълъг период на внимание и да ги превърне в доста добри резултати."

Мънгър за т.нар. gemblers (спекуланти) на фондовите пазари:

"Хората, които обикновено постигат най-добри резултати, не са тези фанатици, които винаги търсят нови бизнеси. Най-добрите инвеститори не очакват да намерят 10, 20 или 30 предприятия - те се нуждаят само от едно или две." (Мънгър казва, че познава инвестиционен банкер, който заложил само на две акции - Home Depot $HD-0.5% и Eli Lilly $LLY-0.1%- и в резултат на това станал милиардер.)

Мънгър за рисковете от сляпото следване на манията на тълпата:

"Има огромен потенциал, ако всеки може сам да направи правилната инвестиционна композиция, но това е много трудно. Конкуренцията е много, много силна. Трябва да останете извън съблазнителната лудост, която се случва около вас през цялото време, когато има огромен мотивационен натиск. Всички ние обичаме да правим това, което правят другите хора. Никой от нас не иска да се премести на Северния полюс, да седне там и да направи 100 милиона долара. Всички обичаме да сме на хубави места като Бевърли Хилс и да закусваме скъпо там".

Мънгър говори и за това, че мнозина бъркат концепцията за инвестиране с хазарт, което е погрешно и няма да доведе до дългосрочни и обещаващи резултати:

"Имаме ликвидна фондова борса, която е едновременно две неща - тя е място, където хората, които правят дългосрочни рационални инвестиции, могат да отидат и да направят своите сделки, и е място за друга група хора, които играят хазарт в казиното. Ние смесваме двете неща, което е лошо за всички страни."

Мънгър отново говори за спекулациите, които сравнява с хазарта:

"Всички обичат хазарта, но проблемът е, че той е като приемането на хероин. Определен процент от хората, когато започнат, просто прекаляват. Толкова е пристрастяващо. Абсолютно безумно е и те полудяват. Цивилизацията би била много по-добра без тях." (Мънгър има предвид преувеличения шум и безразсъдните спекулации на фондовия пазар.)

(3) Чарли Мънгър в разговор с Тод Комбс | Награда "Сингълтън" за отлични постижения на изпълнителни директори - YouTube

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.