S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Ez az 5 legjobb Charlie Munger idézet a legutóbbi interjújából

Bertalan Görög
4. 4. 2023
4 min read

Charlie Munger tavaly felszólalt a Singleton Prize for CEO Excellence rendezvényen, ahol számos érdekes gondolat hangzott el. Itt hangsúlyozta a fókusz, a türelem és az önálló gondolkodás fontosságát mindazok számára, akik a piacot le akarják győzni. Nézzük meg az eseményen elhangzott 5 legfontosabb idézetét.

Charlie Munger

Charlie Munger amerikai befektető, vállalkozó és filantróp, aki 1924. január 1-jén született Omahában (Nebraska, USA). Leginkább a Berkshire Hathaway alelnökeként ismert, amelyet Warren Buffett-tel közösen alapított. Munger a befektetés filozófiai megközelítéséről ismert, amely a hosszú távú gondolkodást, az értékalapú befektetést és a folyamatos tanulásra való törekvést hangsúlyozza. Mungert gyakran idézik bölcs és szellemes megjegyzései miatt is az életről, az üzletről és a befektetésről. Nézzük tehát, mit mondott egyik nemrégiben adott interjújában.

Charlie Munger egy Todd Combsnak adott interjúban 👇.

Munger a befektetési szemléletéről és a hosszú távú befektetés fontosságáról:

"Teljesen lehetséges, hogy nagyszerűen teljesítsünk, ha megvan a megfelelő temperamentumunk. Csak hosszú távon kell gondolkodni. Én egy olyan ember vagyok, aki képes volt egy kis megszállottságot és egy hosszú figyelemfelkeltő képességet venni, és ezeket elég jó eredményekre váltani"."

Munger az úgynevezett gemblerekről (spekulánsokról) a részvénypiacokon:

"Azok az emberek, akik általában a legjobb eredményeket érik el, nem ezek a fanatikusok, akik mindig új üzleteket keresnek. A legjobb befektetők nem várják el, hogy 10, 20 vagy 30 vállalkozást találjanak - nekik csak egy-kettőre van szükségük." (Munger elmondta, hogy ismer egy befektetési bankárt, aki mindössze két részvényre, a Home Depot $HD-0.5% és az Eli Lilly $LLY-0.1% részvényekre fogadott, és ennek eredményeképpen milliárdos lett).

Munger a tömegőrület vakon követésének kockázatairól:

"Óriási lehetőségek rejlenek benne, ha mindenki egyedül is képes lenne jól összeállítani a befektetéseket, de ez nagyon nehéz. A verseny nagyon, nagyon intenzív. Ki kell maradni a csábító őrületből, ami körülöttünk folyamatosan zajlik, amikor hatalmas motivációs nyomás van. Mindannyian szeretjük azt csinálni, amit mások csinálnak. Egyikünk sem akar az Északi-sarkra költözni, ott ülni és 100 millió dollárt keresni. Mindannyian szeretünk szép helyeken lenni, például Beverly Hillsben, és ott drágán reggelizni."

Munger arról is beszélt, hogy sokan összekeverik a befektetés fogalmát a szerencsejátékkal, ami helytelen, és nem vezet hosszú távú és ígéretes eredményekhez:

"Van egy likvid tőzsdénk, amely egyszerre két dolog - egy hely, ahová azok az emberek, akik hosszú távú befektetéseket eszközölnek racionálisan, elmehetnek, és lebonyolíthatják a tranzakcióikat, és egy másik csoport számára, akik a kaszinóban szerencsejátékot játszanak. Teljesen összekeverjük a kettőt, ami minden fél számára rossz."

Munger ismét a spekulációról, amelyet a szerencsejátékhoz hasonlít:

"Mindenki szereti a szerencsejátékot, és az a baj, hogy ez olyan, mint a heroin. Az emberek egy bizonyos százaléka, amikor elkezdi, túlzásba viszi. Annyira addiktív. Teljesen őrületes, és megőrülnek. A civilizáció sokkal jobb lenne nélkülük." (Munger a tőzsdei túlzó hype-ra és a meggondolatlan spekulációra utalt).

(3) Charlie Munger beszélgetése Todd Combs-szal | Singleton Prize for CEO Excellence - YouTube

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.