S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

To je 5 najboljših citatov Charlieja Mungerja iz njegovega zadnjega intervjuja

Kristijan Kopitar
4. 4. 2023
3 min read

Charlie Munger je lani govoril na dogodku Singleton Prize for CEO Excellence, kjer je bilo izraženih veliko zanimivih zamisli. Pri tem je poudaril pomen osredotočenosti, potrpežljivosti in samostojnega razmišljanja za vse, ki upajo, da bodo premagali trg. Oglejmo si pet njegovih najpomembnejših citatov z dogodka.

Charlie Munger

Charlie Munger je ameriški vlagatelj, podjetnik in filantrop, ki se je rodil 1. januarja 1924 v Omahi v Nebraski v ZDA. Najbolj znan je kot podpredsednik družbe Berkshire Hathaway, ki jo je ustanovil skupaj z Warrenom Buffettom. Munger je znan po svojem filozofskem pristopu k investiranju, ki poudarja dolgoročno razmišljanje, vrednostno investiranje in nenehno učenje. Mungerja pogosto citirajo tudi zaradi njegovih modrih in duhovitih pripomb o življenju, poslu in naložbah. Zato si oglejmo, kaj je povedal v enem od nedavnih intervjujev.

Charlie Munger v intervjuju s Toddom Combsom 👇

Munger o svojem naložbenem pristopu in pomenu dolgoročnega vlaganja:

"Absolutno je mogoče doseči odlične rezultate, če imate pravi temperament. Preprosto si vzemite dolgoročno perspektivo. Jaz sem oseba, ki ji je uspelo vzeti rahlo obsedenost in dolgotrajno pozornost ter ju spremeniti v precej dobre rezultate."

Munger o tako imenovanih "gemblerjih" (špekulantih) na delniških trgih:

"Ljudje, ki običajno dosegajo najboljše rezultate, niso fanatiki, ki vedno iščejo nove posle. Najboljši vlagatelji ne pričakujejo, da bodo našli 10, 20 ali 30 podjetij - potrebujejo le eno ali dve." (Munger je povedal, da pozna investicijskega bančnika, ki je stavil na samo dve delnici, Home Depot $HD-0.5% in Eli Lilly $LLY-0.1%, in postal milijarder.)

Munger o tveganjih, ki jih prinaša slepo sledenje navdušenju množice:

"To je zelo težko. Konkurenca je zelo, zelo močna. Ostati moraš zunaj zapeljive norosti, ki se ves čas dogaja okoli tebe, ko so prisotni veliki motivacijski pritiski. Vsi radi počnemo to, kar počnejo drugi. Nihče od nas se ne želi preseliti na severni tečaj in tam sedeti ter zaslužiti 100 milijonov dolarjev. Vsi smo radi v lepih krajih, kot je Beverly Hills, in si tam privoščimo drag zajtrk."

Munger je govoril tudi o tem, da mnogi zamenjujejo koncept vlaganja z igrami na srečo, kar je napačno in ne bo pripeljalo do dolgoročnih in obetavnih rezultatov:

"Imamo likviden borzni trg, ki je hkrati dve stvari - je prostor za ljudi, ki racionalno izvajajo dolgoročne naložbe, da gredo in opravijo svoje transakcije, in je prostor za drugo skupino ljudi, ki igrajo na srečo v igralnici. To dvoje popolnoma mešamo, kar je slabo za vse strani."

Munger ponovno o špekulacijah, ki jih primerja z igrami na srečo:

"Vsi imajo radi igre na srečo, težava pa je v tem, da je to kot jemanje heroina. Določen odstotek ljudi, ko začne, pretirava. To je tako zasvojljivo. To je popolnoma noro in postanejo nori. Civilizacija bi bila brez njih veliko boljša." (Munger je imel v mislih pretirano navdušenje in nepremišljene špekulacije na borzi.)

(3) Charlie Munger v pogovoru s Toddom Combsom | Singletonova nagrada za odličnost direktorjev - YouTube

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.