S&P 500 ^GSPC 5,127.79 +1.26%
Apple AAPL $183.36 +5.97%
Nvidia NVDA $887.83 +3.46%
Meta META $452.05 +2.35%
Microsoft MSFT $406.66 +2.22%
Amazon AMZN $186.24 +0.82%
Tesla TSLA $181.14 +0.63%
Alphabet GOOG $169.01 +0.33%

Srovnání není úplně špatně, jenom je problém takovou společnost vůbec najít.

Opäť veľká téma rastové vs. hodnotové :)

Na začiatok treba povedať fakty a tie sú jednoznačné. Posledných 20 rokov sa bezpochyby nachádzame v období technologického pokroku a kto investoval posledných 5,10,15,20 rokov do kvalitných technologických spoločností je jednoznačný víťaz čo sa týka investovania. To sú fakty. Môžeme tu teraz vytrhávať z kontextu určité kratšie obdobia prepadov trhu, alebo či tá alebo hentá spoločnosť bola správna investícia. Tak ako niekto mohol investovať do jednej z najstarších hodnotových spoločností $F-0.5% (môžem tu dať x ďalších príkladov), ktorá je dole vyše 75% od 90-tych rokov, nájdeme aj rastové technologické spoločnosti, ktoré neboli správnou voľbou. Takže tu tiež treba zvýrazniť, že aj investovanie do hodnotových spoločností nesie určité riziko. Možno menšie ako pri drahších, kvalitných rastových spoločnostiach, ale tie zase prinášajú neporovnateľne vyšší zisk ak investujete do týchto spoločnosti na dobrých hodnotách. Riziko/Potenciálny zisk už musia vyhodnotiť samotní investori. Takže namiesto hádok v diskusii by sme radšej mali viesť polemiku ako, kde a prečo investovať, vymieňať si rôzne pohľady (tipy) a názory, ktoré nám môžu pomôcť v ďalšom rozhodovaní ako a kde investovať. Nikto nevie čo nás čaká a ktorá spoločnosť bude úspešná, a to je na investovaní to krásne.

Na záver chcem povedať, že kupovať dnes akcie $KO+0.3% alebo $MSFT+2.2%  na týchto úrovniach je pre mňa rovnaký nezmysel. V tomto ekonomickom prostredí, aby bola spoločnosť $KO+0.3% hodnotená ako rastová, znamená že nemusí v najbližších rokoch priniesť žiadne zhodnotenie, práve naopak tam vidím momentálne skôr riziko. Treba si uvedomiť, že investovaním do spoločnosti si kupujete budúce výsledky a potenciál. Takže kupovať dnes $KO+0.3% na P/E 28,5 pri 5% raste je pre mňa úplne zbytočné riziko. Celkovo sú podľa mňa trhy opäť vysoko v tomto prostredí. Pozrite si spoločnosti ako $NVDA+3.5% , $META+2.3% , $NFLX+2.5% ktoré spravili za cca pol roka 100% a viac. Preto sa vrátim opäť k tomu čo som napísal. Technologický pokrok bude pokračovať aj naďalej, teraz to možno bude dekáda kybernetiky, cloudových riešení, alternatívnych energií atď. a tiež som viac naklonený týmto smerom, ale treba kupovať tieto spoločnosti na rozumných hodnotách a pri prepadoch. Pekne to vidíme napríklad pri týchto 3 vyššie spomenutých, ktoré dokázali priniesť 100 a viac % za pár mesiacov. Tým samozrejme neodporúčam kupovať tieto spoločnosti teraz. To určite nie.

Pekný deň :)

A jaký technologický sektor nebo směr se ti teď líbí nejvíc? Mi v poslední době padl do obliby sektor VTOLL, jak už jsem tu jednou psal.

Ja som v tomto špecifický prípad, mám rád menšie spoločnosti, ktoré sa buď niečím odlišujú od konkurencie alebo sú to menej známe spoločnosti, ktoré sú menej zaujímavé, ale keď si ich trh všimne, môže to priniesť pekné výsledky. Samozrejme tieto spoločnosti sú omnoho viac volatilnejšie a rizikovejšie. VTOL ma momentálne neťahá, lebo je to otázka ďalekej budúcnosti, aj keď mám malú špekulatívnu pozíciu v $EH-5.1%  .

Jo to byla doba. Kdyz sla firma na burzu tak uz zvladla byt v zisku;)

Jde tu spíš o to, jaký společnost nabídla potenciál, když přišla s něčím, co na tuto dobu bylo inovativní. Myslím si, že tenkrát moc lidí nedrželo v portfoliu tuto společnost. Podle mě to bylo bráno za poměrně spekulativní vsázku v té době.

Mohla to byt spekulace pro nekoho, kdo si nedokazal predstavit, ze se nekdy PC dostane do kazde domacnosti. Kazdopadne firma uz v dobe kdy sla na burzu drzela prakticky monopol na OS.

Je tu ale jeden háček, tak jako Bezos počítá s tím, že takový Amazon zkrátka jednou nebude, tak to bude podobně i s Microsoftem, který někdo jednou (nevím kdy) nahradí. Na druhou stranu u CocaColy se až tak nebojím, nápoj stejný po mnoho let, milované produkty, stabilita, dividenda, rozšiřují produktové řady a asi se ani nebojím, že by za dalších 150 let někdo "neklopil" Colu, teda pokud už nebudeme poloroboti 😀

Já bych si tím nebyl takto jistý, je to ten samý případ. Jak můžeme vědět, že třeba za 3,5, nebo 10 let zde nepřijde společnost, která vyvine nápoj, který bude lepší a také populárnější. Svět se vyvíjí, a nikdo by neměl stát jen tak na místě. Takže není řečeno, že za pár let i slavná Coca Cola může ztratit svou dominanci.

Takže pokud počítáte s takovou možností, tak je pak reálné, že i ten váš Microsoft může položit kdekdo jenom s tím, že přijde s něčím novým? I kdyby ten produkt byl sebelepší, Colu zná každý, vidíš ji všude, prodává se takřka na všech možných místech a tak dále. Nový hráč by to měl sakra těžké a vybudovat to co Cola, to není otázka pár let.

Ono taky zalezi jestli se chce nekdo investovanim bavit a hledat firmy co muzou nekdy zmenit svet a nebo jen proste koupit spolecnost co mu bude spolehlive vydelavat penize a uchova jeho bohatstvi. Kdyz si vezmu KO a proc je Buffett tehdy v 80. letech koupil, tak uz tehdy moc dobre vedel co ta sila znacky znamena, koupil ji relativne levne a dnes mu kazdy rok chodi dividenda s cca 50% yieldem a muze ty penize davno moc pekne reinvestovat. Aby nekdo realne vydelal na AMZN tak musel prodat akcie, zaplatit tucne vyplane statu;)

Nerozumím předposledním slovu, ale člověk musí platit daně i z dividend. Co se týče toho výnosů, tak je potřeba se také podívat, jak dlouho musel na takový výnos čekat.

Když už děláš tedy srovnání od vzniku MSFT, tak by bylo fér, aby si srovnával i KO od jejího vzniku. Je jasné, že MSFT bude vést tak jak tak, ale chápeme se. A moc nechápu, proč to porovnáváš? Byl si u vzniku MSFT a investoval do něj a vydělal jmění? 😀

No podle toho, co tu čtu, tak by nikdo do Coca Coly neinvestoval. Na tomto příkladu je krásně vidět jak nová, inovativní společnost krásně poráží staré zaběhnuté společnosti.
A proč to porovnávám? V diskuzích jsem viděl, jak lidé tvrdí, že nemá význam investovat do nových a inovativních společností. Že pokud společnost není zisková, tak bychom se s ní neměli zabývat. Tady je vidět, co nová a ztrátová společnost dokáže. Ber to spíš jako ilustrativní příklad.😉

A ted se jdi podívat na to, jak dopadají jiné inovativní ztrátové společnosti. Vybral si příklad MSFT, protože je to celosvětový kolos, který na tomto poli uspěl. Ale tak nějak bys mohl dodat, že tahle story se týká jedné společnosti z kolika? Z mnoha. Jednu dobu jsem přemýšlel, že bych do takové zajímavé ztrátovky šel (naštěstí jsem to neudělal), byla to TSP, která vypadala, jak nebude mít slibnou budoucnost, no a realita je, že z ATH a od vzniku je víc jak 95% dole.

Líbí se mi, jak se tu oháníš 40 roky historie, místo toho, aby ses zabýval tím, že muzes svoji rodinu zabezpečit něčím, co má historii dlouhou tisíce let

Akorát, že tato akcie vydělala za těch 10 let víc než to tvoje zlato za daleko delší časový úsek.😉

Jenže jaká byla šance, že vyberete Microsoft a ne třeba IBM, nebo někoho, kdo zkrachoval úplně a už ho vůbec neznáme? Naproti tomu Cola měla v době už naprosto neuvěřitelnou historii

To se dá vyřešit naprosto jednoduchým způsobem, a to tak, že prostě nenajdu jenom jednu akcii, ale snažím se jich najít více.😉Navíc se vždy musíš dívat do budoucnosti. To co je nyní v trendu, tak za pár let už být nemusí, a ty ty akcie musíš včas obměnit.