S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Rezumatul primului trimestru al anului 2023 și perspectivele ulterioare de Tomáš Cverna

dalcasandu
5. 4. 2023
6 min read

În interviul de astăzi cu analistul Tomáš Cverna, ne concentrăm pe un rezumat al primului trimestru din 2023, pe perspectivele de viitor, precum și pe un alt sector care ar putea fi în pericol după criza bancară.

Vă puteți prezenta?

Mă numesc Tomas Cverna, am 20 de ani, sunt student la universitate și sunt, de asemenea, analist de acțiuni la casa de brokeraj XTB. Mă concentrez pe acțiunile cehe, pe care le comentez în seria mea video intitulată O săptămână la Bursa de Valori din Praga. În plus, o dată pe lună public o analiză mai detaliată a unui titlu de acțiuni selectat în Stock Focus, care, la fel ca și analiza acțiunilor naționale, poate fi găsită pe canalul YouTube al XTB.

Având în vedere că avem în spate primul trimestru al anului 2023, aș dori să vă rog să evaluați primele 3 luni ale anului.

Primele săptămâni ale noului an au fost marcate de un aflux de capital "proaspăt". Cu toate acestea, situația este similară la începutul fiecărui trimestru. În plus, datele macroeconomice atent urmărite din SUA au ieșit relativ puternice. Astfel, Fed-ul american nu a avut niciun motiv să nu-și continue politica monetară restrictivă. Acest lucru a provocat o corecție a indicilor bursieri. Apoi a urmat o perioadă destul de agitată, asociată cu complicații în sectorul bancar, care a rămas în aer din cauza creșterilor agresive ale ratelor de dobândă ale Fed, dar nimeni nu și-a imaginat că aceasta ar putea veni cu adevărat. În ciuda acestui fapt, sentimentul pieței a început să se calmeze în ultimele săptămâni ale lunii martie, ceea ce a dus la o întărire a indicilor bursieri. Indicele bursier S&P 500 a câștigat peste 7% de la începutul anului, în ciuda volatilității ridicate.

Comunitatea noastră de investitori se concentrează în principal pe acțiunile americane, așa că aș dori să rămânem în SUA și să vă întreb dacă situația inflației ridicate se îmbunătățește și dacă acest lucru este suficient în acest moment?

Nu doar inflația IPC, ci și inflația PCE arată o scădere, ceea ce este pozitiv pentru piețe. Cu toate acestea, nu cred că acest lucru va determina Fed să facă o schimbare rapidă, deoarece trebuie să împiedicăm ca inflația să stagneze peste ținta de inflație. Unul dintre posibilii catalizatori ai redresării forțate a politicii monetare a fost criza bancară. Totuși, aceasta a fost "rezolvată" printr-un program de furnizare de lichidități băncilor. Sunt foarte surprins de forța pieței muncii din SUA, despre care vom auzi mai multe în Vinerea Mare. În general, însă, presiunile inflaționiste încetinesc în economia americană, după cum o demonstrează scăderea ratei de creștere a salariilor de la o lună la alta.

În acest moment, când ar putea Fed să înceteze să mai crească ratele dobânzilor?

S-a discutat mult despre acest subiect în ultima vreme, în legătură cu criza bancară. Piața consideră că ședința din luna mai va fi ultima în care se va majora cu maximum 25 de puncte de bază. Deși ratele ridicate ale dobânzilor sunt în detrimentul creșterii economice, din motivul pe care l-am descris mai sus, sunt mai degrabă în favoarea menținerii acestora la niveluri ridicate pentru mai mult timp. Nu este de așteptat o schimbare a poziției Fed în ceea ce privește politica monetară în urma crizei bancare, deoarece banca centrală a folosit alte instrumente pentru a menține stabilitatea sistemului bancar.

Percepeți riscuri suplimentare pe piețe în acest moment, în urma crizei bancare? Am citit că imobiliarele comerciale ar putea fi următoarele după criza bancară. Ce părere aveți despre acest lucru? Este realist?

Riscul este omniprezent pe piețele financiare. Cu siguranță nu aș subestima în special imobiliarele comerciale, care sunt direct legate de disponibilizările mari din corporații. Acest lucru se întâmplă după ce companiile au angajat angajați în număr mare pentru a-și accelera afacerile într-o perioadă în care lichiditățile erau aproape gratuite. Alphabet $GOOGL+0.8%, compania-mamă a Google, este un astfel de exemplu. Concedierile și subutilizarea birourilor pun presiune nu numai pe proprietarii acestor proprietăți, care sunt adesea așa-numitele REIT-uri, ci și pe băncile care finanțează aceste companii cu credite ipotecare.

Ați putea să ne oferiți câteva perspective cu privire la următoarele luni și la anul 2023 în general? La ce vă așteptați în continuare pentru piețele bursiere?

Personal, mă aștept să vină o recesiune, dar nu vom ști asta din date decât mai târziu. Cu toate acestea, următoarele luni vor fi marcate și de scăderea inflației. În acest moment, nu văd niciun catalizator care să joace rolul de a o crește. În ceea ce privește energia în Europa, care a reprezentat o mare parte din creșterea coșului de consum anul trecut, datorită vremii și aprovizionării buncărelor cu GNL, vara ar putea să nu fie la fel de agitată ca anul trecut. Marea necunoscută este reprezentată de prețurile alimentelor, care continuă să crească.

Considerați că există acțiuni sectoriale sau specifice la niveluri atractive în acest moment?

Nu găsesc interesanți doar giganții americani din domeniul tehnologiei, ci și firmele de consultanță IT, de exemplu, datorită interesului companiilor pentru digitalizare. Pe termen lung, sectorul sănătății ar putea fi, de asemenea, bun. Aș evita sectorul energetic, care a fost la niveluri record anul trecut. Cu toate acestea, o recesiune mai profundă ar putea cauza o cerere mai mică de petrol și vânzarea asociată a acțiunilor producătorilor de petrol. Amenințarea unei recesiuni mă face, de asemenea, să fiu neîncrezător în companiile care sunt direct legate de cererea de consum.

  • V-a plăcut interviul de astăzi? Dacă da, nu uitați să ne urmăriți pentru a nu mai pierde conținut unic. Invitatul meu de astăzi a fost Tomas Cverna.

Vă rugăm să rețineți că acesta nu este un sfat financiar.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.