S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Обобщение на първото тримесечие на 2023 г. и по-нататъшни перспективи от Томаш Цверна

Ventseslav Vodenicharov
5. 4. 2023
1 min read

В днешното интервю с анализатора Томаш Цверна се фокусираме върху обобщението на първото тримесечие на 2023 г., перспективите за бъдещето, както и върху друг сектор, който може да бъде изложен на риск след банковата криза.

Можете ли да се представите?

Казвам се Томаш Цверна, на 20 години съм, студент съм в университета и също така съм анализатор на акции в брокерската компания XTB. Фокусирам се върху чешките акции, които коментирам в поредицата си от видеоклипове, наречена "Една седмица на Пражката фондова борса". Освен това веднъж месечно публикувам по-подробен преглед на избрано борсово заглавие в рубриката Stock Focus, която, както и анализите на местни акции, може да бъде намерена в канала на XTB в YouTube.

Тъй като първото тримесечие на 2023 г. вече е зад гърба ни, бих искал да ви помоля да оцените първите 3 месеца на годината.

Първите седмици на новата година бяха белязани от приток на "свеж" капитал. Подобно е обаче положението в началото на всяко тримесечие. Освен това внимателно наблюдаваните макроикономически данни в САЩ излязоха сравнително силни. Така Фед на САЩ нямаше причина да не продължи рестриктивната си парична политика. Това предизвика корекция в борсовите индекси. След това настъпи доста бурен период, свързан с усложнения в банковия сектор, които висяха във въздуха поради агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Фед, но никой не си представяше, че то може действително да се случи. Въпреки това през последните седмици на март пазарните настроения започнаха да се успокояват, което доведе до засилване на капиталовите индекси. От началото на годината въпреки високата волатилност борсовият индекс S&P 500 натрупа над 7%.

Нашата инвеститорска общност е фокусирана предимно върху американските акции, затова бих искал да остана в САЩ и да Ви попитам дали ситуацията с високата инфлация се подобрява и дали това е достатъчно в момента?

Не само инфлацията на потребителските цени, но и PCE инфлацията показва спад, което е положително за пазарите. Все пак не мисля, че това ще подтикне Фед към бърз обрат, тъй като трябва да предотвратим задържането на инфлацията над инфлационната цел. Един от възможните катализатори за принудителния обрат в паричната политика беше банковата криза. Тя обаче беше "решена" чрез програма за предоставяне на ликвидност на банките. Много съм изненадан от силния пазар на труда в САЩ, за който ще чуем повече на Разпети петък. Като цяло обаче инфлационният натиск в американската икономика се забавя, за което свидетелства спадът в месечния темп на нарастване на заплатите.

В този момент кога Фед може да спре да повишава лихвените проценти?

Напоследък тази тема се обсъждаше много във връзка с банковата криза. Пазарът смята, че заседанието през май ще бъде последното, на което ще бъдат повишени с максимум 25 базисни пункта. Макар че високите лихвени проценти са вредни за икономическия растеж, поради причината, която описах по-горе, аз съм по-скоро за запазването им на високи нива за по-дълго време. Промяна в позицията на Фед по отношение на паричната политика след банковата криза не може да се очаква, тъй като централната банка използва други инструменти за поддържане на стабилността на банковата система.

Възприемате ли някакви допълнителни рискове на пазарите в момента след банковата криза? Прочетох, че след банковата криза може да последват търговските недвижими имоти. Какво мислите за това? Реалистично ли е това?

Рискът е повсеместен на финансовите пазари. Със сигурност не бих подценявал по-специално търговските имоти, които са пряко свързани с големите съкращения в корпорациите. Това се случва, след като компаниите са наемали масово служители, за да ускорят бизнеса си в момент, когато ликвидността е била почти свободна. Alphabet $GOOGL+0.8%, компанията майка на Google, е един такъв пример. Уволненията и недостатъчното използване на офисите оказват натиск не само върху наемодателите на тези имоти, които често са т.нар. фондове за недвижими имоти (REITs), но и върху банките, които финансират тези компании с ипотечни кредити.

Бихте ли ни дали някаква прогноза за следващите няколко месеца и за 2023 г. като цяло? Какво очаквате по-нататък за фондовите пазари?

Лично аз очаквам да настъпи рецесия, но това ще разберем от данните едва по-късно. Следващите няколко месеца обаче ще бъдат белязани и от спадаща инфлация. В момента не виждам никакъв катализатор, който да изиграе роля за нейното увеличаване. Що се отнася до енергетиката в Европа, на която се дължи голяма част от увеличението на потребителската кошница през миналата година, благодарение на климатичните условия и доставките в бункерите за втечнен природен газ лятото може да не е толкова бурно, колкото миналата година. Голямата неизвестна е свързана с цените на храните, които продължават да се покачват.

Намирате ли някакви секторни или специфични акции на атрактивни нива в момента?

Намирам за интересни не само американските технологични гиганти, но и консултантските фирми в областта на информационните технологии, например, поради интереса на компаниите към цифровизацията. В дългосрочен план секторът на здравеопазването също би могъл да бъде добър. Бих избягвал енергийния сектор, който миналата година беше на рекордни нива. Една по-дълбока рецесия обаче може да доведе до по-ниско търсене на петрол и свързаното с това разпродаване на акциите на производителите на петрол. Заплахата от рецесия също така ме кара да се отнасям с недоверие към компаниите, които са пряко свързани с потребителското търсене.

  • Хареса ли ви днешното интервю? Ако да, не забравяйте да ни последвате, за да не пропускате повече уникално съдържание. Моят гост днес беше Томас Кверна.

Моля, обърнете внимание, че това не е финансова консултация.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.