S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Tomáš Cverna összefoglalója 2023 első negyedévéről és további kilátásokról

Adorján Fülöp
5. 4. 2023
6 min read

Tomáš Cverna elemzővel készített mai interjúnkban a 2023 első negyedévének összefoglalójáról, a jövőre vonatkozó kilátásokról, valamint egy másik ágazatról, amely a bankválság után veszélybe kerülhet.

Be tudna mutatkozni?

A nevem Tomas Cverna, 20 éves vagyok, egyetemi hallgató és egyben részvényelemző az XTB brókercégnél. A cseh részvényekre összpontosítok, amelyeket az Egy hét a prágai tőzsdén című videósorozatomban kommentálok. Emellett havonta egyszer egy kiválasztott részvénycímlet részletesebb áttekintését teszem közzé a Stock Focusban, amely a hazai részvények elemzéséhez hasonlóan az XTB YouTube-csatornáján található.

Mivel 2023 első negyedévét már magunk mögött tudhatjuk, szeretném megkérni Önöket, hogy értékeljék az év első 3 hónapját.

Az új év első heteit a "friss" tőke beáramlása jellemezte. Ez azonban minden negyedév elején hasonló. Emellett az Egyesült Államokban a szorosan figyelt makrogazdasági adatok viszonylag erősek lettek. Így az amerikai Fed-nek nem volt oka arra, hogy ne folytassa korlátozó monetáris politikáját. Ez korrekciót okozott a részvényindexekben. Ezután egy meglehetősen viharos időszak következett, amely a bankszektor bonyodalmaival járt együtt, ami a Fed agresszív kamatemelései miatt a levegőben lógott, de senki sem gondolta, hogy valóban bekövetkezik. Ennek ellenére március utolsó heteiben a piaci hangulat kezdett megnyugodni, ami a részvényindexek erősödését eredményezte. Az S&P 500 részvényindex az év eleje óta a nagy volatilitás ellenére több mint 7%-ot erősödött.

Befektetői közösségünk elsősorban az amerikai részvényekre összpontosít, ezért szeretnék az USA-ban maradni, és megkérdezném Öntől, hogy javul-e a magas inflációs helyzet, és ez jelenleg elegendő-e?

Nemcsak a CPI-infláció, hanem a PCE-infláció is csökkenést mutat, ami pozitív a piacok számára. Nem hiszem azonban, hogy ez gyors fordulatra késztetné a Fed-et, mert meg kell akadályoznunk, hogy az infláció az inflációs cél fölött megrekedjen. A monetáris politika kényszerű fordulatának egyik lehetséges katalizátora a bankválság volt. Ezt azonban a bankok likviditását biztosító programmal "oldották meg". Nagyon meglepett az erős amerikai munkaerőpiac, amelyről nagypénteken többet fogunk hallani. Általánosságban azonban az inflációs nyomás lassul az amerikai gazdaságban, amit a havi bérnövekedési ütem csökkenése is bizonyít.

Ezen a ponton mikor állhat le a Fed a kamatemelésekkel?

A bankválsággal kapcsolatban mostanában sok szó esett erről a témáról. A piac úgy véli, hogy a májusi ülés lesz az utolsó, ahol legfeljebb 25 bázispontos emelésre kerül sor. Bár a magas kamatlábak károsak a gazdasági növekedésre, a fent leírt okok miatt én inkább amellett vagyok, hogy hosszabb ideig tartsuk őket magas szinten. A bankválság nyomán nem várható változás a Fed monetáris politikai álláspontjában, mivel a központi bank más eszközöket is bevetett a bankrendszer stabilitásának fenntartására.

Észlel-e jelenleg további kockázatokat a piacokon a bankválságot követően? Azt olvastam, hogy a bankválság után a kereskedelmi ingatlanok lehetnek a következők. Mit gondol erről? Reális ez?

A kockázat mindenütt jelen van a pénzügyi piacokon. Különösen a kereskedelmi ingatlanokat nem becsülném alá, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a nagyvállalati elbocsátásokhoz. Ez azután következik be, hogy a vállalatok nagy számban vettek fel alkalmazottakat, hogy felgyorsítsák az üzletmenetüket egy olyan időszakban, amikor a likviditás szinte szabad volt. Az Alphabet $GOOGL+0.8%, a Google anyavállalata az egyik ilyen példa. Az elbocsátások és az irodák kihasználatlansága nemcsak az ilyen ingatlanok bérbeadóira - amelyek gyakran úgynevezett REIT-ek - nehezedik nyomás, hanem az ezeket a vállalatokat jelzáloghitelekkel finanszírozó bankokra is.

Tudna néhány kilátást adni a következő hónapokra és általában 2023-ra vonatkozóan? Mire számít a tőzsdékkel kapcsolatban?

Én személy szerint recesszióra számítok, de ezt csak később fogjuk megtudni az adatokból. A következő hónapokat azonban a csökkenő infláció is jellemezni fogja. Jelenleg nem látok olyan katalizátort, ami ennek növelésére játszana. Ami az energiát illeti Európában, amely tavaly a fogyasztói kosár növekedésének nagy részét tette ki, az időjárásnak és az LNG-bunkerek ellátásának köszönhetően a nyár talán nem lesz olyan viharos, mint tavaly. A nagy ismeretlen az élelmiszerárak, amelyek tovább emelkednek.

Ön szerint vannak olyan ágazati vagy specifikus részvények, amelyek jelenleg vonzó szinten vannak?

Nemcsak az amerikai tech-óriásokat tartom érdekesnek, hanem például az IT-tanácsadó cégeket is, mert a vállalatok érdeklődnek a digitalizáció iránt. Hosszú távon az egészségügyi ágazat is szép lehet. Kerülném az energiaszektort, amely tavaly rekordszinteken állt. Egy mélyebb recesszió azonban alacsonyabb keresletet okozhat az olaj iránt, és ezzel együtt az olajtermelői részvények eladását. A recesszió veszélye bizalmatlanná tesz a közvetlenül a fogyasztói kereslethez kötődő vállalatokkal szemben is.

  • Élvezték a mai interjút? Ha igen, kövessen minket, hogy ne maradjon le több egyedi tartalomról. Mai vendégem Tomas Cvernavolt .

Felhívom figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.