S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Povzetek prvega četrtletja leta 2023 in nadaljnje napovedi Tomáš Cverna

Dragoslav Golob
5. 4. 2023
5 min read

V današnjem intervjuju z analitikom Tomažem Cverno se osredotočamo na povzetek prvega četrtletja leta 2023, napovedi za prihodnost in še en sektor, ki bi lahko bil po bančni krizi ogrožen.

Ali se lahko predstavite?

Ime mi je Tomaž Cverna, star sem 20 let, sem univerzitetni študent in hkrati delniški analitik pri borznoposredniški družbi XTB. Osredotočam se na češke delnice, ki jih komentiram v seriji videoposnetkov z naslovom Teden na praški borzi. Poleg tega enkrat na mesec objavim podrobnejši pregled izbranega delniškega naslova v rubriki Stock Focus, ki je tako kot analiza domačih delnic na voljo na kanalu YouTube družbe XTB.

Za nami je prvo četrtletje leta 2023, zato bi vas rad prosil, da ocenite prve tri mesece leta.

Prve tedne novega leta je zaznamoval priliv "svežega" kapitala. Vendar je podobno tudi na začetku vsakega četrtletja. Poleg tega so se pozorno spremljani makroekonomski podatki v ZDA izkazali za razmeroma dobre. Tako ameriška centralna banka Fed ni imela razloga, da ne bi nadaljevala z restriktivno denarno politiko. To je povzročilo korekcijo delniških indeksov. Sledilo je precej turbulentno obdobje, povezano z zapleti v bančnem sektorju, ki so zaradi agresivnega zviševanja obrestnih mer s strani Feda viseli v zraku, vendar si nihče ni predstavljal, da bo do tega dejansko prišlo. Kljub temu se je v zadnjih tednih marca razpoloženje na trgu začelo umirjati, kar je povzročilo krepitev delniških indeksov. Delniški indeks S&P 500 je kljub veliki volatilnosti od začetka leta pridobil več kot 7 %.

Naša skupnost vlagateljev je osredotočena predvsem na ameriške delnice, zato bi rad ostal v ZDA in vas vprašal, ali se razmere glede visoke inflacije izboljšujejo in ali je to v tem trenutku dovolj?

Ne le inflacija CPI, ampak tudi inflacija PCE kaže upadanje, kar je pozitivno za trge. Vendar pa menim, da to ne bo spodbudilo Fed k kakšnemu hitremu preobratu, saj moramo preprečiti, da bi se inflacija ustavila nad inflacijskim ciljem. Eden od možnih katalizatorjev za prisilni preobrat v denarni politiki je bila bančna kriza. Vendar je bila ta "rešena" s programom zagotavljanja likvidnosti bankam. Zelo me je presenetil močan ameriški trg dela, o katerem bomo več slišali na veliki petek. Na splošno pa se inflacijski pritiski v ameriškem gospodarstvu upočasnjujejo, o čemer priča upadanje mesečne stopnje rasti plač.

Kdaj bi lahko FED prenehal z dvigovanjem obrestnih mer?

O tej temi se je v zadnjem času veliko razpravljalo v povezavi z bančno krizo. Trg meni, da bo majsko zasedanje zadnje, na katerem ne bo prišlo do zvišanja za več kot 25 bazičnih točk. Čeprav visoke obrestne mere škodujejo gospodarski rasti, sem iz zgoraj opisanega razloga bolj naklonjen temu, da se te obrestne mere dlje časa ohranijo na povišani ravni. Zaradi bančne krize ni pričakovati spremembe stališča Fed do denarne politike, saj je centralna banka uporabila druga orodja za ohranjanje stabilnosti bančnega sistema.

Ali po bančni krizi trenutno zaznavate kakšna dodatna tveganja na trgih? Prebral sem, da so po bančni krizi morda na vrsti poslovne nepremičnine. Kaj menite o tem? Ali je to realno?

Tveganje je na finančnih trgih vseprisotno. Vsekakor ne bi podcenjeval zlasti poslovnih nepremičnin, ki so neposredno povezane z velikimi odpuščanji v podjetjih. To se dogaja po tem, ko so podjetja množično zaposlovala, da bi pospešila svoje poslovanje v času, ko je bila likvidnost skoraj brezplačna. Alphabet $GOOGL-0.3%, matično podjetje Googla, je eden takih primerov. Odpuščanja in premajhna izkoriščenost pisarn ne povzročajo pritiska le na najemodajalce teh nepremičnin, ki so pogosto tako imenovani REIT, temveč tudi na banke, ki ta podjetja financirajo s hipotekarnimi posojili.

Ali nam lahko podate nekaj napovedi za naslednjih nekaj mesecev in na splošno za leto 2023? Kaj pričakujete v nadaljevanju za delniške trge?

Osebno pričakujem, da bo prišlo do recesije, vendar bomo to iz podatkov izvedeli šele pozneje. Vendar pa bo naslednjih nekaj mesecev zaznamovalo tudi zniževanje inflacije. Trenutno ne vidim nobenega katalizatorja, ki bi igral v prid njenemu povečanju. Kar zadeva energijo v Evropi, ki je lani predstavljala velik del povečanja potrošniške košarice, poletje zaradi vremena in oskrbe bunkerjev utekočinjenega zemeljskega plina morda ne bo tako burno kot lani. Velika neznanka so cene hrane, ki še naprej naraščajo.

Ali se vam zdijo kakšne sektorske ali specifične delnice trenutno na privlačnih ravneh?

Zanimivi se mi ne zdijo le ameriški tehnološki velikani, ampak tudi na primer svetovalna podjetja s področja IT, saj se podjetja zanimajo za digitalizacijo. Dolgoročno bi bil lahko dober tudi sektor zdravstvenega varstva. Izogibal bi se energetskemu sektorju, ki je bil lani na rekordnih ravneh. Globlja recesija pa bi lahko povzročila manjše povpraševanje po nafti in s tem povezano razprodajo delnic proizvajalcev nafte. Zaradi grožnje recesije sem nezaupljiv tudi do podjetij, ki so neposredno vezana na povpraševanje potrošnikov.

  • Ali vam je bil današnji intervju všeč? Če da, nam sledite, da ne boste zamudili več edinstvene vsebine. Moj današnji gost je bil Tomas Cverna.

Upoštevajte, da to ni finančno svetovanje.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.