S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Analiza United Natural Foods: compania care face parte din viața de zi cu zi a tuturor.

Nicolae Francescu
5. 4. 2023
7 min read

Astăzi ne uităm la o companie care activează în sectorul securității și există certitudinea că cererea pentru produsele lor va fi mereu prezentă. Haideți să analizăm împreună un jucător din spațiul alimentar aici. Acel jucător este United Natural Foods.

United Natural Foods, Inc. $UNFI-1.7% este o companie americană specializată în distribuția de alimente sănătoase și organice. A fost fondată în 1976 și are sediul central în Providence, Rhode Island. Compania distribuie o gamă largă de produse alimentare, cum ar fi alimente organice și naturale, alimente speciale pentru persoanele cu alergii alimentare, alimente sănătoase și multe altele. UNFI se concentrează pe furnizarea acestor produse către comercianții cu amănuntul, supermarketuri și alți clienți.

Modelul de afaceri al UNFI se bazează pe distribuția de produse alimentare de la producători la comercianți cu amănuntul și alți clienți. Compania operează în trei segmente principale:

  • Mărcinaționale: În acest segment, compania distribuie o gamă largă de produse alimentare de la mărci naționale și producători.
  • Mărci private: UNFI creează și distribuie, de asemenea, produse alimentare sub marcă privată care sunt adesea competitive cu mărcile naționale și pot fi vândute la prețuri mai mici.
  • Servicii pentru comercianți cu amănuntul: UNFI oferă, de asemenea, o serie de servicii pentru comercianții cu amănuntul, cum ar fi marketing, asistență tehnică, logistică și altele, pentru a-i ajuta să-și gestioneze afacerile.

Analiștii se așteaptă ca piața alimentelor sănătoase și organice să crească rapid în următorii ani. Se preconizează că această creștere va fi determinată de mai mulți factori, printre care creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor în ceea ce privește sănătatea și mediul, preferința generațiilor mai tinere pentru alimente mai sănătoase și mai durabile, precum și schimbările globale de reglementare legate de industria alimentară.

Așteptări privind creșterea pieței în următorii ani.

Unele estimări sugerează că piața mondială a alimentelor sănătoase și ecologice ar putea crește în medie cu aproximativ 12% pe an, iar unele regiuni, cum ar fi Asia și America Latină, ar putea înregistra rate de creștere chiar mai mari, datorită clasei de mijloc în creștere și a cererii tot mai mari de alimente sănătoase.

Bineînțeles, fiecare companie are avantajele și dezavantajele sale, așa că același lucru este valabil și în cazul acestui segment, unde există o bună parte din beneficiile investiției în această companie, dar există și dezavantaje la care trebuie să ne gândim.

Printre avantajele UNFI se numără:

  • Poziție puternică pe piață: UNFI este unul dintre cei mai mari distribuitori de alimente sănătoase și organice din America de Nord, ceea ce îi conferă un avantaj competitiv.
  • Gamă largă deproduse: UNFI oferă o gamă largă de produse alimentare care include alimente organice și naturale, alimente de specialitate pentru persoanele cu alergii alimentare și alimente care țin cont de sănătate.
  • Relațiipe termen lung cu furnizorii și clienții: UNFI a construit de-a lungul anilor relații solide cu furnizorii și clienții, ceea ce le permite să asigure o ofertă și o cerere stabile pentru produsele și serviciile lor.

Dezavantajele UNFI includ:

  • Datoriimari: Achiziția Supervalu a dus la o creștere a datoriilor companiei, ceea ce sporește riscul financiar.
  • Sensibilitatea la modificările prețurilor materiilor prime: Compania este sensibilă la modificările prețurilor la mărfurile de bază, cum ar fi alimentele și combustibilii, care îi pot afecta marjele de exploatare.

Finanțele și pierderile companiei în 2019 și 2020

Pe termen lung, compania a înregistrat performanțe rezonabile, înregistrând o creștere medie anuală a veniturilor de 37% în ultimii 5 ani. în ceea ce privește profitul net, compania a înregistrat, de asemenea, o tendință ascendentă pe termen lung, dar nu la fel de clară ca în cazul veniturilor. profitul net al companiei a crescut cu o rată medie anuală de aproximativ 10% în ultimii 5 ani. UNFI a raportat pierderi în 2019 și 2020. principalele motive ale acestor pierderi au fost următoarele:

  • Achiziția Supervalu: În 2018, UNFI a achiziționat Supervalu, ceea ce a dus la creșterea datoriilor și a costurilor asociate achiziției și integrării. Aceste costuri au avut un impact negativ asupra profitabilității companiei în anii următori.
  • Costuri de exploatare mai mari: Compania s-a confruntat cu costuri de exploatare mai mari, cum ar fi costurile de transport și depozitare, care au avut un impact negativ asupra marjelor și profitabilității.
Graficul evoluției marjei nete a companiei.

La prima vedere, putem observa din grafic că societatea are marje nete foarte scăzute. Aceste marje scăzute se datorează în mare parte naturii activității societății. Pur și simplu, nu se poate vinde un rulou cu o marjă de 100%, pur și simplu nu se poate.

În al doilea trimestru al anului fiscal 2023, United Natural Foods, Inc. (UNFI) a raportat o creștere a vânzărilor nete de 5,4%, până la 7,8 miliarde de dolari, determinată de creșterea vânzărilor de produse multicategoriale, de mărci private și de servicii profesionale. Cu toate acestea, profitul brut a scăzut cu 6 milioane de dolari, venitul net a scăzut cu 71,2%, la 19 milioane de dolari, iar EBITDA ajustat a scăzut cu 17,7%, la 181 milioane de dolari. Profitul pe acțiune a scăzut cu 71,3%, la 0,31 dolari, iar profitul ajustat pe acțiune a scăzut cu 42,6%, la 0,78 dolari. Compania a reușit, de asemenea, să reducă datoria netă cu 427 milioane de dolari, inclusiv beneficiul obținut din monetizarea conturilor de creanțe.

Dacă ne uităm la bilanț, compania pare să fie relativ bine stabilizată pe termen scurt, cu active curente suficiente pentru a-și acoperi datoriile curente. Cu toate acestea, atunci când ne uităm apoi la parametrii pe termen lung, există o supraîndatorare destul de mare. Creșterea rapidă a datoriei pe termen lung a avut loc chiar în 2019 și 2020, când compania făcea achiziția Supervalu. De atunci, adică în ultimii 2 ani, datoria pe termen lung a scăzut din nou încet.

Perspectivele conducerii

UNFI și-a actualizat perspectivele pentru 2023, crescând așteptările privind vânzările, dar scăzând previziunile privind profitabilitatea. De asemenea, compania își retrage obiectivele pentru anul fiscal 2024. Agenda de transformare a companiei se concentrează pe îmbunătățirea performanței operaționale și a profitabilității și intenționează să combine creșterea vânzărilor cu o platformă mai eficientă și mai profitabilă. Scopul este de a obține o cotă mai mare din piața principală adresabilă.

Directorul general al UNFI, Sandy Douglas, a declarat că profitabilitatea mai scăzută din trimestru s-a datorat lipsei câștigurilor din inflație și creșterii stocurilor care au fost achiziționate anterior. Compania lucrează la un plan de transformare care va sprijini îmbunătățirea experienței clienților și furnizorilor și va aborda lacunele din infrastructura sa digitală și fizică. Echipa UNFI este pe deplin motivată să îmbunătățească randamentul acționarilor prin intermediul programului său de transformare.

Concluzie

Personal, aș considera compania ca fiind o opțiune mai defensivă pentru portofoliu, având în vedere natura activității sale. Pe scurt, cererea pentru produsele companiei va exista întotdeauna. Pe de altă parte, nu prea îmi place datoria mare pe care compania a acumulat-o doar din cauza achiziției. Există un efort vizibil pentru a reduce această datorie. Compania a reușit să își reducă costurile cu dobânzile de la achiziție, în ciuda creșterii actuale a ratelor dobânzilor, dar este discutabil cum va evolua viitorul cu ratele dobânzilor.

Cealaltă problemă pe care o văd aici este profitabilitatea companiei. Compania are marje oarecum stabile, dar în loc de creștere, vedem un declin. Personal, sunt curios să văd cu ce plan de transformare vine compania în mod special și dacă acest plan va avea un impact pozitiv asupra profitabilității companiei.

DISCLAIMER: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.