S&P 500 ^GSPC 5,309.33 +0.02%
Tesla TSLA $180.96 +3.44%
Meta META $463.09 -1.23%
Microsoft MSFT $429.66 +1.02%
Amazon AMZN $182.00 -0.84%
Apple AAPL $192.08 +0.54%
Alphabet GOOG $178.52 +0.03%
Nvidia NVDA $947.49 -0.03%

A United Natural Foods elemzése: a vállalat, amely mindenki mindennapi életében jelen van.

György Sárosi
5. 4. 2023
9 min read

Ma egy olyan vállalatot nézünk, amely a biztonsági ágazatban tevékenykedik, és biztos, hogy a termékeik iránt mindig lesz kereslet. Nézzük meg itt együtt az élelmiszeripar egyik szereplőjét. Ez a játékos a United Natural Foods.

A United Natural Foods, Inc. $UNFI+1.2% egy amerikai vállalat, amely egészséges és bio élelmiszerek forgalmazására specializálódott. A vállalatot 1976-ban alapították, székhelye a Rhode Island-i Providence-ben található. A vállalat élelmiszerek széles skáláját forgalmazza, például bio- és természetes élelmiszereket, speciális élelmiszereket ételallergiásoknak, egészséges élelmiszereket és egyebeket. Az UNFI ezeknek a termékeknek a kiskereskedők, szupermarketek és más vásárlók számára történő szállítására összpontosít.

Az UNFI üzleti modellje az élelmiszeripari termékeknek a gyártóktól a kiskereskedők és más vásárlók részére történő forgalmazásán alapul. A vállalat három fő szegmensben működik:

  • Nemzeti márkák: Ebben a szegmensben a vállalat a nemzeti márkák és gyártók élelmiszertermékeinek széles választékát forgalmazza.
  • Saját márkák: Az UNFI saját márkás élelmiszertermékeket is készít és forgalmaz, amelyek gyakran versenyképesek a nemzeti márkákkal, és alacsonyabb áron értékesíthetők.
  • Kiskereskedelmi szolgáltatások: Az UNFI számos szolgáltatást is nyújt a kiskereskedőknek, például marketinget, technikai támogatást, logisztikát és egyebeket, hogy segítse őket üzletvitelükben.

Elemzők szerint az egészséges és bioélelmiszerek piaca az elkövetkező években gyorsan fog növekedni. A növekedést várhatóan több tényező is elősegíti, többek között a fogyasztók növekvő egészség- és környezettudatossága, a fiatalabb generációk egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszerek iránti preferenciája, valamint az élelmiszeriparral kapcsolatos globális szabályozási változások.

A piac növekedésére vonatkozó várakozások az elkövetkező években.

Egyes becslések szerint az egészséges és bioélelmiszerek globális piaca évente átlagosan 12% körüli mértékben nőhet, egyes régiókban, például Ázsiában és Latin-Amerikában pedig a növekvő középosztály és az egészséges élelmiszerek iránti növekvő kereslet miatt még ennél is nagyobb növekedési ütemre lehet számítani.

Természetesen minden vállalatnak megvannak az előnyei és hátrányai, így igaz ez erre a szegmensre is, ahol a befektetés jó része előnyökkel jár, de vannak hátrányok is, amelyekre érdemes gondolni.

Az UNFI előnyei közé tartoznak:

  • Erős piaci pozíció: Az UNFI az egészséges és bioélelmiszerek egyik legnagyobb forgalmazója Észak-Amerikában, ami versenyelőnyt biztosít számukra.
  • Széles termékválaszték: Az UNFI az élelmiszerek széles választékát kínálja, amely magában foglalja a bio- és természetes élelmiszereket, az ételallergiásoknak szánt speciális élelmiszereket és az egészségtudatos élelmiszereket.
  • Hosszú távú kapcsolatok a beszállítókkal és a vásárlókkal: Az UNFI az évek során erős kapcsolatokat épített ki a beszállítókkal és a vásárlókkal, ami lehetővé teszi számukra, hogy stabil kínálatot és keresletet biztosítsanak termékeik és szolgáltatásaik iránt.

Az UNFI hátrányai közé tartoznak:

  • Magas adósságállomány: A Supervalu felvásárlása a vállalat adósságállományának növekedéséhez vezetett, ami növeli a pénzügyi kockázatot.
  • Érzékenység a nyersanyagárak változásaira: A vállalat érzékeny a nyersanyagárak, például az élelmiszer- és üzemanyagárak változásaira, ami hatással lehet a működési árrésekre.

A vállalat pénzügyei és veszteségei 2019-ben és 2020-ban

Hosszú távon a vállalat meglehetősen jól teljesített, az elmúlt 5 évben átlagosan 37%-os éves árbevétel-növekedést könyvelhetett el. A nettó nyereség tekintetében a vállalat hosszú távon szintén emelkedő tendenciát mutat, de nem olyan egyértelmű, mint az árbevétel esetében. a vállalat nettó nyeresége az elmúlt 5 évben évente átlagosan mintegy 10%-kal nőtt. Az UNFI 2019-ben és 2020-ban veszteségekről számolt be. e veszteségek fő okai a következők voltak:

  • A Supervalu felvásárlása: Az UNFI 2018-ban felvásárolta a Supervalu-t, ami megnövelte az adósságot és a felvásárlással és integrációval kapcsolatos költségeket. Ezek a költségek negatívan hatottak a vállalat nyereségességére a következő években.
  • Magasabb működési költségek: A vállalatnak magasabb működési költségekkel kellett szembenéznie, mint például a szállítási és raktározási költségek, ami negatívan hatott az árrésekre és a nyereségességre.
A vállalat nettó árrésének alakulását bemutató grafikon.

A grafikonon első pillantásra látható, hogy a vállalatnak nagyon alacsony a nettó árrése. Ezek az alacsony árrések nagyrészt a vállalat üzleti tevékenységének jellegéből adódnak. Egyszerűen nem lehet 100%-os árréssel eladni egy tekercset, egyszerűen nem lehet.

A 2023-as pénzügyi év második negyedévében a United Natural Foods, Inc. (UNFI) 5,4%-os nettó árbevétel-növekedésről számolt be, 7,8 milliárd dollárra, ami a többkategóriás, saját márkás és professzionális szolgáltatások értékesítésének növekedésének köszönhető. A bruttó nyereség azonban 6 millió dollárral csökkent, a nettó nyereség 71,2%-kal 19 millió dollárra, a korrigált EBITDA pedig 17,7%-kal 181 millió dollárra esett vissza. Az egy részvényre jutó nyereség 71,3%-kal 0,31 dollárra, a korrigált egy részvényre jutó nyereség pedig 42,6%-kal 0,78 dollárra csökkent. A vállalatnak sikerült 427 millió dollárral csökkentenie a nettó adósságot is, beleértve a követelések pénzzé tételéből származó hasznot is.

A mérleget tekintve úgy tűnik, hogy a vállalat rövid távon viszonylag jól stabilizálódott, a forgóeszközök elegendőek a rövid lejáratú kötelezettségek fedezésére. Ha azonban a hosszabb távú paramétereket nézzük, akkor meglehetősen nagy a túltartozás. A hosszú távú adósság gyors növekedése éppen 2019-ben és 2020-ban következett be, amikor a vállalat a Supervalu felvásárlását hajtotta végre. Azóta, azaz az elmúlt 2 évben a hosszú távú adósság lassan ismét csökken.

A menedzsment kilátásai

Az UNFI frissítette a 2023-as kilátásait, emelve az értékesítési várakozásokat, de csökkentve a nyereségességi előrejelzést. A vállalat visszavonja a 2024-es pénzügyi évre vonatkozó célkitűzéseit is. A vállalat átalakítási programja a működési teljesítmény és a nyereségesség javítására összpontosít, és az értékesítés növekedését hatékonyabb és jövedelmezőbb platformmal kívánja összekapcsolni. A cél az, hogy nagyobb részesedést szerezzen az alapvető megszólítható piacon.

Az UNFI vezérigazgatója, Sandy Douglas szerint a negyedévben tapasztalt alacsonyabb nyereségesség a korábban megszerzett inflációs nyereség és a készletnövekedés hiánya miatt alakult ki. A vállalat egy átalakítási terven dolgozik, amely támogatja a vásárlói és beszállítói élmény javítását, valamint a digitális és fizikai infrastruktúrában lévő hiányosságok megszüntetését. Az UNFI csapata teljes mértékben motivált, hogy az átalakítási terv révén javítsa a részvényesi hozamot.

Következtetés

Személy szerint a vállalatot az üzleti tevékenység jellegéből adódóan inkább defenzív opciónak tartanám a portfólióba. Röviden, a vállalat termékei iránt mindig lesz kereslet. Másrészt nem igazán tetszik a nagy adósság, amelyet a vállalat csak a felvásárlás miatt halmozott fel. Látható erőfeszítéseket tesznek ennek az adósságnak a csökkentésére. A vállalat a felvásárlás óta a kamatlábak jelenlegi emelkedése ellenére is csökkenteni tudta a kamatköltségeit, de kérdéses, hogy a kamatlábakkal hogyan alakul a jövő.

A másik kérdés, amit itt látok, a vállalat jövedelmezősége. A vállalatnak valahogy stabil árrése van, de növekedés helyett csökkenést látunk. Személy szerint kíváncsian várom, hogy a vállalat konkrétan milyen átalakítási tervvel áll elő, és hogy ez a terv pozitív hatással lesz-e a vállalat jövedelmezőségére.

KIZÁRÓLAG: Nem vagyok pénzügyi tanácsadó, és ez az anyag nem szolgál pénzügyi vagy befektetési ajánlásként. Az anyag tartalma pusztán tájékoztató jellegű.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.