S&P 500 ^GSPC 5,299.94 -0.09%
Nvidia NVDA $1,136.98 +6.79%
Tesla TSLA $175.83 -1.90%
Alphabet GOOG $177.76 +0.81%
Amazon AMZN $181.65 +0.50%
Microsoft MSFT $429.00 -0.27%
Apple AAPL $190.39 +0.22%
Meta META $477.86 -0.08%

Анализатори на Morningstar: Купувайте тези 3 акции, които ще запазят над средния си дивидент дори в условията на рецесия

Игор Иванов
6. 4. 2023
1 min read

След обещаващото начало на годината над Уолстрийт се е настанил облак на тревога и несигурност. Федералният резерв се опитва да постигне баланс между контрола върху инфлацията и избягването на банкова криза, която може да доведе до спад в оценките на акциите и да засили настъпващата рецесия. Накратко, проблемите все още са много, поради което анализаторите създадоха селекция от 3 най-добри акции, които да се запазят по време на предстоящата рецесия.

След бурното последно тримесечие на 2022 г. акциите се повишиха силно през тази година с подновените надежди, че инфлацията е достигнала своя връх, Федералният резерв ще се оттегли от режима на повишаване на лихвените проценти и всяка рецесия, която може да настъпи, ще бъде приглушена от силния ръст на заплатите и спестяванията, които американските потребители са натрупали по време на пандемията.

Три месеца по-късно обаче, след най-голямата банкова криза в САЩ от рецесията през 2007 г. насам, този оптимизъм значително намаля и над Уолстрийт надвисна облак на тревога и несигурност.

Сега ФЕД се опитва да постигне деликатен баланс между контролирането на бясната инфлация и гарантирането, че банковата криза няма да се разпространи в други сектори. Тази задача е трудна, тъй като всяка кредитна криза може да има огромни последици за частния капитал, частното кредитиране и начинанията в областта на търговските недвижими имоти. Това може да доведе до спад в оценките на акциите и да засили предстоящата рецесия.

"Централната нервна система на икономиката, която е финансовата система, ще бъде по-предпазлива", заяви в неотдавнашно интервю Нанет Абухоф Джейкъбсън, глобален инвестиционен стратег в Hartford Funds.

"Предпазливостта означава, че те ще отпускат по-малко заеми, а това означава, че активността на потребителите и бизнеса ще се забави. Това само по себе си ще доведе до забавяне на американската икономика, но вероятно ще има и по-широк ефект на доминото", каза тя.

Тъй като много анализатори са загрижени за бъдещето, те избират качествени дивидентни акции, които ще осигурят на инвеститорите поне известна стабилност и постоянен доход под формата на дивидентни плащания дори и в условията на рецесия. И така, това е най-добрият избор на анализаторите на Morningstar 👇

Pioneer Natural Resources $PXD+0.7%

Pioneer Natural Resources е американска компания, която се занимава с проучване, добив и продажба на петрол, природен газ и други енергийни суровини. Компанията се фокусира върху добива в петролни находища в Тексас и Пермския басейн - един от най-важните райони за добив на петрол в САЩ. Освен това Pioneer Natural Resources се занимава и с проучване и разработване на нови технологии за добив на нефт и газ, което включва използването на хоризонтално сондиране и хидравлично разбиване.

Компанията има дивидентна доходност от 12,95% и изплаща дивидент от 2012 г., като през последните 5 години той е нараснал със 119%. Анализаторите твърдят, че въпреки мащабните инвестиции компанията е генерирала достатъчно оперативни парични потоци през последните години, които могат да бъдат използвани за покриване на плащанията на дивиденти, така че има по-малък риск да бъде изложена на по-голям риск по време на рецесия.

Altria Group $MO-0.5%

Altria Group е американска компания, която се фокусира върху производството и продажбата на цигари, пури, електронни цигари и други тютюневи изделия. Компанията е най-големият производител на цигари в САЩ и притежава и няколко други марки като Marlboro, Parliament, Virginia Slims, Benson & Hedges и други. Освен с тютюневи изделия Altria Group се занимава и с производство и продажба на вино и различни алкохолни напитки чрез своето дъщерно дружество Ste. Michelle Wine Estates.

Компанията изплаща дивидент от 8,46 % и е стабилен играч, който изплаща и увеличава дивидента си от над 50 години, като през последните 5 години той е нараснал с над 7 %.

Въз основа на последните данни за паричните потоци изглежда, че Altria Group разполага с достатъчен оперативен паричен поток, за да поддържа и продължава да изплаща дивиденти. Най-големият риск тук са възможните регулации и намаленото търсене, но това може да се окаже проблем след още x години, така че на този етап не бих се притеснявал и бих държал тютюневата компания спокойно в условията на рецесия.

US Bancorp $USB-1.7%

US Bancorp е американска компания за финансови услуги, която се занимава с предоставяне на банкови и финансови услуги. Основните дейности на компанията включват кредитиране, издаване на ипотечни кредити и кредитни карти, управление на благосъстоянието, инвестиционни услуги и управление на пенсионни фондове. US Bancorp също така управлява мрежа от банкомати и предоставя услуги по търговия с ценни книжа.

Компанията е една от най-големите банки в САЩ и предоставя услугите си на физически лица, както и на малки предприятия, корпорации и правителствени агенции. U.S. Bancorp се ангажира и с корпоративната социална отговорност и подкрепя редица благотворителни и нестопански организации.

Компанията изплаща дивидент в размер на 5,47% и го изплаща вече повече от 10 години, като през последните 5 години той се е увеличил с 10%. Въз основа на последните данни за паричните потоци изглежда, че US Bancorp разполага с достатъчен оперативен паричен поток, за да поддържа и продължава да изплаща дивиденти. Освен това компанията генерира положителен свободен паричен поток, което означава, че разполага с достатъчно парични средства, за да финансира и инвестиции в бизнеса си.

  • Какво мислите за избора на анализаторите? 🤔

Моля, обърнете внимание, че това не е финансов съвет. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.