S&P 500 ^GSPC 5,304.66 +0.70%
Tesla TSLA $179.57 +3.36%
Meta META $476.74 +2.35%
Apple AAPL $190.28 +1.82%
Nvidia NVDA $1,054.18 +1.56%
Alphabet GOOG $176.73 +0.95%
Microsoft MSFT $430.25 +0.76%
Amazon AMZN $181.32 +0.15%

Morningstarjevi analitiki: Kupite te 3 delnice, ki bodo tudi v recesiji ohranile nadpovprečno visoko dividendo

Dragoslav Golob
6. 4. 2023
5 min read

Po obetavnem začetku leta se je nad Wall Streetom zgrnil oblak tesnobe in negotovosti. Federal Reserve poskuša najti ravnovesje med nadzorom inflacije in izogibanjem bančni krizi, ki bi lahko povzročila padec vrednotenja delnic in poslabšala prihajajočo recesijo. Skratka, težav je še vedno veliko, zato so analitiki pripravili izbor treh najboljših delnic, ki jih je treba obdržati v času prihajajoče recesije.

Po turbulentnem zadnjem četrtletju leta 2022 so delnice letos močno zrasle zaradi ponovnega upanja, da je inflacija dosegla vrh, da se bo Federal Reserve odmaknil od načina zviševanja obrestnih mer in da bo morebitna recesija, do katere bi lahko prišlo, ugasnjena zaradi močne rasti plač in prihrankov, ki so jih ameriški potrošniki nakopičili med pandemijo.

Vendar se je tri mesece pozneje in po največji bančni krizi, ki so jo ZDA doživele po recesiji leta 2007, ta optimizem precej zmanjšal, nad Wall Streetom pa se je zgrnil oblak tesnobe in negotovosti.

Fed zdaj poskuša vzpostaviti občutljivo ravnovesje med obvladovanjem hitro naraščajoče inflacije in zagotavljanjem, da se bančna kriza ne bi razširila na druge sektorje. Ta naloga je težavna, saj bi lahko vsakršno kreditno krčenje imelo velike posledice za zasebni kapital, zasebna posojila in poslovne nepremičninske podvige. To bi lahko povzročilo padec vrednotenja delnic in poslabšalo prihajajočo recesijo.

"Osrednji živčni sistem gospodarstva, to je finančni sistem, bo bolj previden," je v nedavnem intervjuju dejala Nanette Abuhoff Jacobson, globalna naložbena strateginja pri Hartford Funds.

"Previdnost pomeni, da bodo manj posojali, to pa pomeni, da se bo upočasnila aktivnost potrošnikov in podjetij. To bo samo po sebi povzročilo upočasnitev ameriškega gospodarstva, verjetno pa bo imelo tudi širši domino učinek," je dejala.

Ker so številni analitiki zaskrbljeni zaradi prihodnosti, izbirajo kakovostne dividendne delnice, ki bodo vlagateljem zagotovile vsaj nekaj stabilnosti in stalnega dohodka v obliki izplačil dividend tudi v času recesije. To so torej najboljši izbori analitikov družbe Morningstar 👇

Pioneer Natural Resources $PXD+0.7%

Pioneer Natural Resources je ameriško podjetje, ki se ukvarja z raziskovanjem, proizvodnjo in prodajo nafte, zemeljskega plina in drugih energetskih surovin. Podjetje se osredotoča na proizvodnjo na naftnih poljih v Teksasu in Permskem bazenu, ki je eno najpomembnejših območij za pridobivanje nafte v ZDA. Poleg tega se podjetje Pioneer Natural Resources ukvarja tudi z raziskavami in razvojem novih tehnologij za pridobivanje nafte in plina, kar vključuje uporabo horizontalnega vrtanja in hidravličnega lomljenja.

Dividendna donosnost podjetja znaša 12,95 %, dividende pa podjetje izplačuje od leta 2012 in se je v zadnjih petih letih povečala za 119 %. Analitiki pravijo, da je podjetje kljub obsežnim naložbam v zadnjih letih ustvarilo dovolj denarnega toka iz poslovanja, ki bi ga lahko uporabilo za kritje izplačil dividend, zato obstaja manjše tveganje, da bi bilo v času recesije bolj ogroženo.

Altria Group $MO-0.3%

Altria Group je ameriško podjetje, ki se osredotoča na proizvodnjo in prodajo cigaret, cigar, elektronskih cigaret in drugih tobačnih izdelkov. Podjetje je največji proizvajalec cigaret v ZDA, v lasti pa ima tudi več drugih blagovnih znamk, kot so Marlboro, Parliament, Virginia Slims, Benson & Hedges in druge. Poleg tobačnih izdelkov se skupina Altria Group ukvarja tudi s proizvodnjo in prodajo vina in različnih alkoholnih pijač prek svoje podružnice Ste. Michelle Wine Estates.

Družba izplačuje 8,46-odstotno dividendo in je stabilen igralec, ki dividende izplačuje in povečuje že več kot 50 let, v zadnjih petih letih pa se je povečala za več kot 7 %.

Na podlagi nedavnih podatkov o denarnih tokovih se zdi, da ima skupina Altria dovolj denarnih tokov iz poslovanja, da lahko ohrani in še naprej izplačuje dividende. Največje tveganje pri tem so morebitni predpisi in zmanjšano povpraševanje, vendar bo to morda problem šele čez naslednjih x let, zato me v tem trenutku ne bi skrbelo in bi tobačno družbo udobno obdržal tudi v recesiji.

US Bancorp $USB+1.2%

US Bancorp je ameriško podjetje za finančne storitve, ki se ukvarja z opravljanjem bančnih in finančnih storitev. Glavne dejavnosti podjetja so dajanje posojil, izdajanje hipotekarnih kreditov in kreditnih kartic, upravljanje premoženja, investicijske storitve in upravljanje pokojninskih skladov. Družba US Bancorp upravlja tudi mrežo bankomatov in opravlja storitve trgovanja z vrednostnimi papirji.

Družba je ena največjih bank v ZDA, svoje storitve pa nudi tako posameznikom kot tudi malim podjetjem, korporacijam in vladnim agencijam. Družba U.S. Bancorp je zavezana tudi družbeni odgovornosti podjetij in podpira številne dobrodelne in neprofitne organizacije.

Družba izplačuje dividende v višini 5,47 % in jih izplačuje že več kot 10 let, v zadnjih petih letih pa so se povečale za 10 %. Na podlagi nedavnih podatkov o denarnem toku se zdi, da ima družba US Bancorp zadosten denarni tok iz poslovanja, da lahko ohrani in še naprej izplačuje dividende. Poleg tega podjetje ustvarja pozitiven prosti denarni tok, kar pomeni, da ima dovolj denarja tudi za financiranje naložb v svoje poslovanje.

  • Kaj menite o izbiri analitikov? 🤔

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsaka naložba mora iti skozi temeljito analizo.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.