S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Unul dintre cei mai bogați oameni din lume spune că în spatele căderii băncilor din Silicon Valley se află altceva

A. Constantinescu
6. 4. 2023
5 min read

Prăbușirea Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank și Silvergate Bank reprezintă un moment de cotitură în lumea finanțelor. Să aruncăm o privire asupra punctelor și notelor importante care au reieșit din această criză și asupra modului în care social media și tehnologia schimbă complet jocul în gestionarea riscurilor financiare.

Experții se tem că prăbușirea acestor trei bănci ar putea duce la propagarea contagiunii în sectorul financiar. Cu toate acestea, directorul executiv al Blackstone, Steve Schwarzman, consideră că acest lucru este puțin probabil din cauza freneziei specifice tehnologiei din jurul $SIVB. Schwarzman susține că actuala criză este diferită de o criză convențională și că riscul este limitat la sistemul bancar.

Această criză a fost cauzată de faptul că oamenii de pe iPhone-uri și alte dispozitive au auzit pe rețelele de socializare că o bancă ar putea avea probleme. Avem doar o problemă temporară cu creșterea ratelor dobânzilor și avem o problemă cu depozitele cauzată de tehnologie. Și ambele sunt probleme care pot fi rezolvate pentru un număr mare de bănci.

Momentul crucial al crizei SVB a fost retragerea masivă de bani din bancă după ce s-au raportat probleme pe rețelele sociale. Această ieșire masivă de numerar din bancă a cauzat probleme semnificative și a dus în cele din urmă la colaps. Prăbușirea SVB a zdruncinat acțiunile mai multor bănci regionale și a sporit temerile privind o criză bancară generalizată. Deși unii experți susțin că riscul este limitat, piețele reacționează negativ și își exprimă temerile cu privire la alte posibile colapsuri.

Social media și dispozitivele inteligente ca factori de accelerare a crizei

Social media și dispozitivele inteligente sunt considerate factori-cheie care au precipitat criza SVB. Viteza cu care se răspândesc informațiile prin aceste canale permite propagarea panicii mult mai rapid decât ar fi fost posibil în trecut. Directorul executiv al Citigroup, Jane Fraser, afirmă, de asemenea, că tehnologia a schimbat complet jocul în ceea ce privește răspândirea panicii și a zvonurilor.

Au fost câteva tweet-uri și apoi acest lucru s-a prăbușit mult mai repede decât s-a mai întâmplat în istorie. Și, sincer, cred că autoritățile de reglementare au făcut o treabă bună, reacționând foarte rapid, pentru că, în mod normal, ai la dispoziție un timp mai îndelungat pentru a reacționa la așa ceva.

În contextul crizei SVB și al impactului acesteia asupra pieței financiare, observatorii de pe piață subliniază faptul că social media schimbă modul în care trebuie să ne gândim la gestionarea riscului de lichiditate. Metodele tradiționale de gestionare a riscurilor nu mai sunt suficient de rapide și flexibile pentru a răspunde eficient la informațiile care se răspândesc rapid și la panică.

Noi abordări ale gestionării riscurilor financiare

Influența crescândă a social media și a tehnologiei asupra piețelor financiare face esențială adoptarea unor noi abordări în ceea ce privește gestionarea riscurilor financiare. Instituțiile trebuie să fie pregătite să identifice rapid amenințările potențiale, să analizeze impactul acestora și să ia măsuri pentru a le atenua.

O modalitate de a contracara răspândirea rapidă a informațiilor și a panicii este creșterea transparenței și a comunicării de către instituțiile financiare. Băncile și alte organizații financiare ar trebui să fie active pe rețelele de socializare și să comunice în mod regulat cu clienții lor pentru a preveni răspândirea dezinformărilor.

Un alt pas important este educarea publicului cu privire la riscurile financiare și la modul în care să citească și să interpreteze știrile de pe piețele financiare. Acest lucru va contribui la reducerea probabilității de panică cauzată de informații neînțelese sau prezentate greșit.

Concluzie

Prăbușirea Silicon Valley Bank, Signature Bank și Silvergate Bank reprezintă o lecție importantă pentru întregul sector financiar. Mediile sociale și tehnologia schimbă complet jocul în gestionarea riscurilor financiare și obligă instituțiile financiare să se adapteze la noile realități. Este imperativ ca băncile și alte organizații financiare să își regândească practicile actuale de gestionare a riscurilor, să îmbunătățească transparența și comunicarea și să educe publicul cu privire la riscurile financiare.

Acest caz evidențiază, de asemenea, faptul că instituțiile financiare trebuie să fie pregătite să răspundă rapid la amenințările potențiale și la schimbările de pe piață care pot fi cauzate sau accelerate de social media și de tehnologie. Este imperativ ca instituțiile financiare să investească în instrumente analitice avansate și în inovații care să le permită să identifice și să abordeze mai rapid problemele potențiale.

AVERTISMENT: Nu sunt un consilier financiar, iar acest material nu reprezintă o recomandare financiară sau de investiții. Conținutul acestui material este pur informativ.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.