S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Eden najbogatejših ljudi na svetu pravi, da je za propadom bank v Silicijevi dolini nekaj drugega

Željko Kos
6. 4. 2023
4 min read

Propad bank Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank in Silvergate Bank predstavlja prelomni trenutek v svetu financ. Oglejmo si pomembne točke in opombe, ki so izšle iz te krize, ter kako družbeni mediji in tehnologija popolnoma spreminjajo igro na področju upravljanja finančnih tveganj.

Strokovnjaki se bojijo, da bi se lahko zaradi propada teh treh bank okužbe razširile po celotnem finančnem sektorju. Vendar glavni izvršni direktor družbe Blackstone Steve Schwarzman meni, da je to malo verjetno zaradi posebne tehnološke blaznosti, ki obkrožajo $SIVB. Schwarzman trdi, da trenutna kriza ni podobna običajni krizi in da je tveganje omejeno na bančni sistem.

To krizo so povzročili ljudje na telefonih iPhone in drugih napravah, ki so prek družbenih medijev izvedeli, da je banka morda v težavah. Imamo le začasno težavo z naraščajočimi obrestnimi merami in težavo z vlogami, ki jo je povzročila tehnologija. Oba problema sta rešljiva za veliko število bank.

Ključni trenutek krize v SVB je bil množičen umik denarja iz banke po poročilih o težavah na družbenih omrežjih. Ta množični odliv denarja iz banke je povzročil velike težave in na koncu pripeljal do propada banke. Propad banke SVB je pretresel delnice več regionalnih bank in povečal strahove pred vsesplošno bančno krizo. Čeprav nekateri strokovnjaki trdijo, da je tveganje omejeno, se trgi odzivajo negativno in izražajo strahove pred nadaljnjimi morebitnimi propadi.

Družbeni mediji in pametne naprave kot dejavniki, ki pospešujejo krizo

Družbeni mediji in pametne naprave veljajo za ključne dejavnike, ki so pospešili krizo v SVB. Hitrost, s katero se informacije širijo po teh kanalih, omogoča, da se panika širi veliko hitreje, kot bi bilo to mogoče v preteklosti. Tudi glavna izvršna direktorica Citigroupa Jane Fraser navaja, da je tehnologija popolnoma spremenila igro pri širjenju panike in govoric.

Bilo je nekaj tvitov, potem pa se je stvar sesula veliko hitreje, kot se je to zgodilo v zgodovini. In odkrito povedano, mislim, da so se regulatorji dobro odzvali zelo hitro, saj se običajno na to odzovejo v daljšem časovnem obdobju.

V zvezi s krizo v banki SVB in njenim vplivom na finančni trg opazovalci trga opozarjajo, da družbeni mediji spreminjajo način, kako moramo razmišljati o upravljanju likvidnostnega tveganja. Tradicionalne metode upravljanja tveganj niso več dovolj hitre in prilagodljive, da bi se lahko učinkovito odzvale na hitro širjenje informacij in panike.

Novi pristopi k upravljanju finančnih tveganj

Zaradi vse večjega vpliva družbenih medijev in tehnologije na finančne trge je nujno sprejeti nove pristope k upravljanju finančnih tveganj. Institucije morajo biti pripravljene hitro prepoznati morebitne grožnje, analizirati njihov vpliv in sprejeti ukrepe za njihovo ublažitev.

Eden od načinov za preprečevanje hitrega širjenja informacij in panike je povečanje preglednosti in komunikacije finančnih institucij. Banke in druge finančne organizacije bi morale biti dejavne v družbenih medijih in redno komunicirati s svojimi strankami, da bi preprečile širjenje napačnih informacij.

Drug pomemben korak je izobraževanje javnosti o finančnih tveganjih ter o tem, kako brati in razlagati novice s finančnih trgov. To bo pomagalo zmanjšati verjetnost panike, ki jo povzročajo napačno razumljene ali napačno predstavljene informacije.

Zaključek

Propad bank Silicon Valley Bank, Signature Bank in Silvergate Bank predstavlja pomembno lekcijo za celoten finančni sektor. Družbeni mediji in tehnologija popolnoma spreminjajo pravila igre na področju upravljanja finančnih tveganj in finančne institucije silijo, da se prilagodijo novi realnosti. Nujno je, da banke in druge finančne organizacije ponovno razmislijo o svojih sedanjih praksah upravljanja tveganj, izboljšajo preglednost in komunikacijo ter izobražujejo javnost o finančnih tveganjih.

Ta primer poudarja tudi dejstvo, da morajo biti finančne institucije pripravljene na hiter odziv na morebitne grožnje in tržne spremembe, ki jih lahko povzročijo ali pospešijo družbeni mediji in tehnologija. Finančne institucije morajo nujno vlagati v napredna analitična orodja in inovacije, ki jim omogočajo hitrejše prepoznavanje in reševanje morebitnih težav.

OPOZORILO: Nisem finančni svetovalec in to gradivo ne služi kot finančno ali naložbeno priporočilo. Vsebina tega gradiva je zgolj informativnega značaja.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.