S&P 500 ^GSPC 5,307.01 -0.27%
Tesla TSLA $180.11 -3.48%
Alphabet GOOG $178.00 -0.86%
Apple AAPL $190.90 -0.75%
Meta META $467.78 +0.68%
Nvidia NVDA $949.50 -0.46%
Microsoft MSFT $430.52 +0.34%
Amazon AMZN $183.13 -0.01%

O analiză a AutoZone, compania care nu a fost oprită de pandemie

Constantin
6. 4. 2023
4 min read

Aici avem o analiză a unui alt comerciant cu amănuntul de piese auto, care este special pentru că este unul dintre cei mai mari jucători, dar care nu operează doar în SUA, ca majoritatea concurenților săi, ci și în alte țări. Să aruncăm o privire asupra acestuia.

AutoZone $AZO-1.7% este o companie americană care vinde piese și accesorii auto. Compania operează un lanț de magazine în Statele Unite, Puerto Rico, Mexic și Brazilia și oferă, de asemenea, cumpărături online. Linia de produse AutoZone include plăcuțe de frână, filtre, bujii, ulei, radiatoare, lumini, anvelope și multe alte produse auto. Compania a fost înființată în 1979 și are sediul în Memphis, Tennessee.

AutoZone este interesantă din mai multe motive:

  • Este celmai mare vânzător de piese de schimb pentru autoturisme și camioane.
  • De asemenea, AutoZone se străduiește să inoveze și să își îmbunătățească serviciile și ofertele pentru clienți. De exemplu, compania oferă comenzi online rapide cu ridicare în magazin în termen de o oră!
  • Poate fi irelevant pentru unii, dar AutoZone sprijină comunitatea și organizațiile caritabile. În 2020, compania a donat mai mult de 15 milioane de dolari în scopuri caritabile.
  • Expansiune internațională: AutoZone a început să se extindă pe piețele internaționale în 1998 și s-a extins treptat și în alte țări, cum ar fi Brazilia. Acest lucru o diferențiază de majoritatea comercianților cu amănuntul de piese din SUA, deoarece mulți dintre ei se concentrează doar pe piața internă.

Finanțe

Într-o analiză a ratelor financiare ale AutoZone, se poate observa că societatea menține un nivel ridicat de profitabilitate, cu o marjă de profit brut și o marjă de profit net ridicate. AutoZone are, de asemenea, o rentabilitate foarte mare a capitalului investit, ceea ce înseamnă că societatea creează o valoare ridicată pentru acționarii săi.

După cum puteți vedea, în ultimii ani (în ciuda pandemiei în care mulți dintre acești dealeri au pierdut vânzări), am observat o creștere a vânzărilor, a profitului net și a EPS.

Bilanț

Conform datelor din bilanțul AutoZone, puteți vedea că societatea are un nivel ridicat al activelor totale, cu 15,275 miliarde de dolari la 30 august 2022. Această dimensiune a activelor a crescut din 2019, ceea ce este un rezultat al performanței bune și al creșterii companiei.

Pasivele totale ale companiei (inclusiv interesele minoritare) sunt de 18,813 miliarde de dolari la 30 august 2022, o creștere semnificativă față de 2019. Compania are, de asemenea, un nivel ridicat de datorii, cu o datorie totală de 9,296 miliarde de dolari la 30 august 2022.

Fluxul de numerar

În ultimele patru trimestre, AutoZone a obținut un flux de numerar operațional total de 3,219 miliarde de dolari și un flux de numerar liber de 2,496 miliarde de dolari. Acest lucru înseamnă că societatea a reușit să genereze suficient numerar din operațiuni pentru a-și acoperi cheltuielile de capital și să aibă încă suficient numerar pentru a investi în creșterea societății.

Fluxul de numerar financiar al companiei a fost negativ în ultimele patru trimestre, cu un total de -2,455 miliarde de dolari, care include achiziționarea de acțiuni proprii și rambursarea datoriilor.

În general, AutoZone are o performanță solidă în ceea ce privește fluxul de numerar și a reușit să genereze suficient numerar pentru a-și finanța operațiunile, investițiile și creșterea companiei.

Pe baza acestor date, AutoZone pare să se descurce bine, cu rezultate pozitive în ultimul an și de la începutul anului până în prezent, având în același timp și marje decente. Cu toate acestea, are un raport P/C ridicat și un ROE negativ, ceea ce nu este bine. Apoi, nu prea îmi place PEG-ul de 2,33, ceea ce înseamnă că acțiunile companiei sunt relativ scumpe în comparație cu creșterea câștigurilor.

  • Dacă cineva este mai interesat de această companie, m-aș uita, de asemenea, la coloana Insider Trans (-82%).

Estimările analiștilor

Cei 21 de analiști care oferă previziuni de preț pe 12 luni pentru Autozone Inc. au o țintă mediană de 2.750,00, cu o estimare ridicată de 2.899,00 și o estimare scăzută de 1.890,00. Estimarea mediană reprezintă o creștere de +9,82% față de ultimul preț de 2.504,14.

  • Ce părere aveți despre această companie? 🤔

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară. Fiecare investiție trebuie să treacă printr-o analiză amănunțită.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.